ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα 11 έφτασαν τα ελληνικά ξενοδοχεία που ελέγχει η HIG Capital

Επιθετικές εξαγορές με discount δανείων και μετοχών

Τα 11 έφτασαν τα ελληνικά ξενοδοχεία που ελέγχει η HIG Capital

Άμεσο ή έμμεσο έλεγχο περισσότερων από 11 ξενοδοχείων έχει αποκτήσει τα τελευταία λίγα χρόνια στην Ελλάδα το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital. Προσβλέποντας στην ραγδαία ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού και καθώς αυτός προσελκύει ολοένα και υψηλότερης κατά κεφαλής δαπάνης ξένους επισκέπτες, οι διαχειριστές του, όπως και πολλοί ακόμα ομόλογοι τους από άλλα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται οψίμως στη χώρα, αναμένουν σημαντικές απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, εξηγούν συνεργάτες του λονδρέζικου fund.

Η στρατηγική του στην Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής επικεντρωθεί ως επί το πλείστον στην εξαγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων αλλά και την συμμετοχή σε συμφωνίες εξυγίανσης μέσα από το πτωχευτικό δίκαιο ή και με απευθείας εξαγορές μετοχών. Παράλληλα έχει παράσχει χρηματοδοτική στήριξη και σε εταιρείες που αναπτύσσουν ξενοδοχειακά ακίνητα όπως έκανε στις αρχές του 2020 με την Dimand.

Τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο με ξενοδοχειακά περιουσιακά στοιχεία της HIG είναι η εξαγορά των δανείων της Eurobank και της Τραπέζης Πειραιώς προς το ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη, o οποίος ελέγχει πέντε ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κω. Πρόκειται για δύο πέντε αστέρων, το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites, και τρία τεσσάρων αστέρων, το Aqualand, το Hippocrates και το Village Resort.

Η ονομαστική αξία των δανείων που απέκτησε η HIG Capital είναι ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες της Κ εξαγοράστηκαν με discount της τάξης του 40%. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα κατά πόσον υπάρχει ήδη οιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία μεταξύ του επιχειρηματία και του επενδυτικού κεφαλαίου για την επόμενη μέρα του ομίλου Κυπριώτη, κύκλοι με γνώση των κινήσεων που λαμβάνουν χώρα προεξοφλούν  καταρχήν συνεννόηση των δυο πλευρών η οποία προβλέπει και την χρηματοδότηση με κεφάλαιο κίνησης για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των μονάδων. Υπενθυμίζεται ότι παρά τις σχετικές τραπεζικές ενέργειες να τεθεί ο όμιλος υπό ειδική διαχείριση ο Κώος ξενοδόχος κατάφερε να εξασφαλίσει τελεσίδικες απορριπτικές αποφάσεις στην σχετικές νομικές αιτήσεις των πιστωτών του.

Η HIG Capital, της οποίας τα κεφάλαια υπο διαχείριση διεθνώς υπερβαίνουν τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει αποκτήσει και άλλες δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο από την Aldemar συμφερόντων του ομίλου Αγγελοπούλου. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία της Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε. που είναι γνωστά ως Paradise Village και Amilia Mare στην Καλλιθέα της Ρόδου, συνολικής δυναμικότητας 2.300 κλινών. Η σχετική συμφωνία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019. Κατόπιν εξασφάλισε και την αγορά τεσσάρων ξενοδοχείων στην Κέρκυρα και ειδικότερα τις μονάδες της Mayor Hotels & Resorts του ομίλου Γ. Ε. Δημητρίου, Mon Repos Palace «ART Hotel», Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery.

Η HIG Capital είναι γνωστή στην Ελλάδα επίσης και για την προ δεκαετίας σχεδόν συμφωνία εξυγίανσης του ομίλου συσκευασιών Maillis Group ο όποιος έχει περάσει πλέον στον απόλυτο έλεγχό της όπως και για την συμμετοχή της ως πιστωτή στην συμφωνία εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος, πάλι μέσω της εξαγοράς με discount τραπεζικών υποχρεώσεων της εταιρείας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι διαχειριστές του fund έχουν εντοπίσει και άλλες περιπτώσεις στον ελληνικό τουριστικό κλάδο και εξακολουθούν να αξιολογούν περεταίρω εξαγοράς μετοχών η δανείων ξενοδοχειακών ακινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Ξενοδοχείο Hilton: Το business plan για τη νέα εποχή

Ανδρέας Ανδρεάδης: Στα προ-κορωνοϊού επίπεδα ήδη οι κρατήσεις των Βρετανών για Ελλάδα

Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε νέα ξενοδοχεία στην Αττική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News