Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 22:40
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ιταλία: Ανοίγει στον ανταγωνισμό τις άδειες για την εκμετάλλευση δημόσιων παραλιών

Ιταλία: Ανοίγει στον ανταγωνισμό τις άδειες για την εκμετάλλευση δημόσιων παραλιών

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε αλλαγές που είχαν καθυστερήσει εδώ και καιρό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ιταλία εκχωρεί άδειες για την εκμετάλλευση δημόσιων παραλιών, παρά την αντίθεση ενός από τα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνησή του.

Η κυβέρνηση ενέκρινε ένα σχέδιο για τη διοργάνωση από το 2024 και εφεξής ανταγωνιστικών διαγωνισμών που αφορούν αυτές τις ιδιαίτερα προσοδοφόρες άδειες, οι οποίες επιτρέπουν την κατασκευή λουτρών και άλλων θέρετρων σε δημόσια γη με αντάλλαγμα ελάχιστα ενοίκια.

Με αυτό τον τρόπο, η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν ανοιχτό ανταγωνισμό στο συγκεκριμένο τομέα, οι οποίοι χρονολογούνται από το 2008.

Στις αλλαγές εκδηλώνουν την αντίθεσή τους οι φορείς που διαχειρίζονται τις παραλίες οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η συντόμευση της διάρκειας των αδειών και η επιτρεπόμενη δημόσια υποβολή προσφορών θα τους αναγκάσει να αποχωρήσουν από τις δραστηριότητές τους και θα έθετε σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργασίας. Τα κεντροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι που υποστηρίζει τον Ντράγκι, τάσσονται υπέρ του status quo.

Σύμφωνα με ομίλους από τον χώρο της τουριστικής βιομηχανίας, η απελευθέρωση θα επηρεάσει περίπου 30.000 επιχειρήσεις. Η Ιταλία έβγαλε λιγότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ (114 εκατομμύρια δολάρια) από άδειες παραλίας το 2019.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News