Business & Finance Δευτέρα 2/08/2021, 11:56
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.: Αναιμική η πληρότητα των καταλυμάτων και φέτος

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα καθορίσουν το αποτέλεσμα

Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.: Αναιμική η πληρότητα των καταλυμάτων και φέτος

Εξαιρετικά αβέβαιη κρίνεται και φέτος η πορεία του ελληνικού τουρισμού, καθώς για άλλη μία χρονιά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού οδηγούν σε καθοριστικό βαθμό τις τάσεις της σεζόν. Σύμφωνα με στοιχεία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.), η πληρότητα των καταλυμάτων κυμαίνεται στο 30%-40% σε σχέση με τα επίπεδα πριν την επέλαση της πανδημίας. Μάλιστα, δεν προβλέπεται να αυξηθει περαιτέρω μέχρι το τέλος της σεζόν, με αποτέλεσμα να καταρρίπτονται όποιες προσδοκίες υπήρχαν μέχρι πρότινος για ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες περιοχές εμφανίζουν υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. Ενδεικτικά, η τουριστική σεζόν βαίνει καλύτερα σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπου η πρόσβαση από τα Βαλκάνια είναι ευκολότερα. Αντιθέτως, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας η πληρότητα αγγίζει οριακά το 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. αποδίδει τις εξελίξεις αυτές εν μέρει στα μέτρα περί μετακινήσεων στη Βρετανία. Ειδικότερα, η βρετανική αγορά άνοιξε μετά τα μέσα του Ιουλίου, ενώ παράλληλα η ρωσική αγορά παραμένει ακόμη «κλειδωμένη». Συνεπώς, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Τεράστιο είναι βέβαια το κόστος για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, εκ μέρους των οποίων η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. κάνει έκκληση για νέα έκτακτα και στοχευμένα μέτρα στήριξης, προκειμένου να κινηθεί πιο ομαλά η καλοκαιρινή και η χειμερινή σεζόν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News