Business & Finance Παρασκευή 24/12/2021, 18:05
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Βάζει φρένο η Όμικρον με ακυρώσεις κρατήσεων

Τουρισμός: Βάζει φρένο η Όμικρον με ακυρώσεις κρατήσεων

Για ένα ιδιαίτερα επώδυνο τρίμηνο προετοιμάζονται οι ελληνικές ξενοδοχειακές, τουριστικές και αεροπορικές επιχειρήσεις, καθώς η επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον» και οι κλιμακούμενοι περιορισμοί που αυτή επιφέρει ανέκοψαν ήδη τη δυναμική της ανάκαμψης στην οποία είχε εισέλθει ο ελληνικός τουρισμός.

Τα σημάδια είναι πολλά: ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία της Αθήνας για ταξιδιώτες από το εξωτερικό, «πάγωμα» στις κρατήσεις για ταξίδια το 2022 και ακυρώσεις ή αλλαγές στα αεροπορικά εισιτήρια που είχαν ήδη εκδοθεί.

Στα αεροδρόμια η κάμψη του αριθμού των πτήσεων και βεβαίως των αφίξεων είναι ήδη αισθητή εδώ και μία εβδομάδα και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές της αεροπορικής βιομηχανίας, αυτή τη στιγμή τα αεροπλάνα μεταφέρουν στη συντριπτική τους πλειονότητα μόνον επαναπατριζόμενους φοιτητές και ομογενείς που έρχονται στην πατρίδα τους για τις γιορτές. Λιγοστοί είναι οι ξένοι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα ακυρώνεται σειρά συνεδρίων και εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για τις πρώτες εβδομάδες και μήνες του 2022, ενώ οι μεγάλοι tour operators, που πωλούν ήδη πακέτα για καλοκαιρινές διακοπές, αναφέρουν κατακόρυφη πτώση της σχετικής δραστηριότητας.

Με δεδομένο ότι το πρώτο τρίμηνο αποτελεί εποχικά το πιο αδύναμο για τις αερομεταφορές αλλά και τον εξωτερικό τουρισμό εν γένει, αεροπορικές επιχειρήσεις όπως η Aegean σκοπεύουν αμέσως μετά τις γιορτές να μειώσουν το πτητικό τους πρόγραμμα, προεξοφλώντας σημαντική πτώση της ζήτησης για διεθνή ταξίδια από και προς την Ελλάδα. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών οι αεροπορικές επιχειρήσεις έχουν γίνει ιδιαίτερα ευέλικτες στην ένταξη και απένταξη δρομολογίων την τελευταία στιγμή προκειμένου να ανταποκρίνονται άμεσα στις αυξομειώσεις της ζήτησης που προκαλεί η πανδημία. Ετσι, τέτοιες αποφάσεις (flight program thinning) αναμένεται να πληθύνουν και να πυκνώσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Η επαναφορά αυστηρών περιορισμών στις διεθνείς μετακινήσεις σε ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, η υποχρέωση για αρνητικό τεστ όλων όσων εισέρχονται στην Ελλάδα, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ομοίως, και βεβαίως η υποκείμενη ανησυχία για νόσηση από τη νέα, ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού αποτελούν τις βασικές αιτίες των συντελούμενων εξελίξεων.

Εν τω μεταξύ, η εσωτερική αγορά των χειμερινών προορισμών για Ελληνες ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια των εορτών δείχνει να μην έχει επηρεαστεί τόσο. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Διότι μιλώντας με ξενοδόχους της ελληνικής περιφέρειας διαπιστώνει κανείς την εύλογη αγωνία τους για το κατά πόσον θα εμφανιστούν οι εκδρομείς αύριο, οπότε αρχίζει και η μαζική προσέλευση στα καταλύματα. Ακόμα, δε, περισσότερο για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Και σε κάθε περίπτωση ουδείς περιμένει κίνηση από τις 10 Ιανουαρίου και μετά.

Σε μια πιο γενική θεώρηση, η ανησυχία της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας εντοπίζεται στο κατά πόσον το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στα αυξημένα κρούσματα που προβλέπεται πως θα φέρει η μετάλλαξη «Ομικρον» από τις αρχές του 2022 και μετά, προκειμένου να μη χαλάσει η διεθνής εικόνα της χώρας ως ασφαλούς προορισμού.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στην «Κ» και στο «MR», θυμίζει πως «η φετινή χρονιά έκλεισε για τον ελληνικό τουρισμό σύμφωνα με το πιο θετικό σενάριο, ενισχύοντας δυναμικά, για μια ακόμα φορά σε περίοδο κρίσης, την εθνική οικονομία της χώρας. Ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις και εντός των προβλέψεων που κάναμε στον ΣΕΤΕ από τα μέσα του καλοκαιριού, τα τουριστικά έσοδα στον τελικό απολογισμό της χρονιάς αναμένεται να κινηθούν στην περιοχή των 10 δισ. ευρώ. Με συνεργασία, το ισχυρό τουριστικό brand της χώρας μας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στις διεθνείς αγορές, το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να συμπεριληφθεί ανάμεσα στους πλέον κερδισμένους προορισμούς ανά τον κόσμο». Για το 2022, όμως, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά ότι ο ελληνικός τουρισμός θα μπορέσει να βελτιώσει τις επιδόσεις του μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα βρίσκεται υπό έλεγχο. Κάτι που επί του παρόντος αποτελεί απόμακρο στόχο.

Διαβάστε επίσης:

«Greece does have a winter»: Καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό 

Τουρισμός: Συμφωνία με τη Norwegian Cruise Line για 200.000 επιβάτες το 2022

Λίστα: Οι πιο υπερεκτιμημένοι και υποτιμημένοι προορισμοί – Πώς πήγαν οι ελληνικοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News