ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ζητούν ενεργειακή στήριξη χειμερινού τουρισμού

Mια μέση επιχείρηση καταλυμάτων 20 δωματίων, σε ύψος 600 μ., καταναλώνει ετησίως 20 με 30 τόνους πετρελαίο

Ζητούν ενεργειακή στήριξη χειμερινού τουρισμού

Επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται σε ύψος από 300 μ. και πάνω, έναρξη προγράμματος «Εξοικονομώ II» για τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους, όπως και παροχή κινήτρων για να παράγουν οι ίδιες μέσω φωτοβολταϊκών την ενέργεια που καταναλώνουν, ζητεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ειδικότερα, σε επιστολή προς τους υπουργούς Ενέργειας και Τουρισμού Κ. Σκρέκα και Β. Κικίλια, αντίστοιχα, που υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος, με θέμα τη διαχείριση της αύξησης του ενεργειακού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων, σημειώνεται ότι παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις του τουρισμού φέτος «η γεωπολιτική αλλά και η χρηματοοικονομική διεθνής συγκυρία αυξάνουν την αβεβαιότητα και απειλούν το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων του τουρισμού λόγω της τεράστιας, μη διαχειρίσιμης, αύξησης στο ενεργειακό κόστος». «Ειδικά για εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και μετά τον Οκτώβριο».

Στην επιστολή προτείνονται τα εξής: «Αμεση έκδοση του Εξοικονομώ ΙΙ για επιχειρήσεις, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους. Σημειώνεται πως τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα παράνομα καταλύματα, τα οποία λόγω του ασαφούς νομοθετικού πλαισίου που εξακολουθεί να ισχύει και της απουσίας ελέγχων, ανταγωνίζονται ευθέως τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, ιδίως τις μικρότερης δυναμικότητας μονάδες, είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν (ως κατοικίες) στο ανωτέρω πρόγραμμα. Η στέρηση της συγκεκριμένης δυνατότητας από τις νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων αυξάνει περαιτέρω τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτές υφίστανται».

«Διευκόλυνση – κινητροδότηση των επιχειρήσεων να παράγουν οι ίδιες μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος την ενέργεια που καταναλώνουν (net – metering). Σχετικά κρίνεται απαραίτητο να ενισχυθούν άμεσα οι υφιστάμενες υποδομές του δικτύου και να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα σε χώρο που δεν είναι όμορος με τις εγκαταστάσεις τους». Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η μέση κατανάλωση μιας επιχείρησης καταλυμάτων 20 δωματίων, σε ύψος 600 μ., κυμαίνεται ετησίως μεταξύ 20 και 30 τόνων πετρελαίου.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News