ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η μάχη της Κρήτης για το Capsis Elite Resort    

Στις 15 Ιουλίου η προθεσμία για τον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης

capsis.com

Σε μία από τις μεγαλύτερες διελκυστίνδες για την απόκτηση ξενοδοχειακού συγκροτήματος των τελευταίων ετών εξελίσσεται ο πλειστηριασμός του ιστορικού ξενοδοχείου Capsis στην Κρήτη. Και αυτό διότι πηγές κοντά στην διαδικασία μιλούν για έως και 30 υποψηφίους που έχουν εκδηλώσει άτυπο επί του παρόντος ενδιαφέρον.

Ο διαγωνισμός για το συγκρότημα Out of the Blue Capsis Elite Resort στην Αγία Πελαγία της Κρήτης που προκηρύχτηκε από την Ειδική Διαχειρίστρια Ευδοκία Α. Παπανδρέου έχει θέσει ως προθεσμία για τις οικονομικές προσφορές την 15η Ιουλίου. Το συγκρότημα συμφερόντων της Ντίας Καψή ετέθη υπό ειδική διαχείριση το 2020 με επισπεύδοντες τις τράπεζες και συνολικά χρέη της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. Η σχετική συναλλαγή επιδιώκεται να κλείσει εντός του 2021.

Πρόκειται για ξενοδοχείο-τρόπαιο, στην Αγία Πελαγία του Ηρακλείου Κρήτης το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2006 και βρίσκεται σε μια από τις ωραιότερες χερσονήσους του νησιού με προνομιακή θέση σε έκταση 168 στρεμμάτων και συνολικούς δομημένους χώρους 34.000 τετραγωνικών μέτρων. Αποτελείται από ένα πολυτελές παραθαλάσσιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει All-Suite ξενοδοχείο, ιδιωτικές σουίτες, μεζονέτες και βίλες με ιδιωτική πισίνα και εγκαταστάσεις αναψυχής και ευεξίας.

Για το εν λόγω ξενοδοχείο, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν τόσο ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη όσο και μεγάλος ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος με έντονη παρουσία στην βόρεια Ελλάδα που αναζητά εδώ και καιρό στρατηγικά τοποθετημένα ακίνητα στην Κρήτη όπως αυτό προκειμένου να επεκταθεί και σε αυτή την αγορά. Το τελευταίο διάστημα έντονο είναι το ενδιαφέρον και από ξένα επενδυτικά κεφάλαια μεταξύ των οποίων αναφέρονται στην αγορά η H.I.G. και η Hines αλλά και πολλές ελληνικές ΑΕΕΑΠ όπως η PRODEA

Το συγκρότημα ανήκε στην εταιρεία Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ που όπως προαναφέρθηκε ανήκει στα συμφέροντα της κας Ντίας Καψή. Πρόκειται γα την μια από τις δυο θυγατέρες του Θάνου και της Μαρίκας Καψή οι οποίοι ξεκινώντας από την Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όπου και το πρώτο τους ξενοδοχείο, έκτισαν μια από τις πρώτες μεγάλες ελληνικές ξενοδοχειακές αυτοκρατορίες, τα Capsis Hotels.

Η αρχή έγινε το 1966 στο Ηράκλειο της Κρήτης με το Capsis Astoria στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησαν σταδιακά από το 1970 το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη που έγινε σε συνεργασία με την οικογένεια Βάρδα, και το επίμαχο Capsis Beach στην Αγία Πελαγία Kρήτης όπως και τα Metropolitan Capsis Hotel & Apartments στη Ρόδο και το Esperia Capsis Hotel στην Αθήνα. Το 1986 η κα Μαρίκα Καψή απεβίωσε αφήνοντας πίσω τις κόρες τις Λένα και Ντία. Η Ντία ανέλαβε τις μονάδες στην Αγία Πελαγία και στη Ρόδο και η Λένα το Capsis Astoria στο Ηράκλειο και το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News