ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Η Βόρεια Εύβοια θέλει να αλλάξει προφίλ – Το στοίχημα για ξένους τουρίστες

Τουρισμός: Η Βόρεια Εύβοια θέλει να αλλάξει προφίλ – Το στοίχημα για ξένους τουρίστες

Ο τουριστικός κλάδος της Βόρειας Εύβοιας υποχρεώνεται να αλλάξει γραμμή πλεύσης, καθώς δέχεται ισχυρές πιέσεις αφενός από την κλιμάκωση στο ελληνοτουρκικό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφετέρου από το «στίγμα» που άφησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Οι παράγοντες αυτοί αλλάζουν το προφίλ των τουριστών που προσελκύει το νησί, γεγονός το οποίο σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν οι τοπικοί φορείς ήδη από αυτό το καλοκαίρι.

Ειδικότερα για τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, η περιοχή ήταν ανέκαθεν πόλος έλξης τριών κατηγοριών τουρισμού, θρησκευτικό, οικογενειακό και τρίτη ηλικία λόγω των ιαματικών λουτρών. «Δουλεύαμε στον αυτόματο πιλότο και φταίμε εμείς οι ξενοδόχοι» δήλωσε στο MR ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού κ. Θεόδωρος Ρουμελιώτης, αναφερόμενος στην ανάγκη αλλαγής του τουριστικού μοντέλου λόγω των νέων συνθηκών.

Τώρα, το προϊόν που επιχειρεί να προωθήσει η ευρύτερη περιοχή είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών, το οποίο θα συνδυάζει βέβαια το σήμα κατατεθέν της περιοχής, δηλαδή τα ιαματικά λουτρά, με τις πεζοπορίες, τις παραλίες και τα θαλάσσια σπορ, τα μοναστήρια και το κέντρο ιππασίας μεταξύ άλλων. Το target group για αυτό το καλοκαίρι, δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή είδε «παράπλευρες απώλειες» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της έντασης στο ελληνοτουρκικό, είναι οι Έλληνες και τουρίστες από τα Βαλκάνια.

Παρότι και οι δύο αυτές τουριστικές ομάδες είναι «της τελευταίας στιγμής» ήδη προμηνύεται μία καλή θερινή σεζόν. Όπως διαφαίνεται ήδη από το Πάσχα και από τις κρατήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι πληρότητες της περιοχής αναμένεται αγγίξουν έως και το 80%. Ακόμη βέβαια είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσει κανείς εάν ο τουρισμός θα αγγίξει τα επίπεδα του 2019, ένα σενάριο που όμως δεν αποκλείεται για την Αιδηψό. Ωστόσο, πιο αμφίβολη είναι η εικόνα για όσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας υπέστησαν συνολικά ακόμη μεγαλύτερες ζημίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη ορισμένα προγράμματα και πρωτοβουλίες έχουν δώσει ώθηση στην τουριστική κίνηση της Βόρειας Εύβοιας. Ενδεικτικά, πρόκειται για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το οποίο είναι ενισχυμένο όσον αφορά τις πυρόπληκτες περιοχές, το North Evia Pass, μίας άυλης κάρτας 150 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και το Evia Film Project, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Ξεπερνούν τα επίπεδα-ρεκόρ του 2019 οι κρατήσεις μέσω Airbnb

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε και πώς παίρνετε το voucher των 150 ευρώ

Πάνω από 2 εκατ. επιβάτες στο «Ελ. Βενιζέλος» τον Μάιο – Στο 90% του 2019

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News