ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε και πώς παίρνετε το voucher των 150 ευρώ

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε και πώς παίρνετε το voucher των 150 ευρώ

Αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα του φετινού Κοινωνικού Τουρισμού 2022-2023 που θα είναι αυξημένο κατά 5 εκατομμύρια. Εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης ώστε να οριστούν οι τελικές λεπτομέρειες και μπορέσει να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα μέσα στον Ιούνιο. Οι δικαιούχοι και φέτος θα φτάσουν τους 300.000.

Το «MR» απαντά σε 7 ερωτήσεις για το φετινό πρόγραμμα:

1. Ποιοι είναι oι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που κατά το 2021 Πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e – ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

Ωφελούμενοι είναι:

  • Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των 5 ετών και έως 18 ετών
  • Παιδιά 18 ετών και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με οποιαδήποτε αναπηρία 67% και άνω
  • Σύζυγοι των δικαιούχων έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών

2. Μπορεί να συμμετάσχει κανείς δύο συνεχόμενες χρονιές;

Όχι, καθώς για να συμμετάσχει κάποιος δεν θα πρέπει να έχει πάρει voucher την προηγούμενη χρονιά ή να έχει λάβει από το αντίστοιχο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού 

Εξαιρούνται οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους.

3. Εάν δεν έχω χρησιμοποιήσει το voucher την προηγούμενη χρονιά μπορώ να συμμετάσχω φέτος στο πρόγραμμα; 

Όσοι έχουν επιταγές από το περσινό πρόγραμμα πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν έως το τέλος του Ιουλίου, καθώς δεν μεταφέρεται χρονικά η επιταγή πέρα της λήξης του προγράμματος. Εάν κάποιος δεν την αξιοποιήσει δεν μπορεί να συμμετάσχει ξανά στο πρόγραμμα για 2 χρόνια.

4. Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Έως τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις εργαζόμενων – ανέργων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ για την περίοδο 2022 – 2023. 

5. Υπάρχει διαφορετική επιδότηση για τον Αύγουστο;

Ειδικά για τον Αύγουστο, το ποσοστό της επιδότησης του ΟΑΕΔ αυξάνεται κατά 20% όπως και πέρυσι , ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του τουριστικού κλάδου και συμμετοχή των επιχειρήσεων.

6. Επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια;

Ναι, όπως πέρσι ο κάτοχος του voucher πληρώνει με έκπτωση τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. 

7. Πόσες διανυκτερεύσεις δικαιούστε;

Η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 6 βράδια με μικρή ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα νησιά της Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και στο Νομό Έβρου είναι 10 βράδια με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή. Επιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας Ευβοίας είναι 12 βράδια.

Διαβάστε επίσης:

Β. Κικίλιας: Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 30 εκατ. ευρώ

Τι τουρισμό θέλουμε; Η άλλη όψη της φετινής σεζόν

Τουρισμός: Ποιους προορισμούς προτίμησαν οι Έλληνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News