Business & Finance Τετάρτη 18/05/2022, 15:02
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα 255 δισ. δολάρια που χάθηκαν: Πότε θα επιστρέψουν οι Κινέζοι τουρίστες;

Τα 255 δισ. δολάρια που χάθηκαν:  Πότε θα επιστρέψουν οι Κινέζοι τουρίστες;

Μία από τις πρώτες «παρενέργειες» της πανδημίας του κορωνοϊού, την άνοιξη του 2020, ήταν η εξαφάνιση των Κινέζων τουριστών από όλο τον κόσμο. Το 2019, οι Κινέζοι έκαναν 155 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό, ξοδεύοντας 255 δισ. δολάρια ή το 20% των συνολικών τουριστικών δαπανών. Όμως το 2021, πραγματοποίησαν μόλις 26 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό και καθώς η χώρα βρίσκεται και πάλι υπό αυστηρά lockdowns, μοιάζει αμφίβολο ότι οι Κινέζοι τουρίστες θα επιστρέψουν σύντομα στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.

Για τους Κινέζους, η ελευθερία να ταξιδεύουν στο εξωτερικό δεν ήταν κάτι δεδομένο πριν από τη δεκαετία του 1990, όταν στο πλαίσιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Deng Xiaoping, η Κίνα άνοιξε στον έξω κόσμο. Όμως, με την έλευση της πανδημίας, οι Κινέζοι έχασαν αυτή την ελευθερία να ταξιδεύουν με ανησυχητικό ρυθμό, όπως σημειώνει το Quartz.

Με την πολιτική του zero covid, η Κίνα μπόρεσε να φέρει την πανδημία υπό έλεγχο στις αρχές του 2020 και να επαναφέρει την ζωή στην κανονικότητα εντός συνόρων. Όμως, η εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Ομικρον έφερε ξανά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και ένα lockdown με μεγάλη διάρκεια στη Σαγκάη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα περιορίσουν όλες τις μη αναγκαίες μετακινήσεις στο εξωτερικό και θα προσεγγίσουν με αυστηρότητα τις εκδόσεις ταξιδιωτικών εγγράφων. Οι Κινέζοι χρειάζονται σοβαρούς λόγους, όπως σπουδές, επιχειρηματικές δραστηριότητες ή κάποια ιατρική ανάγκη για να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ήδη, πολλοί Κινέζοι διαμαρτύρονται στα social media για το ότι δεν μπορούν να βγάλουν διαβατήριο, παρότι έχουν σοβαρό λόγο για να ταξιδέψουν, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια μαύρη αγορά, όπου πράκτορες πλαστογραφούν πρόσθετα έγγραφα για να ενισχύσουν τις αιτήσεις για διαβατήρια. Μόνο 335.000 διαβατήρια εκδόθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2021, δηλαδή το 2% του αριθμού που είχε εκδοθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι περιορισμοί στα ταξίδια στο εξωτερικό έρχονται σε μία περίοδο εσωστρέφειας του Πεκίνου. Πέραν του κλεισίματος των συνόρων, η Κίνα παραιτήθηκε από το δικαίωμά της να φιλοξενήσει τους τελικούς του 2023 Asian Cup, επικαλούμενη τον κορωνοϊό. Κάποια κινεζικά πανεπιστήμια αποσύρθηκαν από τις διεθνείς κατατάξεις και η χώρα φαίνεται να απορρίπτει όλο και περισσότερο τη διδασκαλία των αγγλικών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρισμός: Επιστρέφουν δυναμικά οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ Τουρκίας και ελληνικών νησιών

Τουρισμός: Στο στόχαστρο και οι πιο μακρινές αγορές για την Ελλάδα

H εξωτική χώρα που επιβραβεύει τους «καλούς» τουρίστες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News