ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διψήφια αύξηση καταγράφουν οι τιμές στα 5άστερα ξενοδοχεία

Αυξηµένες και οι διαθέσιµες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα και µάλιστα σε σύγκριση και µε το 2019

Διψήφια αύξηση καταγράφουν οι τιμές στα 5άστερα ξενοδοχεία

Αύξηση στις τιµές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, σε όλες τις κατηγορίες, καταγράφει η τελευταία έρευνα του ειδικευµένου στον τουρισµό συµβουλευτικού οίκου Mabrian. Η µέση αύξηση για την περίοδο από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου σε σχέση µε πέρυσι, έτος κατά το οποίο είχαν επίσης αυξηθεί οι τιµές σε σχέση µε το 2019, υπολογίζεται στο 11% για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων και από 2% έως 5% στα χαµηλότερης κατηγορίας. Ωστόσο, στα υψηλής ζήτησης συγκροτήµατα, και ειδικά σε εκείνα που δεν λειτουργούν µέσω τουριστικών πρακτόρων και οργανωµένων γκρουπ, οι αυξήσεις είναι πολύ µεγαλύτερες, από 20% έως και 30%, αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Παράλληλα µε την αύξηση στις τιµές των δωµατίων αυξηµένες είναι και οι διαθέσιµες αεροπορικές θέσεις και µάλιστα σε σχέση και µε το 2019. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Mabrian οι διαθέσιµες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα από 1 Ιουνίου έως και 31 Αυγούστου είναι 11% περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, οπότε και σηµειώθηκαν ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων στην Ελλάδα. Η Mabrian καταγράφει 16,4 εκατ. διαθέσιµες θέσεις για το συγκεκριµένο διάστηµα. Ανοδο όµως καταγράφει και η Κροατία και σε µικρότερο βαθµό το Μαυροβούνιο στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Οσον αφορά τις διαδικτυακές αναζητήσεις για διακοπές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από χώρες της ∆υτικής Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης. Για την Ελλάδα ισχυρότερες αγορές εισερχόµενου τουρισµού είναι, σύµφωνα µε την Mabrian, οι Ηνωµένες Πολιτείες και η Γαλλία, ενώ Γερµανία και Γαλλία δείχνουν ισχυρή προτίµηση στην Κροατία, η οποία φέτος εµφανίζεται ως ο ισχυρότερος ανταγωνιστής της Ελλάδας.

Μειωμένο το μέσο διάστημα διαμονής

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το ότι µε βάση τα στοιχεία της Mabrian το µέσο διάστηµα διαµονής στην Ελλάδα εµφανίζεται µειωµένο από πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται στις αυξήσεις των τιµών, οι οποίες είναι οι υψηλότερες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για τα συγκροτήµατα 5 αστέρων και συγκεκριµένα στα 310 ευρώ. Να σηµειωθεί πως οι τιµές αυτές αφορούν τον µέσο όρο όλου του τριµήνου Ιουνίου – Αυγούστου και δεν είναι αντιπροσωπευτικές, όπως προαναφέρθηκε, ξενοδοχείων σε προορισµούς µε υψηλή ζήτηση. Εκεί καταγράφονται για την περίοδο από τα τέλη Ιουλίου έως και τον Αύγουστο µέσες τιµές πλησίον των 1.000 ευρώ ηµερησίως και άνω, εξηγούν πηγές της αγοράς.

Εν τω µεταξύ, οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα θα είναι φέτος κατά 25% αυξηµένες συγκριτικά µε το 2019, σύµφωνα µε τον υπουργό Τουρισµού Βασίλη Κικίλια, ο οποίος συµµετείχε στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της ∆ιεθνούς Ενωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA). «Το 2022 θα έχουµε 5.000 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά νησιά και στα λιµάνια», δήλωσε ο υπουργός επικαλούµενος στοιχεία της Ενωσης Λιµένων Ελλάδος. «Στόχος µας είναι να έχουµε κρουαζιέρα και τους 12 µήνες του χρόνου, εποµένως διαπραγµατευόµαστε εδώ στη Γένοβα µε µεγάλους παίκτες της αγοράς, ώστε να έχουµε θεµατικό τουρισµό για τις κρουαζιέρες και τους µήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο», επεσήµανε. Αναφερόµενος στο ζήτηµα των ενδεχόµενων επιπτώσεων της ελληνοτουρκικής έντασης στον τουρισµό, σηµείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει κανένα σύννεφο απειλών που να µπορεί να κρύψει τον ήλιο από τα ελληνικά νησιά». «Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες και ταξιδιώτες προτιµούν τα ελληνικά νησιά φέτος για τις διακοπές τους και αφήνουν εδώ το συνάλλαγµά τους», προσέθεσε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Β. Κικίλιας: Αυξημένες κατά 25% οι κρουαζιέρες σε σχέση με το 2019 

Επέστρεψε στο 2019 η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News