Business & Finance Παρασκευή 27/08/2021, 14:57
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Τι μπορεί να ανακόψει την ανοδική ορμή;

Crash test οι επόμενες εβδομάδες

Τουρισμός: Τι μπορεί να ανακόψει την ανοδική ορμή;

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα, με τα μεγέθη των εισπράξεων και των αφίξεων να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Πολλοί μάλιστα, θεωρούν ότι ο Αύγουστος θα κλείσει πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019.

Από την άλλη πλευρά, το μεγάλο στοίχημα είναι η παράταση της τουριστικής περιόδου και πέραν του Αυγούστου. Εν ολίγοις, τα καλά νούμερα να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερους μήνες.

Παρά τη θετική προίκα των προηγούμενων μηνών, ωστόσο, υπάρχει μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι μπορούν να ανακόψουν -έστω και βραχυπρόθεσμα- την πορεία ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού.

Οι πυρκαγιές μπορούν να «κάψουν» την ανοδική ορμή

Οι μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου, για παράδειγμα, αποτελούν μια σημαντική πρόκληση, ιδίως για τις πυρόπληκτες περιοχές. Χαρακτηριστικά είναι τα πρώτα στοιχεία από την Εύβοια, όπου οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν μπαράζ ακυρώσεων. 

«Η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια είναι τραγική. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και έχει άμεσες οικονομικές συνέπειες για τις τουριστικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος βρέθηκε στη βόρεια Εύβοια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, ενώ στις αρχές Αυγούστου η πληρότητα στα ξενοδοχεία κυμαινόταν στο 80%, σήμερα οι περισσότερες μονάδες έχουν κλείσει τελείως ή παραμένουν ανοιχτές, φιλοξενώνοντας ελάχιστους πελάτες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Τάσιος περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση με το πανδημικό 2020, όταν οι τουριστικές επιδόσεις δεν ξεπέρασαν το 25% των επιπέδων του 2019. 

Το θετικό είναι ότι οι πληγείσες περιοχές προσελκύουν μικρό ποσοστό αφίξεων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, γεγονός το οποίο περιορίζει μέχρι στιγμής σε τοπικό επίπεδο τις επιπτώσεις των μεγάλων πυρκαγιών. 

Ο μόνιμος κίνδυνος του κορωνοϊού

Ακόμη ένας παράγοντας κινδύνου είναι η παραλλαγή Δέλτα, καθώς η χώρα εμφανίζει σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, με το επιδημιολογικό προφίλ πολλών νησιών να είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένο. 

Ενδεικτικά, ο δείκτης θετικότητας (θετικά κρούσματα / αριθμό τεστ) υπερβαίνει το 4% στη Νάξο, την Ικαρία, την Άνδρο, την Ιθάκη τη Μύκονο, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και την Κάλυμνο.

Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης παραμένει σε καθεστώς μίνι lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1.00 το βράδυ έως τις 5.00 τα ξημερώματα, επηρεάζοντας σημαντικά τόσο την εστίαση όσο και τη διασκέδαση. 

Ας μην λησμονούμε, επίσης, ότι η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο παραμένουν για ακόμη μία εβδομάδα στη λίστα υψηλού κινδύνου της Γερμανίας, κάτι το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την άφιξη των Γερμανών τουριστών (είναι υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα κατά τον επαναπατρισμό τους).

Οι πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, σε κάθε περίπτωση, θα αποτελέσουν ένα δυνατό crash test για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς θα δώσουν μια πρώτη γεύση για τις διαθέσεις των ξένων επισκεπτών και τη δυνατότητα επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News