Business & Finance Παρασκευή 18/06/2021, 13:23
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί φτιάχνουν βαλίτσες για Ευρώπη – Και επισήμως στη «λευκή λίστα»

Οι Αμερικανοί φτιάχνουν βαλίτσες για Ευρώπη – Και επισήμως στη «λευκή λίστα»

Σε ακόμη ένα βήμα ανοίγματος του τουρισμού, αλλά και αποκατάστασης των διατλαντικών σχέσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε και επισήμως να εντάξει τις ΗΠΑ στη λεγόμενη «λευκή λίστα». Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί μπορούν να επισκέπτονται οποιαδήποτε χώρα της κοινότητας για ταξίδια αναψυχής. Στην ίδια λίστα βρίσκονται επίσης η Ιαπωνία, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, ο Λίβανος και το Μακάου. 

Αν και ορισμένα κράτη- μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επιτρέπουν σε εμβολιασμένους Αμερικανούς να έρθουν για διακοπές, η ένταξη στη λευκή λίστα έρχεται να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις εισροές Αμερικανών τουριστών. Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα δώσει τονωτική ένεση τόσο στις αεροπορικές εταιρείες όσο και στις χώρες, που εξαρτώνται από τον τουρισμό. 

Για τους Ευρωπαίους οι ΗΠΑ είναι μία πολύ σημαντική τουριστική αγορά, αφού οι Αμερικανοί είναι μεταξύ των ταξιδιωτών με υψηλή κατά κεφαλήν δαπάνη. 

Πέρυσι καθώς η Ευρώπη αναγκαζόταν να κλείσει τα σύνορά της οι διεθνείς αφίξεις στην ήπειρο έκαναν βουτιά 70% σε σχέση με το 2019. Οι Αμερικανοί είχαν κάνει περισσότερα από 36 εκατομύρια ταξίδια στην Ευρώπη το 2019. Πέρυσι ο αριθμός αυτός καταποντίστηκε στα 6,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών. Φέτος υπάρχουν ελπίδες για αισθητή αύξηση. 

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του το CNBC σχολίαζε πως παλιότερα οι Αμερικανοί θεωρούνταν θορυβώδεις και κακότροποι τουρίστες, αλλά τώρα οι ευρωπαϊκοί προορισμοί δίνουν μάχη για την προσέλκυσή τους. Σε αυτήν φαίνεται να έχει προβάδισμα η Ελλάδα. Η χώρα μας μάλιστα είναι πρώτη σε κρατήσεις ανάμεσα  σε όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς στο Hopper, το αμερικανικό site που ψάχνει τις φθηνότερες τιμές για λογαριασμό των ταξιδιωτών. Στο Hopper, οι κρατήσεις για την Ευρώπη σημειώνουν αύξηση 38% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, καθώς πολλοί Αμερικανοί κλείνουν τις διακοπές τους για τους αγαπημένους τους προορισμούς –Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, Ρώμη- εν αναμονή του ανοίγματος των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News