Business & Finance Δευτέρα 7/11/2022, 07:55
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τι προτείνει η Κομισιόν για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις καταλυμάτων

Τι προτείνει η Κομισιόν για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις καταλυμάτων

Χωρίς κάποιον περιορισμό στη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα ολοκληρωθεί η νομοθετική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον συγκεκριμένο κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή θα ανακοινώσει τη δέσμη μέτρων για τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς να περιλαμβάνεται κάποια πρόταση για τη μείωση του αριθμού των ακινήτων ή τον περιορισμό των ημερών εκμίσθωσής τους, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αντιθέτως, αυτό που θα προτείνεται θα είναι η δημοσιοποίηση από όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες (Airbnb, Booking, Vrbo, Trip Advisor) στις αρμόδιες αρχές της κάθε χώρας-μέλους της Ε.Ε. του αριθμού των χρηστών τους και του αριθμού των διανυκτερεύσεων. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία ήδη γνωστοποιούνται σε τριμηνιαία βάση, προς τη Eurostat, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας.

Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους αξιωματούχους της Ε.Ε., η Airbnb είχε, μεταξύ άλλων, προτείνει την εντατικοποίηση των ελέγχων για τη διαγραφή αγγελιών παράνομων ακινήτων (π.χ. χωρίς αριθμό μητρώου), αλλά και την επέκταση των γραμμών υποστήριξης κοινοτήτων, που έχει αρχίσει να δημιουργεί η πλατφόρμα, για την αντιμετώπιση φαινομένων όχλησης και ηχορρύπανσης. Παράλληλα, η Airbnb είχε αναφέρει ότι αποδέχεται την υιοθέτηση επιπλέον δεσμεύσεων/μέτρων περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων και από τοπικές αρχές (πέραν δηλαδή τυχόν μέτρων σε επίπεδο Ε.Ε.), εφόσον αυτοί οι περιορισμοί κινούνται εντός λογικού πλαισίου κι έχουν κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να κλείσει ένας κύκλος διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Κομισιόν και το Airbnb, που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο, χωρίς να υπάρξει κάποια «δυσάρεστη» εξέλιξη για τους ιδιοκτήτες ή τις εταιρείες διαχείρισης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σήμερα, στην Ε.Ε. δραστηριοποιούνται μέσω Airbnb 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, εξ αυτών, το 1 εκατομμύριο διαχειρίζεται μόλις ένα ακίνητο, είναι δηλαδή μικροϊδιοκτήτες και όχι εταιρείες επαγγελματικής διαχείρισης ακινήτων. Η συμβολή της σχετικής δραστηριότητας στο σύνολο της Ε.Ε. υπολογιζόταν σε 19 δισ. ευρώ πριν από την πανδημία.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News