Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 22:16
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρωσία: Τα πολυτελή ξενοδοχεία παραμένουν ανοικτά, αλλά δεν έχουν τουρίστες

Ρωσία: Τα πολυτελή ξενοδοχεία παραμένουν ανοικτά, αλλά δεν έχουν τουρίστες

Τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων εξακολουθούν να λειτουργούν στη Ρωσία, αλλά πρέπει πλέον να βασίζονται στους ντόπιους εν μέσω των κυρώσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

Προορισμοί πολυτελείας, όπως το Ritz-Carlton στη Μόσχα και το Four Seasons προσφέρουν διαμονή που μπορεί να κοστίσει έως και 284.375 ρούβλια (2.165 δολάρια) τη βραδιά.

Η Belmond κράτησε επίσης ανοιχτό το Grand Hotel Europe στην Αγία Πετρούπολη. Η αλυσίδα ξενοδοχείων ανήκει στην LVMH, η οποία αποφάσισε να κλείσει 124 καταστήματα στη Ρωσία νωρίτερα αυτό το μήνα. Η γαλλική εταιρεία ειδών πολυτελείας, η οποία είναι ιδιοκτήτρια των Louis Vuitton, Christian Dior και Sephora και έχει 3.500 εργαζόμενους στη χώρα, αγόρασε την Belmond το 2019.

Το παράδειγμα της Belmond δείχνει πώς ορισμένες ξένες εταιρείες, όπως η LVMH απέφυγαν να αποχωρήσουν ολοκληρωτικά από τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι ανακοινώνουν κλείσιμο καταστημάτων και άλλα μέτρα για τη μείωση της παρουσίας τους. Αν και οι δυσκολίες σε επίπεδο logistics μπορεί να κάνουν πολύ περίπλοκη την αποστολή τσαντών Louis Vuitton στη Ρωσία, ο όμιλος είναι ακόμη σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες ενός ξενοδοχείου και να παρέχει όλες τις τυπικές ανέσεις και υπηρεσίες προς το παρόν.

Εκπρόσωπος της Belmond είπε ότι η αλυσίδα συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση καθώς εξελίσσεται. Το ξενοδοχείο της Αγίας Πετρούπολης απασχολεί 280 άτομα. Ο όμιλος LVMH αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Marriott, η ιδιοκτήτρια του Ritz-Carlton, ανακοίνωσε στις 10 Μαρτίου ότι τα ξενοδοχεία της στη Ρωσία ελέγχονται από τρίτα μέρη και συνεχίζει να αξιολογεί την ικανότητά τους να παραμείνουν ανοιχτά. Ο όμιλος έκλεισε το εταιρικό του γραφείο στη Μόσχα και σταματά τις επενδύσεις στη χώρα. Είναι σύνηθες οι όμιλοι στον χώρο της φιλοξενίας να παραχωρούν ξενοδοχεία μέσω franchise ή να τα λειτουργούν χωρίς να τα κατέχουν.

Η InterContinental Hotels Group ανακοίνωσε επίσης στις 10 Μαρτίου ότι αναστέλλει το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στη Ρωσία, εξηγώντας ότι έχει «μακροπρόθεσμες συμφωνίες διαχείρισης ή franchise με ανεξάρτητες τρίτες εταιρείες που κατέχουν τα ξενοδοχεία στη Ρωσία».

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είναι πιθανό να διώξουν τους ξένους τουρίστες και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα ξενοδοχεία, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου η International Hotel Investments, που είναι εισηγμένη στη Μάλτα. Η εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια της αλυσίδας Corinthia, η οποία διαθέτει ένα πολυτελές ξενοδοχείο που είναι ανοιχτό στην Αγία Πετρούπολη κοντά στο Μουσείο Ερμιτάζ.

Η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία έχει ήδη λάβει μέτρα για να περιορίσει το αποτύπωμά της στην περιοχή. Η Booking.com ανέστειλε τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Γκλεν Φόγκελ σε ανάρτησή του στο LinkedIn στις 4 Μαρτίου. Την ίδια στιγμή, μειώνονται και τα ταξίδια εσωτερικού με τις κρατήσεις πτήσεων στη Ρωσία να είναι μειωμένες κατά 49% την εβδομάδα 24 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου, σε σύγκριση με τις προηγούμενες 7 ημέρες, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανική κρίση: Ο ελληνικός τουρισμός μετρά ήδη τις ζημιές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News