Business & Finance Δευτέρα 14/11/2022, 12:38
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

World Travel Awards 2022: Χρυσά βραβεία για Αθήνα και Περ. Αττικής

World Travel Awards 2022: Χρυσά βραβεία για Αθήνα και Περ. Αττικής

Τον τίτλο του κορυφαίου Πολιτιστικού Προορισμού στον κόσμο (World’s Leading Cultural City Destination 2022) για το 2022 κέρδισε η Αθήνα -μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ)- στα φετινά World Travel Awards, που διοργανώθηκαν στη Μουσκάτ του Ομάν.

Το βραβείο, έρχεται να προστεθεί στις δύο πρόσφατες, σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις της πόλης (Κορυφαίος Πολιτιστικός Προορισμός της Ευρώπης και Καλύτερο Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών της Ευρώπης), αναδεικνύοντας τη δυναμική της Αθήνας τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Η Αθήνα εξελίσσεται σε διεθνές brand. Με στρατηγικό σχεδιασμό και δυναμικές συνέργειες επανασυστήνουμε τον προορισμό στις ξένες αγορές και αναδεικνύουμε τις δυνατότητες της πόλης μας στη φιλοξενία. Επενδύοντας στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, επενδύουμε στην πόλη ως προορισμό για τους επισκέπτες. Η τρίτη κατά σειρά επιτυχία της Αθήνας σε αυτήν τη σημαντική διεθνή διοργάνωση -που ήρθε μέσα σε ένα μήνα- μάς ενθαρρύνει να εργαστούμε ακόμη πιο μεθοδικά για να ενισχύσουμε τη δυναμική του προορισμού, με στόχο τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την πόλη».

Σημειώνεται ότι η ελληνική πρωτεύουσα κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε πόλεις – ορόσημα, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη, το Πεκίνο και το Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν υποψήφιες στην ίδια κατηγορία. 

Το βραβείο, παρέλαβε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Μουσκάτ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΤΑ, Επαμεινώνδας Μούσιος. Ο ίδιος, σε δήλωσή του, επισήμανε: «Είμαστε υπερήφανοι για την πρώτη διεθνή βράβευση της Αθήνας στα World Travel Awards. Αποδεικνύεται πως η μακροπρόθεσμη στρατηγική του Δήμου Αθηναίων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας, που υλοποιείται μέσω της ΕΑΤΑ, αποδίδει καρπούς».

Τα World Travel Awards διοργανώνονται από το 1993 και είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα, μετά από αλλεπάλληλες συμμετοχές, καταφέρνει να κερδίσει διεθνές βραβείο σε αυτόν τον σημαντικό θεσμό. 

Ο διακεκριμένος φορέας World Travel Awards βραβεύει κάθε χρόνο συμμετέχοντες από όλους τους κλάδους του τουρισμού, μέσα από ανοιχτές διαδικτυακές ψηφοφορίες τόσο σε περιφερειακό επίπεδο (Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Β. Αμερική, Ν. Αμερική, Κεντρική Αμερική, Μέση Ανατολή, Ωκεανία, Καραϊβική, Ινδικός Ωκεανός) όσο και σε διεθνές. Οι ψήφοι προέρχονται κυρίως από εξειδικευμένα στελέχη που εργάζονται στον τουριστικό τομέα, αλλά και από τους ίδιους τους ταξιδιώτες. 

Περιφέρεια Αττικής: «Κορυφαίος προορισμός αειφόρου τουρισμού της Ευρώπης για το 2022»

H Περιφέρεια Αττικής αναδείχθηκε «Κορυφαίος προορισμός αειφόρου τουρισμού της Ευρώπης για το 2022» χάρη στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της ως τον περισσότερο ελκυστικό τόπο διακοπών όλες τις εποχές του χρόνου από τον καταξιωμένο διεθνή θεσμό των «World Travel Awards 2022», που από το 1993 βραβεύει τους βασικούς πρωταγωνιστές της τουριστικής βιομηχανίας.

Η βράβευση της Αττικής ως «World’s Leading Sustainable Tourism Destination» προκρίθηκε ανάμεσα σε δημοφιλείς υποψηφιότητες προορισμών διεθνούς εμβέλειας, όπως η Ταϊλάνδη, το Ντουμπάι, το Αμπού Ντάμπι, ο Μαυρίκιος, η Μοζαμβίκη, το Νεπάλ, τα Νησιά Σολομώντος, η Τανζανία, οι Σεϋχέλλες και το Βιετνάμ.

Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, ιδιαίτερα ικανοποιημένος, δήλωσε ότι «η Αττική πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη», σημειώνοντας πως αυτή η διάκριση αποτελεί «μέγιστη τιμή» για την Περιφέρεια αλλά και απόδειξη ότι «αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την εικόνα της» με σαφή εξωστρεφή πολιτική ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.

Η ανάδειξη της Αττικής ως κορυφαίου προορισμού αειφόρου τουρισμού στηρίχθηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες:

– Στον πολιτιστικό πλούτο και τη φυσική ομορφιά της Περιφέρειας (μεγάλη ακτογραμμή με μαγευτικές -βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία- παραλίες, ορεινά δάση εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, πεδιάδες με φημισμένους αμπελώνες και επισκέψιμα οινοποιεία, ειδυλλιακά νησιά κ.ά.).

– Στις σύγχρονες υποδομές της (βραβευμένο ως προς την ασφάλεια και εξυπηρέτηση διεθνές αεροδρόμιο, Πειραιάς -ένα από τα κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης- εντυπωσιακές μαρίνες σκαφών αναψυχής, πληθώρα καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης, ψυχαγωγίας κ.ά.).

– Στο ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να καταστεί η πρώτη «Πράσινη» Περιφέρεια της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει:

– Τη δημιουργία νέων, φιλικών προς το περιβάλλον, μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, που θα λειτουργούν ως ολοκληρωμένα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας.

– Την ενίσχυση της ανακύκλωσης μέσω της προμήθειας εξοπλισμού που διανέμεται δωρεάν στους δήμους της Αττικής.

– Τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κατασκευή διαδημοτικών μονάδων διαχείρισής τους σε όλη την Αττική, με παράλληλη δωρεάν διανομή εξοπλισμού στους δήμους της Αττικής.

– Τη διαμόρφωση ενός επικαιροποιημένου master plan για την αντιπλημμυρική προστασία.

– Την ενημέρωση-επικαιροποίηση των περιβαλλοντολογικών μελετών.

– Τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου μοντέλου πολιτικής προστασίας.

Για την περιφερειακή πολιτική προβολής της εξωστρέφειας που εφαρμόζεται ο κ. Πατούλης ανέφερε: «Είμαστε συνεπείς, χτίζουμε με σοβαρότητα και μέθοδο τις ενέργειές μας και με ιδιαίτερη περηφάνεια διαπιστώνουμε, και με τις βραβεύσεις που μας τιμούν κάθε χρόνο, ότι επιβραβεύεται η συντονισμένη δουλειά μας. Για τον λόγο αυτόν ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι ψήφισαν και έφεραν την Περιφέρεια ξανά πρώτη στον κόσμο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αποτελεί βαθιά πεποίθησή του πως ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας, λόγος για τον οποίο, όπως τόνισε, «η επένδυση στο τουριστικό προϊόν της Αττικής μας παραμένει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, η Αττική αλλάζει με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και μεταβάλλεται σε μία σύγχρονη και λειτουργική περιφέρεια με ανθρώπινο πρόσωπο. «Το μεγάλα έργα υποδομής, σε συνδυασμό με οραματικές δράσεις και παρεμβάσεις διαμορφώνουν ένα τοπίο στο οποίο όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να βιώσουν μία μοναδική τουριστική εμπειρία. Η Αττική, μετά την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των μητροπολιτικών παραθαλάσσιων προορισμών για το 2021, στον θεσμό των World Travel Awards, ανακηρύχθηκε και “Κορυφαίος προορισμός αειφόρου τουρισμού της Ευρώπης για το 2022”, γεγονός που μας γεμίζει με αίσθημα υπερηφάνειας για όσα έχουμε πετύχει, αλλά και χρέους να ολοκληρώσουμε τους στόχους μας, δημιουργώντας μία Αττική ως φιλόξενο προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Η Αττική έχει παρόν και μέλλον που ανήκει σε όλους», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

Την υποψηφιότητα της Περιφέρειας Αττικής επιμελήθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική» που εξειδικεύεται στον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη σημαντικών δράσεων και έργων τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News