Business & Finance Πέμπτη 4/08/2022, 16:04
ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Η γη της φωτιάς και του πάγου: Πώς έγιναν τα ηφαίστεια τουριστική ατραξιόν;

Η γη της φωτιάς και του πάγου: Πώς έγιναν τα ηφαίστεια τουριστική ατραξιόν;

Ευκαιρία να δώσει ώθηση στον τουριστικό της κλάδο μετά τη διετή «παύση» της πανδημίας βρήκε η Ισλανδία μέσω της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, με τις πρώτες ενδείξεις λάβας, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών Icelandair και Fly Play, τις οποίες διαχειρίζεται η Play Air, ανέβηκαν. Μέσα σε μερικές ώρες αφότου αναδύθηκε το μάγμα, η Play Air διαφήμιζε την έκρηξη του ηφαιστείου στην ιστοσελίδα της, χαρακτηρίζοντάς την «ειρηνική» και «γραφική».

Η χώρα, η οποία διαφημίζεται ως η γη της φωτιάς και του πάγου, έχει ήδη βέβαια διαπιστώσει ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις αποτελούν πόλο έλξης τουριστών. Ενδεικτικά, μία έκρηξη κάτω από το παγόβουνο του Eyjafjallajokull το 2010 έβγαλε ένα κύμα στάχτης, προσελκύοντας την προσοχή ολόκληρου του κόσμου, καθώς υποχρέωσε τουλάχιστον 100.000 πτήσεις να προσγειωθούν. Επίσης, το ίδιο φαινόμενο μετέτρεψε τις ηφαιστειακές εκρήξεις σε τουριστικές ατραξιόν για τη χώρα.

Αντιθέτως, η έκρηξη που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ισλανδία δεν προκαλεί αναταραχές στα ταξίδια και πρόκειται για ένα «τουριστικό ηφαίστειο», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, αφού μπορεί κανείς να το παρατηρήσει από πολλά, σχετικά προσβάσιμα σημεία. Βέβαια, οι αρχές προειδοποιούν τους επισκέπτες να μην πλησιάζουν πολύ λόγω των τοξικών αερίων και της σεισμικής δραστηριότητας.

Η συγκεκριμένη περιοχή είχε λάβα και πέρυσι, για πρώτη φορά μετά από 800 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, οι τοπικές επιχειρήσεις άρχισαν να προσφέρουν τουρ στους επισκέπτες. Μάλιστα, ορισμένοι άρχισαν να ψήνουν χοτ ντογκ και marshmallows με τη ζέστη της λάβας.

Το «θέαμα του 2021 προσείλκυσε χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες, οι οποίοι ήταν ενθουσιασμένοι να δουν ένα σόου (πιθανώς) για πρώτη και μοναδική φορά στη ζωή τους», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Icelandair. «Αναμένουμε ότι η έκρηξη του 2022 θα έχει αντίστοιχα μαγνητικά αποτελέσματα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Διακοπές από τις ηθικές αξίες: Τέλος στους «άτακτους» τουρίστες βάζει το Άμστερνταμ

Απάτη μέσω Booking: Τουρίστες έφταναν σε σπίτι που δεν δινόταν για ενοικίαση

Χάος στα αεροδρόμια: Οι τέσσερις πιο εφιαλτικές ιστορίες επιβατών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News