Business & Finance Σάββατο 7/05/2022, 20:59
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Β. Κικίλιας: Ο τουρισμός στηρίζει την ελληνική κοινωνία και τον εμπορικό κόσμο

Β. Κικίλιας: Ο τουρισμός στηρίζει την ελληνική κοινωνία και τον εμπορικό κόσμο

Ο τουρισμός στηρίζει την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικογένεια, αλλά και όλο τον εμπορικό κόσμο, υποστήριξε από το βήμα του 14ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Τουρισμού. Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή που έχει ο ελληνικός τουρισμός στην οικονομία, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, ένα στα τέσσερα ευρώ προέρχεται από τον κλάδο αυτό.  

«Ο αγρότης δίνει τα προϊόντα του, κατά κύριο λόγο, από την πρωτογενή παραγωγή σε όλη την Ελλάδα; Σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή σε εστιατόρια, σε μαγαζιά με πρωινά, σε ξενοδοχεία, σε καταλύματα, σε μπαρ, σε εστιατόρια και λοιπά; Ναι. Σε σούπερ-μάρκετ, μίνι-μάρκετ, σε ελληνικές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις; Ναι. Ο εμπορικός κόσμος, που τόσο ζορίστηκε δυο χρόνια με την πανδημία και τόσο στήριξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με 44 δισ. ευρώ, ένα κομμάτι από αυτά πήγε στον εμπορικό κόσμο που ζει από τον τουρισμό. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, τη Θάσο που είχε 90% πληρότητα το Πάσχα. Στη Χαλκίδα, την Παύλιανη, στη Λαμία και στη Φθιώτιδα, στη Μάνη, τη Στούπα, την Καρδαμύλη, τη Λακωνική Μάνη, τη Μεσσηνιακή Μάνη. Εντάξει, εκεί έχω μια διαφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά που λέει ότι η Μάνη είναι Μεσσηνιακή, εγώ λέω ότι είναι Λακωνική, αλλά τέλος πάντων. Είναι Λακωνική. Αυτό πιστεύω, είναι Λακωνική νομίζω. Στήριξε ο τουρισμός και στηρίζει όλο τον εμπορικό κόσμο; Για να δούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό. Που δουλεύουν έμμεσα ή άμεσα, σε ένα beach μπαρ ή με τις ξαπλώστρες, αυτά τα νέα παιδιά στις παραλίες που μας φέρνουν τους καφέδες μας. Είναι μάνατζερ ή κάνουν digital booking ή είναι CEO σε μεγάλες εταιρείες ή προχωράνε τα κατασκευαστικά, τα αρχιτεκτονικά, τις υποδομές που τρέχουν στη χώρα. Όλα αυτά μήπως δεν τα κινεί ο τουρισμός; Προφανώς. Μήπως δεν έχει να κάνει με την εξωστρέφεια μας, με το brand της χώρας; Μήπως αυτό το οποίο χτίσαμε από πλευράς brand στο πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ήρθε να μας ξαναγυρίσει πίσω στο γενικό perception ότι η χώρα μας είναι ένας ασφαλής προορισμός και ότι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του τα κατάφεραν;», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού.

Και υπογράμμισε: «Ότι εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια τουρίστες θα έρθουν φέτος για αυτό τον λόγο και θα δώσουν το συνάλλαγμα τους και αυτό, χωρίς μεσάζοντες, θα φτάσει στην πραγματική οικονομία; Στη μέση ελληνική οικογένεια; Μήπως αυτή δεν είναι κομμάτι της πλατιάς λαϊκής βάσης της Νέας Δημοκρατίας; Η μέση ελληνική οικογένεια; Για αυτούς δεν δουλεύουμε; Για αυτούς δεν παλεύουμε; Μήπως η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας δεν είναι και δεν ήταν για χρόνια η ελληνική επιχείρηση, η οικογενειακή; Ή μήπως οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν- στην αρχή δυο μήνες ή τρεις, τώρα πέντε ή έξι, τη μεγαλώσαμε την περίοδο, μεγαλώνει η σεζόν στον τουρισμό- δεν είναι μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της χώρας; Και αν όλα αυτά μαζί είναι το 25% του ΑΕΠ της χώρας, κυρίες και κύριοι, είναι 1 στα 4 ευρώ στην ελληνική οικονομία, αυτό δεν είναι το υπουργείο Οικονομικών ή δεν είναι το υπουργείο Ανάπτυξης; Προφανώς είναι και τα δυο. Άρα, παρακαλώ πάρα πολύ, σεβασμό, αγάπη, φροντίδα, υγιείς σχέσεις εργασίας στους ανθρώπους του τουρισμού. Πολύ σημαντικό το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε τον κατώτατο μισθό. Παρακαλώ, οι ξενοδόχοι- οι πιο πολλοί είναι έντιμοι επαγγελματίες, μοντέρνοι, σέβονται τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζομένους- γι΄ αυτούς τους λίγους, όμως, που δεν το κάνουν, τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού θα είναι αμείλικτα».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ξαναστήνεται η σκακιέρα στον τουρισμό: Πώς επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ολική επαναφορά στον τουρισμό: Top of mind προορισμός η Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News