Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 14:07
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα τρία ομορφότερα χωριά της Ελλάδας

Αυτά είναι τα τρία ομορφότερα χωριά της Ελλάδας

Τρια χωριά της Ελλάδας προκρίθηκαν από του υπουργείο Τουρισμού, για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη Πρωτοβουλία με την επωνυμία «Best Tourism Villages» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Το πρώτο είναι η Αρναία Χαλκιδικής, η οποία είχε συμπεριληφθεί και από το CNN το 2019 ανάμεσα στο ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής αναφερόμενος στο αίτημα και την υποβολή φακέλου για την εκπροσώπηση της χώρας δήλωσε πως «αξιοποιούμε με συστηματικό τρόπο όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και όλες τις ευκαιρίες προβολής, γεγονός που φέρνει το δήμο Αριστοτέλη ένα βήμα μπροστά. Μπορεί να γίνει αντιληπτό τι νέους δρόμους φήμης και επισκεψιμότητας για όλη την περιοχή μας, ορεινή και παραθαλάσσια, ανοίγει αυτή η καινοτόμα πρωτοβουλία μας».

Αυτά είναι τα τρία ομορφότερα χωριά της Ελλάδας-1

φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης, η Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε με απόφαση της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, στην τελική αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων συμμετοχής προέκρινε το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς.

Αυτά είναι τα τρία ομορφότερα χωριά της Ελλάδας-2

φωτ. shutterstock

Το τρίτο χωριό που προκρίθηκε από το υπουργείο Τουρισμού είναι η Πέρδικα Θεσπρωτίας, που ανήκει στον Δήμο Ηγουμενίτσας. Με περίπου 3.500 κατοίκους και 30 χλμ από την Ηγουμενίτσα, το χωριό βρίσκεται ανάμεσα στην Πάργα και τα Σύβοτα, χτισμένο πάνω σε λόφο και μπροστά από μαγευτικές παραλίες.

Αυτά είναι τα τρία ομορφότερα χωριά της Ελλάδας-3

φωτ. shutterstock (Ο Μούρτος στην ευρύτερη περιοχή)

Η πρωτοβουλία

Ο θεσμός «Best Tourism Villages», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ανάδειξη αυτών των χωριών όπου ο τουρισμός διατηρεί πολιτισμούς και παραδόσεις, γιορτάζει τη διαφορετικότητα, παρέχει ευκαιρίες και προστατεύει τη βιοποικιλότητα. Επιπλέον, ξεχωρίζοντας τα χωριά που αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα τουριστικών προορισμών με πολιτισμικά και φυσικά πλεονεκτήματα, ο θεσμός καθιστά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμό, σύμμαχο στην προσπάθεια για την περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Στόχος του «Best Tourism Villages» είναι να αναδείξει εξαιρετικά παραδείγματα προορισμού για αγροτουρισμό, με το Υπουργείο Τουρισμού να συμμετέχει στον διαγωνισμό για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο της προώθησης του ελληνικού αγροτουριστικού προϊόντος σε περιοχές με πληθυσμό μέχρι 15.000 κατοίκους, με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Ο διαγωνισμός αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: α) στην απονομή του σήματος «Best Tourism Village», β) τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης για τις υποψηφιότητες που βρίσκονταν κοντά στο να λάβουν το παραπάνω σήμα γ) το δίκτυο των «Best Tourism Villages».

Επισημαίνεται ότι στην περυσινή -πρώτη της- συμμετοχή στον διαγωνισμό, η χώρα μας απέσπασε δύο σπουδαίες διακρίσεις, με τον δήμο Σουφλίου ως «best tourism village» και τον δήμο δυτικής Σάμου στο πρόγραμμα αναβάθμισης του οργανισμού.

Η Υφυπουργός Τουρισμού αρμόδια για τις ειδικές μορφές Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε:

«Χαιρετίζω τις φετινές ελληνικές υποψηφιότητες. Ο αγροτουρισμός μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία, στις τοπικές κοινότητες, στη διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου ζωής, στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στην ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου μιας περιοχής, αλλά και στη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε καινούριους κλάδους και τομείς, που θα κάνουν τους νέους μας να θέλουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Από την πλευρά μας, ενισχύουμε στρατηγικά τον αγροτουρισμό, ισχυροποιώντας το ελληνικό τουριστικό brand, με την ανάδειξη της ξεχωριστής -αυθεντικής- του ταυτότητας και των στοιχείων εκείνων που τη συνθέτουν.

Εργαζόμαστε σκληρά -από κοινού με την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες- και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επαναλάβουμε τον περσινό μας θρίαμβο, που οδήγησε στην επιλογή του Σουφλίου στον κατάλογο των “best tourism villages” και της δυτικής Σάμου στο πρόγραμμα αναβάθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Tripadvisor: Στη Μεσόγειο τα 5 από τα 10 καλύτερα αξιοθέατα στον κόσμο

To ελληνικό νησί που βρίσκεται στους κορυφαίους ανοιξιάτικους προορισμούς

Από 109 έως 799 ευρώ: Αυτά είναι τα τρία μοναδικά «OMG» Airbnb στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News