ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Γιατί αισιοδοξεί η κυβέρνηση

Τουρισμός: Γιατί αισιοδοξεί η κυβέρνηση

Οι αφίξεις στο Ελ. Βενιζέλος αγγίζουν αυτή την στιγμή το 70% του 2019. Τέτοια στοιχεία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού, είπε πως η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης που επιτρέπει την αισιοδοξία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MR ο ελληνικός τουρισμός άργησε να πάρει μπρος αλλά η κίνηση του Ιουλίου δείχνει πως στο τέλος της σεζόν μπορεί να έχουμε μία ικανοποιητική σύγκριση με το 2019, δηλαδή προ κορωνοιού και όχι με το 2020. Πιο συγκεκριμένα οι αφίξεις κινούνται στο 60 με 70%.

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία, στο 93,8% ανέρχεται το ποσοστό των ξενοδοχείων που λειτουργούσε στις 11 Ιουλίου 2021, με την μέση πληρότητα να ανέρχεται στο 48,2% του συνόλου των ξενοδοχείων. Ένα μήνα νωρίτερα στις 14 Ιουνίου είχε ανοίξει το 77% των ξενοδοχείων, με μόλις 25,7% πληρότητα, για να φτάσει στο 91,3% και πληρότητα 36,6% στις 4 Ιουλίου.

Όλα τα παραπάνω είναι θετικά στοιχεία. Όμως ο Αύγουστος θα είναι πολύ κρίσιμος μήνας γιατί μπορεί να υπάρξει υποτροπή στο θέμα της μετάλλαξης και να επιβληθεί πολιτική καραντίνας από κάποιες χώρες. Τα στοιχεία αν μείνουν έτσι θα μπορούσαν να προσεγγίσουν  καλά ποσοστά στο σύνολο του έτους, ενώ υπάρχει πολύ καλή ροή και στον οδικό τουρισμό.

Ο άγνωστος Χ

Την ίδια ώρα όμως υπάρχει προβληματισμός με τα κρούσματα. Χθες είχαμε πάνω από 3.500 και υπάρχει ο φόβος πως καθώς θα κορυφώνεται το κύμα εξόδου του Αυγούστου θα αυξάνονται και τα κρούσματα. Όπως προαναφέρθηκε αυτό μπορεί να συνοδευτεί από απαγορευτικό από κάποιες χώρες που θα ανακόψει το ανοδικό κύμα. Αυτό πάντως που είναι αισιόδοξο έως τώρα είναι πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από ραγδαία – αλλά ήπια – αύξηση των διασωληνωμένων. Πρόκειται για ένα ποιοτικό στοιχείο ιδιαίτερα κρίσιμο που οδηγεί σε συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Αύγουστο.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News