Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 16:40
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρουαζιέρα: Ποια λιμάνια ξεχώρισαν – Τετραψήφια άνοδος στις αφίξεις επιβατών

Για το σύνολο του 2021

Κρουαζιέρα: Ποια λιμάνια ξεχώρισαν – Τετραψήφια άνοδος στις αφίξεις επιβατών

Έτος επανεκκίνησης και ανάκαμψης μπορεί να χαρακτηριστεί το 2021 για τον κλάδο της ελληνικής κρουαζιέρας, καταγράφοντας τριψήφιο άλμα στις αφίξεις πλοίων και τετραψήφιο στις αφίξεις επιβατών σε σχέση με το 2020. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια ανήλθε στις 1957 και ο αριθμός επιβατών στους 1.316.662.  

Η αύξηση στις αφίξεις σε σχέση με το 2020 ανέρχεται σε ποσοστό 732% και στους επιβάτες σε 1750%. Όμως με έτος αναφοράς το 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, η κίνηση στα κρουαζιερόπλοια κινήθηκε στο 49,2% ενώ στους επιβάτες στο 23,7%.  

Η σημαντική διαφορά μεταξύ αριθμού πλοίων και επιβατών οφείλεται, βέβαια, στα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς και στην επιβολή περιορισμών στο ποσοστό πληρότητας των πλοίων. 

Όσον αφορά τον αριθμό κρουαζιερόπλοιων, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται ο Πειραιάς, η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Σαντορίνη, το Κατάκολο και το Ηράκλειο. Στον αριθμό επιβατών προηγούνται η Κέρκυρα, ο Πειραιάς, η Μύκονος, η Ρόδος, το Κατάκολο, το Ηράκλειο και η Σαντορίνη. 

Κρουαζιέρα: Ποια λιμάνια ξεχώρισαν – Τετραψήφια άνοδος στις αφίξεις επιβατών-1

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον Πειραιά, τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο. Εκτιμάται, πάντως, ότι λαμβάνοντας υπόψη τα πλήρη στοιχεία, ο συνολικός αριθμός επιβατών σε ολόκληρη τη χώρα θα ξεπεράσει τα 1.400.000 και ο αριθμός κρουαζιερόπλοιων τα 2000, δηλαδή ελαφρώς άνω του ορίου του 50% σε σχέση με την κίνηση του 2019. 

Οι προοπτικές για το έτος 2022, σύμφωνα με την Ένωση, είναι αισιόδοξες με βάση την αύξηση του αριθμού κρατήσεων, την δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου μέσω της επίτευξης και νέων συμφωνιών και της ενίσχυσης του homeporting στα ελληνικά λιμάνια. 

Προϋπόθεση, βέβαια, όλων των παραπάνω είναι η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον και η περαιτέρω ανάσχεση της πανδημίας.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Σκορπιός θα γίνει art island: Άλλα 235 εκατ. επενδύει ο Ριμπολόβλεφ

Τι είπε ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Khaled Juffali στον Κ. Μητσοτάκη

Κρήτη και Ρόδο ψηφίζουν για φέτος το καλοκαίρι οι Γερμανοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News