Business & Finance Κυριακή 8/08/2021, 12:40
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη δίνη της μετάλλαξης Δέλτα και των πυρκαγιών οι τουριστικές οικονομίες

Στη δίνη της μετάλλαξης Δέλτα και των πυρκαγιών οι τουριστικές οικονομίες

Οι οικονομίες στην Ευρώπη είχαν λόγο να πιστέψουν στο αφήγημα του «post- Corona boom», μίας άκρως δυναμικής ανάκαμψης μετά την κρίση του νέου κορωνοϊού, καθώς άφηναν πίσω τους τα lockdown και πορεύονταν με ασπίδα τα εμβόλια. Ωστόσο υπολόγιζαν χωρίς την μετάλλαξη Δέλτα, που απειλεί να ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα όπως προειδοποιεί η DZ Bank. Ο κίνδυνος, σημειώνει, είναι σαφώς μεγαλύτερος για τις τουριστικές χώρες. Για Ελλάδα και Τουρκία την τουριστική σεζόν καλύπτει πια και ένα μαύρο πέπλο καπνού, με τις εικόνες της βιβλικής καταστροφής που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές να κάνουν τον γύρο του κόσμου. 

Στη δίνη της μετάλλαξης Δέλτα και των πυρκαγιών οι τουριστικές οικονομίες-1
Φωτ. Reuters

 

Η διαρκής επέλαση του νέου κορωνοϊόυ, μέσω των μεταλλάξεών του που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό και επικίνδυνο και η κλιματική κρίση που δείχνει τα δόντια τις με τον καύσωνα και την πύρινη λαίλαπα έρχονται να ρίξουν βαριά σκιά στα ευχάριστα νέα για την άκρως δυναμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της η DZ Bank προσδιορίζει την πανδημία ως υπαριθμόν ένα κίνδυνο, προειδοποιώντας ότι τα περιοριστικά  μέτρα επιστρέφουν σε αρκετές περιοχές, ακόμη και σε τουριστικούς προορισμούς. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη δει μίνι λοκντάουν στη Μύκονο, στη Ζάκυνθο και τα Χανιά εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων. Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα να εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ και να μπει η χώρα μας στην πορτοκαλί λίστα του Ισραήλ. Παραμένει εξάλλου στην πορτοκαλί λίστα των Βρετανών.  

«Ειδικά για τις εξαρτημένες από τον τουρισμό ευρωπαϊκές οικονομίες του Νότου υπάρχουν αυξανόμενοι οικονομικοί κίνδυνοι» υπογραμμίζουν οι αναλυτές της DZ Bank. 

«Η ανάκαμψη είναι εδώ και θα συνεχιστεί. Ωστόσο ο κορωνοϊός παραμενει η μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το μέλλον της ανάκαμψης. Αρκετές οικονομίες της Ευρωζώνης επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, παρά την πρόοδο στους εμβολιασμούς και τη χαμηλότερη πίεση στις ΜΕΘ. Και τούτο γιατί υπάρχουν φόβοι για ακόμη πιο ισχυρή εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα τους επόμενους μήνες» αναφέρεται στην έκθεση. «Εάν οι αρνητικές εξελίξεις συνεχιστούν το κλίμα ευφορίας στον ιδιωτικό τομέα και τους καταναλωτές θα μπορούσε να χαθεί και πάλι» προστίθεται. 

Στη δίνη της μετάλλαξης Δέλτα και των πυρκαγιών οι τουριστικές οικονομίες-2

Μία αποδυνάμωση των ρυθμών ανάπτυξης στα τέλη του 2021, θα έθετε σε κίνδυνο και τις εκτιμήσεις για το 2022, αφού οι οικονομίες θα ξεκινήσουν το νέο έτος έχοντας χάσει την ορμή του, προειδοποιεί ακόμη η DZ Bank. Προς το παρόν δεν θεωρεί πολύ πιθανό το σενάριο επανάληψης σκληρού lockdown σαν εκείνο που είδαμε την άνοιξη του 2020. Ωστόσο «οι βραδύτεροι ρυθμοί των εμβολιασμών, αλλά και πολιτικοί λόγοι θα μπορούσαν να επαναφέρουν μέτρα που θα πλήξουν τον τομέα υπηρεσιών» υπογραμμίζει.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News