ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Eurobank: Έρχεται εκρηκτική χρονιά στον τουρισμό

Eurobank: Έρχεται εκρηκτική χρονιά στον τουρισμό

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα 750 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση του τουρισμού την προσεχή διετία ανακοίνωσε η Eurobank, ανταποκρινόμενη στις αυξημένες επενδυτικές ανάγκες που θα δημιουργήσει «η εκρηκτική χρονιά» που εκτιμάται ότι θα είναι το 2023 για την βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας. 

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Τράπεζας ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κώστας Βασιλείου σημείωσε ότι όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το 2022 η ζήτηση θα είναι η μεγαλύτερη της 20ετίας, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2021 κάνουν λόγο για έσοδα 12 δισ. ευρώ, επίπεδο που θα καλύψει το 65% των εισπράξεων του 2019. 

Το νέο χρηματοδοτικό πακέτο των 750 εκατ. ευρώ έρχεται να συμπληρώσει τη χρηματοδοτική στήριξη των 620 εκατ. ευρώ που παρείχε η Τράπεζα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, που αφορούσε 190 εκατ. ευρώ αναστολών δόσεων, 200 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια κίνησης και άλλα 200 εκατ. ευρώ σε νέες επενδύσεις. 

Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλείου το πρόγραμμα που εφάρμοσε έγκαιρα η Τράπεζα στις αρχές της πανδημίας, στήριξε καθοριστικά τον ελληνικό τουρισμό, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τη φερεγγυότητα του κλάδου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο συνολικό της χαρτοφυλάκιο, είναι χαμηλό και αναμένεται να περιοριστεί στο 7% στα τέλη του 2021 από 10% περίπου το 2020. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι τα μορατόρια που λήγουν θα εμφανίσουν αθέτηση πληρωμών, σημείωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, ενώ ήδη αρκετοί πελάτες έχουν προπληρώσει τις οφειλές τους.

Αναφερόμενος στις προοπτικές του τουρισμού ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι οι ενδείξεις για την επόμενη χρονιά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές καθώς με βάση στοιχεία πελατών της Τράπεζας έχει ήδη καλυφθεί με προκρατήσεις το 40%-50% όλης της ζήτησης του 2022, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου έχει εκτιμάται ότι θα καλυφθεί το 70% της προσφοράς κλινών. Να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκιο της Eurobank περιλαμβάνει κυρίως resort μονάδες και ξενοδοχεία πόλης και το κατά πόσο οι εκτιμήσεις αυτές θα επαληθευθούν συνδέεται και με την εξέλιξη της πανδημίας. Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των 750 εκατ. ευρώ ανέλυσαν οι Αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές της Τράπεζας, κ.κ. Σπύρος Βενετσιάνος, επικεφαλής Τομέα Structured Finance, Δημήτρης Οικονόμου, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Small Business Banking, αντίστοιχα, και ο κ. Ευθύμιος Λαμπαδιάρης, επικεφαλής Διεύθυνσης Hotels & Leisure Finance Division. Το πακέτο περιλαμβάνειQ 

  • 275 εκατ. ευρώ για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων και επεκτάσεις κλινών
  • 225 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση και την ανακαίνιση μονάδων και 
  • 250 εκατ. ευρώ για εξαγορές και αναχρηματοδοτήσεις
  • Δύο νέα προγράμματα, με προνομιακούς όρους τιμολόγησης, που προάγουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση στον ξενοδοχειακό κλάδο με κριτήρια ESG. Πρόκειται για το:

1. «Επιχειρώ Βιώσιμα στον τουρισμό» για υφιστάμενα και νέα δάνεια για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

2. «Κατασκευάζω Βιώσιμα στον τουρισμό» για νέα δάνεια με σκοπό ανακαινίσεις / επεκτάσεις υφισταμένων μονάδων ή / και ανέγερση νέων που πληρούν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις.

Τα στελέχη της Eurobank εκτίμησαν ότι ο κλάδος του τουρισμού θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τα προσεχή χρόνια, προεξοφλώντας εξαγορές, αλλά και συγχωνεύσεις μονάδων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον πλέον όπως υπογράμμισε ο κ. Βασιλείου δεν περιορίζεται σε ευκαιρίες και ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά έχει κυρίως επίκεντρο την τοποθέτηση στην ελληνική αγορά που θεωρείται που προσελκύει υψηλό ενδιαφέρον. Οι περιοχές που εμφανίζουν έντονα επενδυτική δραστηριότητα είναι από τα Δωδεκάνησα, η Ρόδος και η Κως, καθώς και η Κρήτη, η Χαλκιδική κ.α.

Διαβάστε επίσης:

Θαλάσσιος τουρισμός: Μία χαμένη ευκαιρία δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα

Με μεγαλύτερο πορτοφόλι φέτος οι τουρίστες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News