ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στα 7,2 δισ. διαμορφώνεται ο στόχος για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2021

Δύσκολος μήνας ο Ιούνιος λόγω Βρετανίας, Ρωσίας αλλά Βόρεια Ευρώπη και ΗΠΑ συντηρούν την αισιοδοξία

Φωτ. shutterstock

Μηδενική ορατότητα για τα επακριβή μεγέθη που μπορεί να επιτύχει φέτος ο ελληνικός τουρισμός δηλώνουν πως έχουν οι επιχειρηματίες του κλάδου. Ωστόσο εκφράζουν με σχετική βεβαιότητα την εκτίμηση πως η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, χωρίς όμως να προσδιορίζουν πόσο καλύτερη.

Κυβέρνηση και επιχειρήσεις εκτιμούν πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου, και ανάλογα με το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης του ευρωπαϊκού αλλά και του ελληνικού πληθυσμού, οι ταξιδιωτικές ροές θα αρχίσουν να γίνονται πιο προβλέψιμες. Όμως η διάψευση των προσδοκιών για άνοιγμα της βρετανικής αλλά και της ρωσικής αγοράς από τον τρέχοντα μήνα απομακρύνει το αισιόδοξο σενάριο που θέλει την τουριστική οικονομία της χώρας να ανακτά το 50% της δραστηριότητάς της κατά το 2019. Υπενθυμίζεται πως το 2020 τα ταξιδιωτικά έσοδα διαμορφώθηκαν κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. το 2019.

Με το πρώτο φετινό εξάμηνο ουσιαστικά χαμένο, το επικρατέστερο σενάριο το οποίο επεξεργάζονται πλέον οι φορείς του τουρισμού βλέπει στην καλή περίπτωση το δεύτερο εξάμηνο του έτους να διαμορφώνεται στο 50% των μεγεθών του 2019. Κάτι που συνεπάγεται πως για ολόκληρο το 2021 θα τουριστικά μεγέθη της χώρας θα αγγίξουν το 40% αυτής του 2019, εξηγούν οι ειδικοί. Επίδοση σαφώς καλύτερη από την περσινή που διαμορφώθηκε στο 25% περίπου, σύμφωνα με στοιχεία της τραπέζης Ελλάδος. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε ταξιδιωτικά έσοδα της τάξης των 7,2 δισ. ευρώ περίπου φέτος.

Όμως υπάρχουν ακόμα ελπίδες πως το δεύτερο εξάμηνο, είτε μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν είτε μέσω πολύ υψηλών πληροτήτων, θα μπορέσει να πετύχει κάτι καλύτερο. Για την Αθήνα η πρόβλεψη για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο αναφορικά με την επιβατική κίνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 45% και 50% αντίστοιχα. Δεν έχει μεταβληθεί δηλαδή ουσιωδώς από ότι ένα μήνα πριν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας, για ενδεχόμενη κατάταξη της στους πράσινους προορισμούς από τους οποίους δεν θα επιβάλλεται καραντίνα σε όσους επιστρέφουν στη Βρετανία, θα γίνει στα τέλη Ιουνίου. Με τις πτήσεις από τη Ρωσία ακόμα περιορισμένες σε οκτώ εβδομαδιαίως και η ρωσική αγορά θεωρείται πρακτικά κλειστή για τον Ιούνιο. Έτσι ο ελληνικός τουρισμός τις επόμενες εβδομάδες θα εξαρτηθεί κυρίως από τις ροές από τη Γερμανία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Γαλλία και την Ιταλία, αναφέρουν στην Κ πηγές της ελληνικής αεροπορικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Ιδιαίτερα θετικό χαρακτηρίζεται πάντως το γεγονός πως παρά την ύπαρξη ταξιδιωτικής οδηγίας από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών οι μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες διατηρούν τον προγραμματισμό τους για αυξημένες πτήσεις φέτος το καλοκαίρι προς την Ελλάδα, σε εφτά απευθείας ημερησίως.

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν το σχεδιασμό των αεροπορικών, όπως και της Aegean, οι οποίες σταδιακά είχαν ήδη ξεκινήσει να αυξάνουν τη δραστηριότητά τους από και προς τις αγορές αυτές καθώς προχωράει το καλοκαίρι, και θα είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε προσαρμογές των συχνοτήτων από και προς τους συγκεκριμένους προορισμούς. Ωστόσο η Aegean έχει από νωρίς υιοθετήσει μια στρατηγική ευελιξίας, με έμφαση στις επτά περιφερειακές τις βάσεις κατανέμοντας την πτητική της δραστηριότητα σε ένα μείγμα τόσο τακτικών πτήσεων όσο και ναυλωμένων (charter), όχι μόνο στις μεγάλες και παραδοσιακές αγορές τροφοδότες του τουρισμού αλλά και σε ανερχόμενες αγορές μικρότερου συγκριτικά μεγέθους που την περίοδο αυτή κινούνται περισσότερο δυναμικά όπως αυτές της βορειοανατολικής Ευρώπης, αλλά και του Ισραήλ. «Το μέγεθος του στόλου της Aegean και η ευελιξία ενισχύουν την ικανότητά της να προσαρμόζεται γρήγορα και να συνεχίζει να τροφοδοτεί με εναλλακτικές τουριστικές ροές την εγχώρια τουριστική βιομηχανία», εξηγούν πηγές της αγοράς.  

Κοιτώντας πέραν του φετινού καλοκαιριού οι ειδικοί εκτιμούν πως όλα θα κριθούν από την εμβολιαστική κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού. Διατυπώνουν έτσι την ανησυχία τους πως καθώς το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει διαθέσιμο το 80% των εμβολίων αυτό σημαίνει πως στον υπόλοιπο πλανήτη ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να μεταδίδεται και να μεταλλάσσεται. Αυτή η πραγματικότητα είναι που συντηρεί και την επιφυλακτικότητα σε χώρες όπως η Βρετανία μαζί βέβαια με το γεγονός πως οι περισσότερες κυβερνήσεις θα προτιμούσαν να κρατήσουν τις ταξιδιωτικές δαπάνες στο εσωτερικό τους, στις δικές τους οικονομίες. Παράλληλα πολιτικοί λόγοι φαίνεται να επηρεάζουν επίσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ρωσία η οποία εκτιμάται πως συνδέει την απελευθέρωση των πτήσεων προς την Ευρώπη με πιέσεις που έχει δεχθεί και κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι πάντως προχωρούν φέτος στο άνοιγμα περισσότερων μονάδων τους από την πέρσι. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο όμιλος Sani/Ikosέχει ανοίξει ήδη και τις εννέα του μονάδες, συμπεριλαμβανομένου του νέου συγκροτήματος στην Ισπανία , ενώ και ο προγραμματισμός της Grecotel προβλέπει άνοιγμα φέτος 25 έναντι 15 πέρσι από τα 40 ξενοδοχεία που ελέγχει.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News