Business & Finance Παρασκευή 26/08/2022, 13:05
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Φθινόπωρο στη Σαντορίνη διαφημίζει το Bloomberg: Δείτε πόσο πέφτουν οι τιμές

Φθινόπωρο στη Σαντορίνη διαφημίζει το Bloomberg: Δείτε πόσο πέφτουν οι τιμές

Εφιαλτική χαρακτηρίζει το Bloomberg τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν στην Ευρώπη: Επικά προβλήματα στα αεροδρόμια, χαοτικά πλήθη, υψηλές τιμές ξενοδοχείων και κύματα καύσωνα. Για αυτό και πολλοί Αμερικανοί επέλεξαν να καθυστερήσουν τα ταξίδια τους στους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

«Το σοκ της ακρίβειας αυτής της σεζόν ήταν πολύ πραγματικό, ακόμη και για ταξιδιώτες που μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά», λέει στο Bloomberg ο David Prior, ιδρυτής του ταξιδιωτικού κλαμπ μελών Prior. Ο πληθωρισμός έκανε τις τιμές που ήταν ήδη σε επίπεδα-ρεκόρ να ανέβουν ακόμη υψηλότερα (έως και 50% υψηλότερα από  το 2019) και ούτε καν η πτώση του ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο, στα τέλη του καλοκαιριού, δεν θα μπορούσε να το αντισταθμίσει. «Ο κόσμος ήταν άναυδος», προσθέτει ο Prior.

Και ενώ το κόστος από μόνο του αρκούσε για να κάνουν πίσω πολλοί ταξιδιώτες, οι πρωτοφανείς καύσωνες έκαναν άλλους να καθυστερήσουν τις διακοπές τους ή να πάνε αλλού. «Μέρη όπως οι Βαλεαρίδες ή η Ελλάδα ήταν πολύ ζεστά για μερικούς ανθρώπους», λέει ο Prior. «Αρχίσαμε να βλέπουμε ανθρώπους να απομακρύνονται από εκείνα τα πολύ ζεστά καλοκαιρινά κλίματα» και από το καλοκαίρι εξ ολοκλήρου.

Φυσικά, οι έμπειροι ταξιδιώτες (και αυτοί που δεν έχουν παιδιά και σχολικά προγράμματα) προτιμούν να εκμεταλλεύονται τα πολλά οφέλη της off season, απολαμβάνοντας ταξίδια με λιγότερο κόσμο και χαμηλότερο κόστος σε αγαπημένα καλοκαιρινά μέρη όπως η Ακτή Αμάλφι της Ιταλίας και τα ελληνικά νησιά. Αλλά καθώς η high season επεκτείνεται προς το φθινόπωρο, φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, σύμφωνα με το Bloomberg. «Προηγουμένως υπήρχε μια μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο», λέει ο Charles Neville, του τουριστικού γραφείου της Νέας Υόρκης JayWay Travel. «Αλλά τώρα αυτό το χρονοδιάγραμμα μεταφέρεται στον Οκτώβριο ή ακόμα και στον Νοέμβριο».

Έτσι, ανάμεσα στα έξι καλύτερα μέρη της Ευρώπης που συστήνουν οι επαγγελματίες των ταξιδιών για το φετινό φθινόπωρο, το Bloomberg συγκαταλέγει τη Σαντορίνη.

«Όσο πιο νότια πηγαίνετε, τόσο περισσότερο διαρκεί το καλοκαίρι», λέει η Brie Shelly του πολυτελούς ταξιδιωτικού γραφείου Embark Beyond, εξηγώντας ότι σε προορισμούς όπως οι Βαλεαρίδες Νήσοι της Ισπανίας και η Ελλάδα, οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν ζεστό, ξηρό καιρό μέχρι τον Οκτώβριο. Η Σαντορίνη έχει τη μεγαλύτερη σεζόν στην περιοχή, παραμένοντας ανοιχτή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα οι τιμές να πέφτουν όσο περιμένει κανείς.

Το κόστος των εισιτηρίων για μια πτήση μετ΄ επιστροφής από την Νέα Υόρκη προς την Αθήνα μειώνεται έως και 1.000 δολάρια από τα τέλη Αυγούστου στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το κόστος μπορεί να είναι περίπου 900 δολάρια. Όποιος περιμένει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα εξοικονομήσει ακόμη περισσότερα, με τις πτήσεις να κοστίζουν ακόμα και 550 δολάρια.

Μεγάλη πτώση σημειώνεται και στο κόστος του ξενοδοχείου. Στο Katikies Santorini, το κόστος της διανυκτέρευσης πέφτει από τουλάχιστον 1.000 ευρώ στα τέλη Αυγούστου, περίπου στα 600 ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου.

Φυσικά, οι ταξιδιώτες που θα επιλέξουν το φθινόπωρο θα ζήσουν μια πιο ήσυχη εμπειρία, σημειώνει το Bloomberg. Όσοι ενδιαφέρονται για τη νυχτερινή ζωή της Σαντορίνης θα απογοητευτούν, αλλά οι ταβέρνες και τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά μέχρι να κλείσει το τελευταίο ξενοδοχείο. Το φθινόπωρο είναι μια καλή περίοδος για όσους ταξιδεύουν για το ηλιοβασίλεμα, το φαγητό και τα καλά ξενοδοχεία, λέει η Shelly.

Οι υπόλοιποι προορισμοί τους οποίους συστήνει το Bloomberg για το φθινόπωρο είναι η Λίμνη Κόμο στην Ιταλία, η Πράγα, η Σικελία και η Πορτογαλία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ποιους ελληνικούς προορισμούς γκουγκλάρουν περισσότερο οι τουρίστες;

Οι 10 πιο ευτυχισμένοι ταξιδιωτικοί προορισμοί στον κόσμο

Τουρισμός: Οι δυναμικές επιδόσεις προμηνύουν παράταση της σεζόν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News