ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

DBRS για Όμικρον: SOS για τον ελληνικό τουρισμό λόγω χαμηλού εμβολιασμού

H Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, σε αντίθεση με την Ισπανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, που έχουν υψηλά ποσοστά ανοσίας

DBRS για Όμικρον: SOS για τον ελληνικό τουρισμό λόγω χαμηλού εμβολιασμού

Η αναζωπύρωση της πανδημίας και η μετάλλαξη Όμικρον απειλούν την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, λόγω του χαμηλού εμβολιαστικού ποσοστού, προειδοποιούν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης DBRS, τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, σε αντίθεση με την Ισπανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, που έχουν υψηλά ποσοστά ανοσίας.

Όπως εξηγεί η DBRS, η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού φέτος υπήρξε δυναμικότερη σε σχέση με εκείνη άλλων ανταγωνιστικών προορισμών.

Οι ξένες αφίξεις κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου είχαν ήδη ξεπεράσει τις αφίξεις ολόκληρου του 2020 (κάτι το οποίο εκτός από την Ελλάδα, πέτυχαν επίσης η Κύπρος και η Ισπανία). Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες με τη δυναμικότερη ανάκαμψη του τουρισμού, στο 43% των επιπέδων του 2019 για την Ελλάδα έως και τον Σεπτέμβριο και στο 46% των επιπέδων του 2019 για την Κύπρο έως και τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία για την Ισπανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία δείχνουν ανάκαμψη γύρω στο 30% των επιπέδων του 2019 έως τον Σεπτέμβριο. Στην Ιταλία, οι ξένες αφίξεις έως και τον Αύγουστο έφτασαν στο 30% των επιπέδων του 2019.

DBRS για Όμικρον: SOS για τον ελληνικό τουρισμό λόγω χαμηλού εμβολιασμού-1

Η ελληνική και η κυπριακή αγορά εμφάνισαν ισχυρές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην Ελλάδα, οι αφίξεις από τη Γερμανία κατά το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου έφτασαν στο 95% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019, σημειώνει η DBRS. Οι αφίξεις από τη Γαλλία ξεπέρασαν οριακά τα επίπεδα του 2019.

Ισχυρές ήταν και οι επιδόσεις του Οκτωβρίου. Οι πτήσεις προς την Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο μόλις 7% λιγότερες σε σχέση με το 2019, ενώ τον Οκτώβριο είχαν φτάσει στα επίπεδα του 2019. «Η επέκταση της σεζόν έως τον Οκτώβριο πιθανότατα θα αντισταθμίσει κάποιες από τις ζημιές, λόγω της αργής εκκίνησης της καλοκαιρινής σεζόν φέτος», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

DBRS για Όμικρον: SOS για τον ελληνικό τουρισμό λόγω χαμηλού εμβολιασμού-2

«Με δεδομένη την ισχυρή εξάρτησή τους από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις σχετικά καλές επιδόσεις του κλάδου φέτος, χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα θα δουν τις οικονομίες τους να βιώνουν ισχυρή ανάκαμψη το 2021, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους από το 2020», σημειώνεται.

Όμως, η DBRS τονίζει ότι χώρες με υψηλά εμβολιαστικά ποσοστά, όπως η Ισπανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία, είναι λιγότερο πιθανό να εφαρμόσουν και πάλι αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ανάκαμψη και το 2022

Η DBRS εκτιμά ότι ο τουριστικός κλάδος θα παραμείνει σε τροχιά ανάκαμψης το 2022, με την επιδημιολογική κατάσταση διεθνώς να παίζει έναν σημαντικό ρόλο.

DBRS για Όμικρον: SOS για τον ελληνικό τουρισμό λόγω χαμηλού εμβολιασμού-3

«Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έχει δημιουργήσει ανησυχίες και δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ιός θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον παγκόσμιο τουρισμό, εκτός και εάν επιτευχθεί ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού διεθνώς», τονίζουν οι αναλυτές.

Η απειλή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη του τουρισμού για το υπόλοιπο του έτους, αν και οι επιπτώσεις μετριάζονται από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των τουριστικών ροών είναι από χώρες της Ε.Ε., καταλήγει η DBRS.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News