Business & Finance Κυριακή 8/08/2021, 15:30
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάργα, το τουριστικό hot spot της Ηπείρου

Πάργα, το τουριστικό hot spot της Ηπείρου

Μπορεί οι πυρκαγιές να μαίνονται σε όλη τη χώρα καθιστώντας, στο μέτρο του εφικτού, αναγκαία την εθελοντική προσφορά με στόχο τη διαχείριση της κρίσης, όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη σημασία της διαχρονικής φράσης του Δημόκριτου «Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος». Με το σκεπτικό αυτό και με το Φθινόπωρο να καραδοκεί, η Πάργα προβάλλει ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, ιδίως για τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής και μετά βεβαιότητας για όσους αναζητούν ένα καταφύγιο αναψυχής.

Στην κωμόπολη του νομού Πρέβεζας με τους περίπου 4.000 μόνιμους κατοίκους, που επισκέφθηκε, πρόσφατα, το Moneyreview.gr και παραπέμπει σε νησί, δεν θα ήταν υπερβολή, εάν λέγαμε ότι χτυπά η καρδιά του τουρισμού της Ηπείρου. Για την περίοδο του Αυγούστου η Πάργα μετρά, ήδη, πληρότητα άνω του 95%, με τη δημοτική Αρχή, το Δήμαρχο Νίκο Ζαχαριά και τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Σπύρο Πιτσαρό, να επιδιώκουν να μετατρέψουν την πόλη σε προορισμό για σχεδόν όλο το χρόνο. Είναι όμως αυτό εφικτό;

Η απάντησή τους είναι καταφατική. Κι αυτό για πολλούς λόγους. Καταρχάς, επειδή η πρόσβαση είναι εύκολη και οδικώς, με την πόλη να απέχει περίπου 4 ώρες από την Αθήνα μέσω της Ιόνιας οδού και από την Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας. Κάπως έτσι ενισχύθηκε η δημοφιλία της Πάργας εν μέσω πανδημίας.

Αξιοθέατα

Το πιο κοντινό αεροδρόμιο είναι αυτό του Ακτίου, το οποίο έχει ανακαινιστεί πρόσφατα, ενώ σύντομη απόσταση-περίπου 50 λεπτά οδικώς-χωρίζει την Πάργα με τον αερολιμένα Ιωαννίνων.

Η Πάργα διαθέτει πολυάριθμες παραλίες για όλα τα γούστα (Κρυονέρι, Βάλτος (Γαλάζια Σημαία), Σπαρτίλα, Σαρακήνικο, Βουλιαγμένο, Λύχνος, Αη Γιαννάκης), όπως και σημαντικό αριθμό αξιοθέατων. Ποια ξεχωρίζουν;

Πάργα, το τουριστικό hot spot της Ηπείρου-1

-Το Ενετικό Κάστρο. Χτισμένο περί τα μέσα του 14ου αιώνα από τους Νορμανδούς και πλήρως οχυρωμένο για κάθε αντίπαλο που επιβουλευόταν την Πάργα. Στον κεντρικό χώρο έχουν ανακατασκευαστεί δύο κτήρια που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις κι εκθέσεις, με το Κάστρο να φιλοξενεί αναψυκτήριο-καφετέρια και εκθεσιακό χώρο.

Πάργα, το τουριστικό hot spot της Ηπείρου-2

-Το μουσείο Λαδιού Paragaea, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τον τρόπο που παρασκευαζόταν το λάδι τα παλαιά χρόνια, μέσω διαδραστικών βίντεο. Δεν λείπει η γευσιγνωσία ελαιόλαδου, αλλά και έξι αντιπροσωπευτικών ειδών κρασιού της Ελλάδας.

Πάργα, το τουριστικό hot spot της Ηπείρου-3

«Τα προϊόντα μας είναι χειροποίητα. Προέρχονται αποκλειστικά από τα κτήματα της μικρής κλίμακας παραγωγής και φέρνουν ανώτερη ποιότητα και αυθεντική ελληνική γεύση» εξηγεί ο κύριος Ηλίας Λιάκρης ο οποίος ανακαίνισε το παλαιό ελαιοτριβείο -λειτουργούσε έως το 1974- και νυν Μουσείο Λαδιού.

Ο ποταμός Αχέροντας που προκαλεί τον επισκέπτη να βουτήξει στα κρύα νερά του. Υπάρχουν όμως, και περισσότερο οργανωμένες, εξίσου «challenging» δραστηριότητες, όπως το ράφτινγκ και η ιππασία. Στην όχθη του ποταμού το καφέ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους επισκέπτες του Αχέροντα.

Πάργα, το τουριστικό hot spot της Ηπείρου-4

– Το αρχαίο Νεκρομαντείο που βρίσκεται στο χωριό Μεσσοπόταμος. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου “Φίλοι Νεκρομαντείου και Αχέροντα” Σπύρος Ράπτης, στο Νεκρομαντείο, που είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, κατέληγαν οι επισκέπτες από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων.  

Πάργα, το τουριστικό hot spot της Ηπείρου-5

-Βαρκάδα και φαγητό στο χωριό Αμμουδιά, στις εκβολές του Αχέροντα. «Χάρος» είναι το προσωνύμιου του βαρκάρη-σταρ της περιοχής, ο οποίος, πολλές φορές, το υποστηρίζει, φορώντας την κατάλληλη ενδυμασία.  

Τα στοιχήματα

Το στοίχημα του Δημάρχου Νίκου Ζαχαριά είναι να διατηρεί την πόλη διαρκώς καθαρή και γι’αυτό ο ίδιος προσπαθεί να επιλύει κάθε είδους μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα ανακύπτει. Το κυκλοφοριακό, για παράδειγμα, είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της πόλης. Γι’ αυτό η δημοτική αρχή σχεδιάζει την κατασκευή χώρου πάρκινγκ στην είσοδο της Πάργας και προγραμματίζει έργα βελτίωσης των δρόμων της πόλης.

Τα σχέδια του δημάρχου περιλαμβάνουν και πιο μεγαλεπήβολα projects, όπως η δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και η κατασκευή υδατοδρομίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News