Business & Finance Τρίτη 26/07/2022, 13:44
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ευκαιρία για επίσκεψη στην Ευρώπη: Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στην Ελλάδα για τους τουρίστες από ΗΠΑ;

Ευκαιρία για επίσκεψη στην Ευρώπη: Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στην Ελλάδα για τους τουρίστες από ΗΠΑ;

Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τους τουρίστες από τις ΗΠΑ να επισκεφθούν την Ευρώπη, αφού αφενός οι τιμές των ξενοδοχείων σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν υποχωρήσει σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, αφετέρου οι τιμές των εισιτηρίων από ΗΠΑ έχουν επίσης μειωθεί. Παράλληλα βέβαια, το ευρώ, αν και έχει ανακάμψει ελαφρώς έναντι του δολαρίου, εξακολουθεί να είναι σημαντικά φθηνότερο.

Πτήσεις από ΗΠΑ

Κατά μέσο όρο, τα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια προς την Ευρώπη από τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 15,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, βάσει της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας CheapAir.com. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, φέτος τα εισιτήρια από αμερικανικές πόλεις προς προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου φτάνουν τα 908 δολάρια έναντι 1.070 δολαρίων το 2021.

Μεγαλύτερη μείωση στις τιμές των αεροπορικών ταξιδιών καταγράφεται στις πτήσεις προς Μιλάνο (-20,6%), ενώ ακολουθούν το Μόναχο (-18,8%), η Φρανκφούρτη (-17,8%), η Μαδρίτη (-17,6%) και η Βενετία (-17,1%). Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, μεγάλη είναι η μείωση στα αεροπορικά προς Αθήνα, συγκεκριμένα κατά 16,2% σε σχέση με πέρυσι.

Ευκαιρία για επίσκεψη στην Ευρώπη: Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στην Ελλάδα για τους τουρίστες από ΗΠΑ;-1

Γράφημα: CNBC

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση , οι τιμές μειώθηκαν και για τα ταξίδια προς τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, ενώ οι μεταβολές αυτές επηρέασαν τις πτήσεις από σχεδόν όλες τις αμερικανικές πόλεις.

Ξενοδοχεία

Παρότι σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας, τα περισσότερα ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς των ΗΠΑ έχουν ανεβάσει τις τιμές, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στη δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την Hotels.com. Μάλιστα, η Expedia προβλέπει ότι οι τιμές σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις θα είναι φθηνότερες αυτό τον Αύγουστο σε σχέση με πριν την πανδημία.

Σύμφωνα με την Hotels.com από τον κανόνα αυτόν εξαιρούνται η Ιταλία και η Γαλλία (πλην της Νίκαιας), καθώς οι τιμές εκεί αυξήθηκαν κατά 25% αυτό το καλοκαίρι.

Ευκαιρία για επίσκεψη στην Ευρώπη: Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στην Ελλάδα για τους τουρίστες από ΗΠΑ;-2

Γράφημα: CNBC

Η Ελλάδα για τους τουρίστες από ΗΠΑ

Παρότι σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι οι Αμερικανοί θα πλήρωναν περισσότερα χρήματα για ένα ταξίδι εντός συνόρων έναντι ενός ταξιδιού στην Ευρώπη, αυτό δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι τουρίστες καλούνται να πληρώσουν αδρά, ιδίως για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Ειδικότερα, βάσει ανάλυσης της Holidu, κατά μέσον όρο οφείλει κανείς να πληρώσει για ξενοδοχείο 610 δολάρια την βραδιά στη Μύκονο και 434 δολάρια στη Σαντορίνη. Αντιθέτως, χαμηλότερα, στα 204 δολάρια είναι μία νύχτα στα νησιά του Ιονίου και 162 δολάρια στην Κρήτη.

Η Αθήνα κινείται κατά πάσα πιθανότητα ακόμη χαμηλότερα και μάλιστα τον Απρίλιο χαρακτηρίστηκε από την ιστοσελίδα The Family Vacation Guide ως την καλύτερη πόλη από άποψη value for money προκειμένου να κάνει κανείς οικογενειακές διακοπές.

Συνολικά, βάσει ανάλυσης της Squaremouth από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Ιουνίου, κοστίζει κατά μέσον όρο περίπου 7.600 δολάρια για να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα από τις ΗΠΑ φέτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τυχεροί οι Αμερικάνοι: Φθηνές διακοπές (επιτέλους) στην Ευρώπη

CNN: Να γιατί τα ελληνικά νησιά γεμίζουν με Αμερικανούς φέτος

Οι πιο φθηνοί ταξιδιωτικοί προορισμοί για τους Βρετανούς – Η Κρήτη στις πιο ακριβές επιλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News