Business & Finance Σάββατο 14/08/2021, 10:05
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

TUI: Θετικά μηνύματα στον τουρισμό, κόντρα στη μετάλλαξη Δέλτα

TUI: Θετικά μηνύματα στον τουρισμό, κόντρα στη μετάλλαξη Δέλτα

Εκρηκτική άνοδο των κρατήσεων είδε ο τουριστικός όμιλος TUI Group από τον Μάιο, με τις προοπτικές να βελτιώνονται αισθητά μετά και την χαλάρωση των περιορισμών στη Βρετανία. 

Οι κρατήσεις του ομίλου το καλοκαίρι ανήλθαν στα 4,2 εκατομμύρια, προσεγγίζοντας έτσι το 50% των προ πανδημίας επιπέδων. Οι ταμειακές ροές του ομίλου  το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους (διάστημα Απριλίου – Ιουνίου) ανήλθαν σε 320 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, είχε προσαρμοσμένες ζημίες προ φόρων και τόκων στα 670 εκατομμύρια ευρώ επί εσόδων της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ.

«Κάθε μέρα έχουμε νέες κρατήσεις», επισήμανε, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της ΤUI, Φριτς Γιούσεν. Αναγνώρισε ωστόσο ότι το γεγονός ότι η Βρετανία απέσυρε πιο αργά από όσο αναμενόταν τους περιορισμούς της για την πανδημία είχε αντίκτυπο στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, αν και ο κ. Γιούσεν τόνισε ότι οι κρατήσεις από τη συγκεκριμένη χώρα αυξάνονταν. Και αυτό παρατηρήθηκε αμέσως μόλις η κυβέρνηση, στα μέσα Ιουλίου, απέσυρε το μέτρο της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους, που επιστρέφουν από σχεδόν όλους τους προορισμούς.

Λόγω της βραδείας άρσης περιορισμών στη Βρετανία, ωστόσο, ο γερμανικός κολοσσός υποχρεώθηκε να περικόψει τη δυναμικότητά του κατά τους θερινούς μήνες στο 60% του προγράμματός του για το 2019, αν και το ποσοστό ήταν μικρότερο από το 75%, που είχε προβλέψει με τα δεδομένα του Μαΐου.

Ο γερμανικός όμιλος έχει αναλάβει δάνεια άνω των 4 δισ. ευρώ και έχει διασωθεί αρκετές φορές από τη γερμανική κυβέρνηση, επειδή η πανδημία του κορωνοϊού τον υποχρέωσε να προσφέρει προγράμματα διακοπών το 2020.

Ο Γιούσεν ανέφερε πως η TUI εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή του προαναφερθέντος δανείου. Σημειωτέον, τέλος, πως τον Ιούλιο οι πιστώτριες τράπεζες του ομίλου συμφώνησαν να παρατείνουν τη γραμμή πίστωσης προς αυτόν κατά δύο χρόνια, έως το 2024.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News