Business & Finance Δευτέρα 30/08/2021, 18:55
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Επιστρέφουν οι περιορισμοί στα ταξίδια από τις ΗΠΑ

Προαιρετική και όχι υποχρεωτική η απόφαση της Κομισιόν

Ε.Ε.: Επιστρέφουν οι περιορισμοί στα ταξίδια από τις ΗΠΑ

Τους περιορισμούς στις αφίξεις των Αμερικανών ταξιδιωτών αποφάσισαν να επαναφέρουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω της νέας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, η πλειοψηφία των κρατών – μελών τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων (απαγόρευση μη απαραίτητων ταξιδιών), τα οποία είχαν αρθεί στις αρχές καλοκαιριού (18 Ιουνίου).

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ είχε εμφανίσει 588 νέες μολύνσεις Covid ανά 100.000 κατοίκους, ένας αριθμός αρκετά άνω του ορίου των 75 κρουσμάτων που έχουν θέσει οι ευρωπαϊκές αρχές.

Πάντως, η απόφαση των Βρυξελλών δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη – μέλη, καθώς οι οριστικές αποφάσεις λαμβάνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αγνοήσουν την Ε.Ε. και να συνεχίσουν να δέχονται Αμερικανούς ταξιδιώτες.

Όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η είσοδος στη χώρα, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης είτε αρνητικού εργαστηριακού τεστ.

Οι ΗΠΑ εισήλθαν στην λίστα ασφαλών χωρών της Ε.Ε. για πρώτη φορά στις 18 Ιουνίου, με αποτέλεσμα η ελληνική τουριστική βιομηχανία να ωφεληθεί σημαντικά από τις ροές Αμερικανών.

Όμως, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα φαίνεται ότι άλλαξε τα δεδομένα. Ωστόσο, πέραν της επιδημιολογικής επιβάρυνσης, πίσω από την απόφαση της Ε.Ε. κρύβονται και πολιτικοί λόγοι.

Κι αυτό, διότι μέχρι και σήμερα η Ουάσιγκτον διατηρεί την ταξιδιωτική απαγόρευση για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες. Αποτέλεσμα είναι σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επικρατεί η άποψη ότι το άνοιγμα των συνόρων θα πρέπει να εξαρτάται από την αμοιβαιότητα, η οποία δεν ισχύει στην περίπτωση των ΗΠΑ.

Μάλιστα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε πρόσφατα ταξιδιωτική οδηγία («Do Not Travel») για την Βρετανία, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισλανδία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, παρότι τα επίπεδα των κρουσμάτων τους είναι παρόμοια μ’ αυτά που επικρατούν στις ΗΠΑ.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News