Business & Finance Σάββατο 9/07/2022, 16:20
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Reuters για ελληνικό τουρισμό: Ανάκαμψη υπό την σκιά του πληθωρισμού

Reuters για ελληνικό τουρισμό: Ανάκαμψη υπό την σκιά του πληθωρισμού

Αφιέρωμα στην ανάκαμψη του ελληνικού τουριστικού κλάδου δημοσίευσε χθες το Reuters, επισημαίνοντας όμως ότι ο τομέας δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον πληθωρισμό, ο οποίος ενδέχεται να ανακόψει την δυναμική.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε το χειρότερο έτος το 2020 λόγω της πανδημίας. Φέτος παρά την παγκόσμια κρίση στο κόστος ζωής και παρότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να μεταδίδεται, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο κλάδος θα ανακάμψει στο 80% των εσόδων – ρεκόρ 18 δισ. ευρώ του 2019. Ο τουρισμός είχε ήδη αρχίσει να ανακάμπτει από πέρυσι και αναμένεται να συνεχίσει να διογκώνεται στα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ως αποτέλεσμα οι αυξημένες τιμές ενέργειας και άλλων προϊόντων δημιουργούν εμπόδια στην πλήρη ανάκαμψη του κλάδου. Ενδεικτικά, ο Μιχάλης Μηναδάκης, γενικός διευθυντής του Cape Sounio της Grecotel, δήλωσε στο Reuters ότι οι πληθωρισμός στην ενέργεια αγγίζει «απίστευτα» επίπεδα. «Το ρεύμα μπορεί να είναι πάνω 100%, το ίδιο και για το φυσικό αέριο», δήλωσε.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως σημείωσε ο ίδιος, η ζήτηση για ταξίδια είναι υψηλή και οι κρατήσεις για αυτό το καλοκαίρι είχαν ήδη αρχίσει από τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, τόνισε, η αγορά της Βρετανίας – παραδοσιακά μία από τις μεγαλύτερες για τον ελληνικό τουρισμό – τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2019.

Συνολικά «πιστεύω ότι το 2022 θα είναι ακόμη καλύτερο από το 2019», δήλωσε ο Μ. Μηναδάκης στο Reuters.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Politico για Ελλάδα: Οι τουρίστες επέστρεψαν, αλλά οι εργαζόμενοι λείπουν

Τι είδε το CNBC στην Αθήνα: Ο φόβος των Ελλήνων

Οι Times ψηφίζουν Ελλάδα: «Τα λέμε κάτω στην ταβέρνα»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News