ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Ellinair: Ενίσχυση 6,8 εκατ. ευρώ – Εκδόθηκε η ΚΥΑ

Για τη ζημιά που υπέστη η αεροπορική λόγω της πανδημίας

Ellinair: Ενίσχυση 6,8 εκατ. ευρώ – Εκδόθηκε η ΚΥΑ

Εκδόθηκε η κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 6,8 εκατ. ευρώ στην αεροπορική εταιρεία του ομίλου Μουζενίδη Ellinair.

Η ενίσχυση αντιστοιχεί στην οικονομική ζημία-απώλεσε το 95% του τζίρου της- που υπέστη η αεροπορική λόγω της πανδημίας από 18 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2021 και είναι σε συνέχεια απόφασης της Κομισιόν για καταβολή ενίσχυσης στην Ellinair.

Η αεροπορική, που αποτελεί μία από τις επτά θυγατρικές του ομίλου Μουζενίδη, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας. Πραγματοποιούσε, σχεδόν αποκλειστικά, πτήσεις σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Βαλτικών κρατών, ενώ το 2019 πετούσε σε 42 προορισμούς εντός κι εκτός Ελλάδας.

Επίσης, η Mouzenidis Travel, το ταξιδιωτικό γραφείο και ραχοκοκαλιά του ομίλου προχώρησε πέρυσι το καλοκαίρι σε προσωρινή αναστολή των υπηρεσιών του.

Η Mouzenidis Travel, που εμφανίζει υποχρεώσεις της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ,  επιδιώκει να έρθει σε συμφωνία με την πλειονότητα των πιστωτών της, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον προμηθευτές, όχι δηλαδή τράπεζες ή Δημόσιο. Κι αυτό με στόχο να προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης βάσει του νέου πτωχευτικού νόμου.

Η Mouzenidis Travel διαθέτει προσωπικό 188 ατόμων, αριθμός που αυξάνεται σε 360 εργαζομένους εάν ληφθεί υπόψη το εποχικό προσωπικό. Οπως αναφέρεται στην τελευταία αίτηση για ανανέωση της ισχύος των ασφαλιστικών μέτρων (που δεν επικυρώθηκε από τη δικαιοσύνη), «εξαιτίας της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η εξάπλωση του ιού COVID-19, βρίσκεται σε επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της, λόγω σημαντικής μείωσης του κύκλου εργασιών της». Η εταιρεία τοποθετεί την υποχώρηση του τζίρου της στο 94% από το 2013 έως το 2020, με την απώλεια του ιδρυτή του ομίλου, Μπόρις Μουζενίδη, να έχει επιτείνει τις πιέσεις των πιστωτών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News