Business & Finance Δευτέρα 10/01/2022, 13:24
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ενώσεις ξενοδόχων: Στο 12% η μέση πληρότητα στο σύνολο της χειμερινής περιόδου

Απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση για την επιβίωση των καταλυμάτων

Ενώσεις ξενοδόχων: Στο 12% η μέση πληρότητα στο σύνολο της χειμερινής περιόδου

Για μέση πληρότητα η οποία στο σύνολο της χειμερινής περιόδου φθάνει στο 12%, κάνουν λόγο με από κοινού ανακοίνωση, οι ενώσεις των ξενοδόχων ανά την περιφέρεια της Ελλάδος, ποσοστό που αφορά το διάστημα των εορτών. 

Με την ανακοίνωσή τους οι ενώσεις απευθύνουν έκκληση για άμεση κρατική παρέμβαση, ειδάλλως τίθεται εν αμφιβόλω η επιβίωση των καταλυμάτων, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά και παράλληλα προτείνουν μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Ένα και μόνο δεκαήμερο έντονης τουριστικής κανονικότητας κατά τις ημέρες των εορτών στο σύνολο της χειμερινής περιόδου. η οποία έχει διάρκεια 120 ημέρων, αντιστοιχεί σε μόλις 12% μέση πληρότητα. Αλήθεια για αυτή την επιτυχία πανηγυρίζουμε, όλες αυτές τις μέρες; Δυστυχώς κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της κίνησης των εορτών είδαμε ότι το “success story” του χειμερινού τουρισμού περιορίστηκε σε τρεις, τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα με πραγματικά υψηλές πληρότητες, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα…

Ειδικότερα, στην περιοχή μας οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 100% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με μέση πληρότητα 55%.

Θυμίζουμε ότι τα ξενοδοχεία στους ορεινούς προορισμούς έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 και άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, παραμένοντας τυπικά ανοικτά –ουσιαστικά κλειστά. Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας όμως και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της Όμικρον, αποτελούν την «ταφόπλακα» του χειμερινού τουρισμού τόσο για τον προορισμό μας όσο και για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής-ορεινής Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από σήμερα αντικείμενο τουριστικής  δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται -σε αντίθεση με την αγωνία των τουριστικών επαγγελματιών που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Την ίδια ώρα, τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται επ΄αόριστον, όσα ελάχιστα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται και η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου. 

Τα ξενοδοχεία δεν κατεβάζουν τον… γενικό διακόπτη κάθε Κυριακή βράδυ. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν καθημερινές λειτουργικές ανάγκες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν με τους (όποιους σε αριθμό) επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων πρόκειται για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν τις συσσωρευμένες ζημίες δύο ετών. Πώς θα ανταποκριθούν, με δουλειά 10 ημερών, στα έξοδα τους, στο μισθολογικό και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος που έχει διαμορφωθεί, στην ίδια την καθημερινότητα τους, όταν από την άλλη πλευρά το κόστος μετακίνησης (καύσιμα, διόδια) έχει εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα οι προορισμοί της ορεινής -ηπειρωτικής χώρας να «απομονώνονται» ολοένα και περισσότερο;  

Τα ξενοδοχεία δεν είναι -και δεν πρέπει να συγκρίνονται- με καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb που “ανοίγουν”, Χριστούγεννα, Πάσχα ή όποτε κρίνουν και δίχως τις ίδιες υποχρεώσεις: δίχως επιβάρυνση ΦΠΑ, φόρου διαμονής, τέλους παρεπιδημούντων, αυξημένων τελών καθαριότητας και φωτισμού, δίχως να απασχολούν και να πληρώνουν προσωπικό, με πλήρη απουσία υγειονομικών πρωτοκόλλων και πολυάριθμων πιστοποιητικών και αδειοδοτήσεων για τη λειτουργία τους.

Η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, υπάρχει και θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα. Η φιλοξενία χρειάζεται τώρα ουσιαστική και στοχευμένη κρατική παρέμβαση και στήριξη για την διασφάλισή της βιωσιμότητά της και διατήρησης των θέσεων εργασίας. Για αυτό και η ελληνική ξενοδοχία απαιτεί: 

  • Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της “Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας” 
  • Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)
  • Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις των ορεινών προορισμών τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας
  • Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022 
  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022
  • Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελ. Βενιζέλος: Κατά 51,7% μικρότερη έναντι του 2019 η κίνηση το 2021

Χειμερινοί προορισμοί: Ικανοποίηση για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News