Business & Finance Τρίτη 21/12/2021, 11:57
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Β. Κικίλιας: Αναπτυξιακό το νομοσχέδιο για τους πρότυπους τουριστικούς προορισμούς

Β. Κικίλιας: Αναπτυξιακό το νομοσχέδιο για τους πρότυπους τουριστικούς προορισμούς

Ψηφίστηκε χθες βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης».

O υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αναπτυξιακό, που υποστηρίζει στρατηγικά το τουριστικό προϊόν και απαντά στις ανάγκες του τουριστικού κλάδου, προσφέροντας σύγχρονα εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

«Ο τουρισμός είναι θέμα των πολλών, όχι των λίγων. Θα το υπερασπίζομαι και θα το υπερασπιζόμαστε με όλη τη δύναμη της φωνής μας, των δυνάμεών μας, των πολιτικών μας αποφάσεων και των νομοθετημάτων μας», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κικίλιας.

«Το νομοσχέδιο κομίζει μια στρατηγική η οποία απλώνει ένα δίκτυο εργαλείων τουριστικής ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες. Είναι ένα τεράστιο asset για εμάς ότι είμαστε το νούμερο 5 τουριστικό brand παγκοσμίως. Και αυτό θα το διασφαλίσουμε ως κόρη οφθαλμού, με πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τα τουριστικά brands που έχουμε. Οφείλουμε να αναδείξουμε όλες τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, που διαθέτουν περιοχές απαράμιλλης ομορφιάς», επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού, τονίζοντας ότι «διαθέτουμε 320 εκατ. ευρώ από το RRF, ακριβώς για αυτά τα εργαλεία: λιμάνια, μαρίνες, χιονοδρομικά κέντρα, ιαματικές πηγές, προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ, ψηφιοποίηση του τουρισμού».

«Πίσω από αυτό το νομοσχέδιο κρύβεται πολλή και σκληρή δουλειά. Η προσπάθειά μας δεν μπορεί να είναι ούτε μικροπολιτική, ούτε κομματική, ούτε κυβερνητική. Πρόκειται για μια προσπάθεια εθνική και υπερτοπική. Διευθετεί το θέμα των ιαματικών πηγών και το θέμα του ναυαγίου της Ζακύνθου και έρχεται να δώσει εργαλεία, όπως οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMOs), και μια σειρά διατάξεων σε επιμέρους τουριστικά θέματα, τα οποία λίμναζαν για καιρό και είχαν μείνει πίσω», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ειδικότερα για τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» για την οργανωμένη ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «σε άμεση διασύνδεση με το RRF, δίνουμε τη δυνατότητα σε μια ανώνυμη εταιρεία να διαχειριστεί τις ιαματικές πηγές, εφόσον οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούν, και να επιστρέψει το μέρισμα στις τοπικές κοινωνίες. Φυσικά και δεν παίρνουμε την περιουσία των δήμων», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την τροπολογία για το ναυάγιο της Ζακύνθου, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που διαιωνιζόταν και επισήμανε ότι η ρύθμιση προβλέπει τη διαχείριση της οριοθετημένης ζώνης με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, την αποφυγή του κινδύνου κατάρρευσης του ναυαγίου, τη συντήρησή του, την ασφαλή διαμόρφωση των διόδων πρόσβασης σε αυτό και την προστασία των επισκεπτών.

Απαντώντας δε στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης περί συμφερόντων που εξυπηρετεί η ρύθμιση, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι στην Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου που δημιουργείται, 4 από τα 5 μέλη είναι Ζακυνθινοί και δουλειά της Επιτροπής είναι τα έργα για την πιθανή οδό διαφυγής, αν χρειαστεί, και την αναστήλωση, επισκευή και στήριξη του ναυαγίου.

Ο υπουργός Τουρισμού έκανε αναφορά και στην καμπάνια που ξεκίνησε την Παρασκευή στο εξωτερικό για τους χειμερινούς προορισμούς. «Στόχος της καμπάνιας δεν είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων. Εκεί βλέπετε ότι υπάρχει πληρότητα στην πλειοψηφία των χειμερινών προορισμών. Η στρατηγική μας είναι διάρκειας τεσσάρων μηνών, που ήταν πάντα παραδοσιακά οι δύσκολοι μήνες για τον τουρισμό. Θα καλύψουμε τους χειμερινούς προορισμούς, τους εναλλακτικούς προορισμούς, το city break και τη δυνατότητα που θα έχουν όλες οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας να δουν να αντικατοπτρίζεται η προσπάθειά τους στην προβολή στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Το υπουργείο Τουρισμού έχει υποχρέωση να στηρίξει όλους αυτούς τους προορισμούς, πάντα προμοτάροντας την ασφάλεια, τον εμβολιασμό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έτσι κάναμε επί δύο χρόνια και γι’ αυτό απέκτησε η χώρα αυτό το brand, την εμπιστεύτηκαν όλοι στο εξωτερικό και ουσιαστικά, με πρωτεργάτη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλάξαμε την εικόνα της χώρας από έξω προς τα μέσα», επισήμανε.

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, τη γενική γραμματέα Βίκυ Λοΐζου, τον πρώην υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τους συνεργάτες τους, για την μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει. «Φυσικά υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση και δεν είμαι από τους πολιτικούς που έρχονται να ισοπεδώσουν ό,τι έχουν κάνει οι προκάτοχοί τους, ακόμα και αν αυτοί είναι από διαφορετικό πολιτικό κόμμα», σημείωσε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Κατά 142% εκτινάχθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 10μηνο

Αεροδρόμια: Εκτόξευση στο +524% για τις αφίξεις από το εξωτερικό

Β. Κικίλιας: Με στρατηγική και σχέδιο ξεπερνά τις δυσκολίες ο ελληνικός τουρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News