ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Mouzenidis Travel: Χωρίς προστασία από τους πιστωτές

Σε συμφωνία με ορισμένους από τους προμηθευτές της έχει καταλήξει η εταιρεία

Mouzenidis Travel: Χωρίς προστασία από τους πιστωτές

Σε συμφωνία με  πιστωτές που διαθέτουν απαιτήσεις 17,2 εκατ. ευρώ έχει καταλήξει η Mouzenidis Travel η οποία δρομολογεί την κατάθεση αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, βάσει του νέου πτωχευτικού νόμου.

Η εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο Μουζενίδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Moneyreview.gr, έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με οκτώ πιστωτές της που πρόκειται να ενταχθούν στη συμφωνία εξυγίανσης και διαθέτουν απαιτήσεις 17,2 εκατ. ευρώ. Έχουν, δε, συναινέσει οι οφειλές της εταιρείας προς αυτούς να διαγραφούν σε ποσοστό 70% και το υπόλοιπο 30% να εξοφληθεί σε 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έναν μήνα μετά τη δημοσίευση της απόφασης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης.

Επίσης, η Mouzenidis Travel βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με περίπου 20 ακόμη πιστωτές της με απαιτήσεις της τάξεως των 7,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, κατά βάση, για ξενοδοχειακές-εμπορικές επιχειρήσεις, όπως και για την Mouzenidis travel Ekaterinburg που έχει λαμβάνειν περίπου 950 χιλ. ευρώ.

Η εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση παράτασης της ισχύος των χορηγηθέντων ασφαλιστικών μέτρων που έληξαν στις 23 Δεκεμβρίου, όπως και αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση 15703/2021, που έχει στη διάθεσή του το «MR», η Mouzenidis Travel δεν κατάφερε να ανανεώσει την ισχύ των ασφαλιστικών μέτρων. Παραμένει δηλαδή, αντιμέτωπη με πράξεις εκτέλεσης σε βάρος της, όπως η έκδοση διαταγών πληρωμής, η  άσκηση ατομικών διώξεων κτλ. Παρόλ’ αυτά, η εταιρεία, που εμφανίζει υποχρεώσεις της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ,  επιδιώκει να έρθει σε συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών της, οι οποίοι είναι, ως επί το πλείστον, προμηθευτές, όχι δηλαδή τράπεζες ή Δημόσιο. Η εταιρεία, που επιδιώκει να παραμείνει βιώσιμη, επιδιώκει να πετύχει απομείωση των υποχρεώσεών της σε ποσοστό έως και 70%.

Η Mouzenidis travel διαθέτει προσωπικό 188 ατόμων, αριθμός που αυξάνεται σε 360 εργαζομένους, εάν ληφθεί υπόψη το εποχικό προσωπικό. Όπως αναφέρεται στην αίτηση για ανανέωση της ισχύος των ασφαλιστικών μέτρων, «εξαιτίας της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η εξάπλωση του ιού Covid-19, βρίσκεται σε επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της, λόγω σημαντικής μείωσης του κύκλου εργασιών της». Η εταιρεία τοποθετείται την υποχώρηση του τζίρου της στο 94% από το 2013 έως το 2020, με την απώλεια του ιδρυτή του ομίλου, Μπόρις Μουζενίδη, να έχει επιτείνει τις πιέσεις των πιστωτών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. 

Διαβάστε επίσης: 

Δεύτερη ευκαιρία με τον νέο πτωχευτικό: Οι περιπτώσεις πέντε μεγάλων επιχειρήσεων

Mouzenidis Travel: Προσωρινή αναστολή λειτουργίας – Ξεκινάει η εξυγίανση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News