ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Oι απευθείας πτήσεις ισχυρό χαρτί για το «Ελ. Βενιζέλος»

Έχει τη 13η καλύτερη συνδεσιμότητα στην Ευρώπη - Θετικός αντίκτυπος ακόμη και στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Oι απευθείας πτήσεις ισχυρό χαρτί για το  «Ελ. Βενιζέλος»

Τα αυξημένα ταξίδια αναψυχής και η μεγαλύτερη στροφή των τουριστών στις απευθείας συνδέσεις για λόγους υγειονομικής ασφάλειας ευνόησαν τη λειτουργικότητα του διεθνούς αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο κατέχει τη 13 θέση στην κατάταξη των 20 ευρωπαϊκών αεροδρομίων με τη μεγαλύτερη άμεση συνδεσιμότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) για το 2021, που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του 31ου ετήσιου συνεδρίου του φορέα στη Γενεύη, η άμεση συνδεσιμότητα υπολογίζεται βάσει του αριθμού των πτήσεων, ενώ λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο ο προορισμός τους αλλά και η συχνότητά τους.

Με βάση τον αριθμό των απευθείας συνδέσεων για τον Σεπτέμβριο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καταγράφει χαμηλότερες μεν επιδόσεις κατά 23% σε σχέση με το 2019, αλλά πρόκειται για απώλειες που είναι από τις μικρότερες συγκριτικά με τα υπόλοιπα δεκαεννέα αεροδρόμια της κατάταξης.

Στο «Ελ. Βενιζέλος», που έχει επωφεληθεί τόσο από τα διεθνή ταξίδια όσο και από τις πτήσεις εσωτερικού, ο μέσος όρος των τακτικών εβδομαδιαίων πτήσεων προς μία κατεύθυνση (one-way) κατά τον περασμένο μήνα ανήλθε σε 1.830, σύμφωνα με το ACI Europe. 

Στην πρώτη θέση, από πλευράς απευθείας συνδεσιμότητας, βρίσκεται το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ με μέσο όρο 3.243 τακτικών εβδομαδιαίων πτήσεων προς μία κατεύθυνση (one-way) και ακολουθεί αυτό της Κωνσταντινούπολης με 3.158 πτήσεις.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ACI Europe Ολιβιέ Γιάνκοβεκ, η συμβολή στην οικονομία από την αύξηση της απευθείας συνδεσιμότητας είναι σημαντική, καθώς έχει υπολογιστεί ότι άνοδος 10% των άμεσων πτήσεων ενισχύει κατά 0,5% το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. 

Στην ίδια έκθεση το ACI Europe αναφέρεται ότι τα αεροδρόμια στην Ευρώπη, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου, έχουν απολέσει 1,26 δισ. επιβάτες, μέγεθος που είναι μειωμένο κατά 62% σε σχέση με το 2019. 

Κατά τις προβλέψεις του ACI Europe, ο ρυθμός ανάκαμψης της επιβατικής κίνησης ενισχύεται τους ερχόμενους μήνες και το 2022 λόγω του «ανοίγματος» των διατλαντικών αγορών στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, αλλά και της σταδιακής χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών σε μακρινούς προορισμούς, όπως η Ασία. 

Ως εκ τούτου, ο φορέας εκτιμά ότι η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα ανακάμψει πλήρως το 2025, ενώ το 2022 θα είναι χαμηλότερη κατά 32% σε σχέση με το 2019.

Διαβάστε ακόμη: 

Τα πιο εντυπωσιακά αεροδρόμια – Η θέα πριν την προσγείωση 

Το 50% των προ πανδημίας εσόδων ανέκτησε ο τουρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News