Business & Finance Πέμπτη 23/12/2021, 13:35
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην αναμονή έως 5 χρόνια για την παραλαβή ενός superyacht

1.000 superyachts είτε κατασκευάζονται είτε έχουν παραγγελθεί

Στην αναμονή έως 5 χρόνια για την παραλαβή ενός superyacht

Ο ασφαλέστερος τρόπος να προστατευθείς από τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του είναι να αποφεύγεις τον συγχρωτισμό, οπότε οι ζάπλουτοι του πλανήτη διαλέγουν μια πολυτελή θαλαμηγό ως το κατάλληλο καταφύγιό τους. Με βάση τα στοιχεία του αμερικανικού ενημερωτικού δικτύου CNBC, αυτήν τη στιγμή περισσότερα από 1.000 superyachts είτε κατασκευάζονται είτε έχουν παραγγελθεί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Boat International, οι παραγγελίες για σκάφη τα οποία ξεπερνούν σε μήκος τα 80 πόδια (δηλαδή φθάνουν περίπου τα 24,4 μέτρα) έχουν αυξηθεί κατά 25%. Το δε ρεκόρ των 1.024 θαλαμηγών για φέτος ξεπερνάει και εκείνο του 2008.

Τα ναυπηγεία από πλευράς τους, προσπαθούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, ενώ οι πλούσιοι επίδοξοι ιδιοκτήτες πληροφορούνται ότι πρέπει να περιμένουν τρία έως πέντε χρόνια για την ολοκλήρωση ενός superyacht.

«Τα ναυπηγεία εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς. Εχουν βάλει τα δυνατά τους να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πελατών, αλλά δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο Τζόναθαν Μπέκετ, διευθύνων σύμβουλος της Burgess, εταιρείας διαχείρισης σκαφών αναψυχής.

Από το νέο γιοτ μήκους 416 ποδών (127 μέτρων) του Τζεφ Μπέζος έως το Project Black Shark, ένα μυστηριώδες σκάφος μήκους 252 ποδών (77 μέτρων), σχεδιασμένο να έχει «δέρμα σαν καρχαρία», ο τεράστιος αριθμός και το μέγεθος των υπό κατασκευήν σκαφών είναι άνευ προηγουμένου, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου. Το συνολικό μήκος των σούπερ θαλαμηγών, που έχει προγραμματιστεί να παραδοθούν έως το 2026, θα εκτείνεται σε περισσότερα από 24 μίλια, σύμφωνα με την Boat International. Οι δε τιμές τους μπορεί να κυμαίνονται από 2 εκατομμύρια έως 3 εκατομμύρια δολάρια και να ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του σκάφους, όπως αναφέρει το CNBC.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου η εντυπωσιακή άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών, οι επιτυχημένες εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο, οι συμφωνίες με τις εταιρείες ειδικού σκοπού και τα κρυπτογραφημένα νομίσματα έχουν δημιουργήσει πλούτο τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρει ο Τζόναθαν Μπέκετ. Οι ΗΠΑ, τέλος, διαθέτουν 500 περισσότερους δισεκατομμυριούχους τώρα απ’ ό,τι πριν από την πανδημία, κλείνοντας τη χρονιά με περίπου 2.755 άτομα σε αυτή την εισοδηματική κατηγορία, σύμφωνα με το Forbes.

Διαβάστε επίσης:

Μέσα στο μεγαλύτερο super-yacht του κόσμου: 221 μέτρα με κόστος 600 εκατ. δολαρίων

Πόσο κοστίζει να αγοράσετε το δικό σας διαμέρισμα σε ένα superyacht

Το σκάφος των 65 μέτρων με τις πέντε πισίνες και την αρχιτεκτονική «Transformers»

Το σκάφος των 350 εκατ. δολαρίων με το δικό του λιμάνι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News