ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βόρεια Εύβοια: Ο πόλεμος ξαναστήνει τη σκακιέρα στον τουρισμό

Βόρεια Εύβοια: Ο πόλεμος ξαναστήνει τη σκακιέρα στον τουρισμό

Παρότι το παραλιακό μέρος της περιοχής δεν φέρει ορατές ζημιές, αφού περικυκλώθηκε από τις καταστροφικές φωτιές του περασμένου καλοκαιριού, οι τουριστικές επιχειρήσεις στα χωριά του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού βρίσκονται φέτος αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις, οι οποίες απορρέουν ιδίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες του τουριστικού κλάδου, ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι η Βόρεια Εύβοια αποτελούσε ανέκαθεν πόλο έλξης τουριστών από τα Βαλκάνια. Πολλοί ταξιδιώτες από Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και αλλού, όμως, επέλεγαν την περιοχή ως «νούμερο 2» μετά την Χαλκιδική και το Βόρειο τμήμα της χώρας, προορισμοί που αν και πιο εύκολα προσβάσιμοι με αυτοκίνητο και αεροπλάνο ήταν σαφώς ακριβότεροι.

Ωστόσο, η Χαλκιδική – πλέον «άδεια» από τους Ρώσους τουρίστες που την προτιμούσαν – φαίνεται φέτος καλύτερος προορισμός, αποτραβώντας το βασικό «target group» της Εύβοιας. Ως αποτέλεσμα, η επισκεψιμότητα είναι «κάτω περίπου 60% – 70% σε σχέση με άλλες χρονιές», όπως σημείωσε στο MR η Δομίνα Χατζηαθανασίου, επικεφαλής του Pefki Traditional Tours, το οποίο συνεργάζεται με την πλειονότητα των tour operators από το εξωτερικό για ταξιδιωτικά πακέτα στο Πευκί, τον Πύργο και τα Λουτρά Αιδηψού.

Η αλλοίωση στο παραδοσιακό μείγμα των τουριστών σε συνδυασμό με την καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή από τις πυρκαγιές του 2021, έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημίες στον τουριστικό κλάδο. Ο σχετικός τομέας αναμένεται να ανακάμψει τουλάχιστον σε βάθος 3 με 5 ετών, αφού οι επιδοτήσεις που έχουν διοχετευθεί στους επιχειρηματίες του κλάδου δεν αντισταθμίζουν την μεγάλη συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού κ. Θεόδωρος Ρουμελιώτης.

Παράλληλα, οι Έλληνες ταξιδιώτες δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής σημαντική ώθηση στην περιοχή, παρότι λόγω των πυρκαγιών και της πανδημίας οι τιμές έχουν παραμείνει σε αντίστοιχα επίπεδα με άλλες χρονιές. Ο βασικός βραχίονας προσέλκυσης των Ελλήνων είναι το North Evia Pass, το οποίο άνοιξε την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για την επιδότηση, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε δικαιούχους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια να καλύψουν ένα μέρος των δαπανών διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών. Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα θερμή, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι αρκετή, ώστε να γεμίσει τα μεγάλα κενά του φετινού καλοκαιριού, όπως προβλέπουν τοπικοί παράγοντες του τουριστικού κλάδου.

Όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής η εικόνα, με την περιοχή να έχει χάσει τη δυναμική μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όσοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο ελπίζουν στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, οι οποίες αναμένεται να στηρίξουν τις επιχειρήσεις μόνο για τον Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Η Βόρεια Εύβοια θέλει να αλλάξει προφίλ – Το στοίχημα για ξένους τουρίστες

North Evia – Samos Pass: Αύριο σε λειτουργία η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Κικίλιας: Η Ελλάδα πρώτη προτίμηση για τους Γάλλους και τους Ιταλούς

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Στο 93,2% του 2019 οι αφίξεις του Ιουνίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News