Business & Finance Τετάρτη 19/05/2021, 13:20
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ε.Ε. ανοίγει τα σύνορα σε εμβολιασμένους τρίτων χωρών

Την Παρασκευή η παρουσίαση της «λευκής λίστας»

Η Ε.Ε. ανοίγει τα σύνορα σε εμβολιασμένους τρίτων χωρών

Οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να επιτρέψουν την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν εμβολιασθεί πλήρως κατά της Covid, με σκευάσματα που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες διευκρίνισαν πάντως ότι πρόκειται για σύσταση της Κομισιόν και δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. 

Μεθαύριο, Παρασκευή, αναμένεται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το ποιες χώρες θα βρεθούν στη λεγόμενη «λευκή λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση θα στηριχθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα των τρίτων χωρών. Οι πολίτες των χωρών, που είναι στη λίστα θα μπορούν να εισέρχονται στην Ε.Ε. και χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, αλλά θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ. Προς το παρόν μόνο 8 χώρες βρίσκονται στη λίστα, σύμφωνα με το BBC. Μεταξύ αυτών είναι η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και το Ισραήλ. 

Αρκετές χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ποντάρουν στην είσοδο των τουριστών για την επιστροφή σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά την βαθιά ύφεση που προκάλεσαν η πανδημία και τα lockdown. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τις αποφάσεις των ίδιων των κρατών- μελών και της Ένωσης, αλλά και από τη στάση των τρίτων χωρών. 

Η Βρετανία για παράδειγμα κρατάει την Ελλάδα, την Γαλλία, την Ισπανία και άλλες χώρες στη λίστα με τους «πορτοκαλί» προορισμούς, για τους οποίους ισχύει καραντίνα 10 ημερών. Μάλιστα ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τους Βρετανούς να αποφύγουν τις διακοπές σε αυτές τις χώρες, τονίζοντας ότι τα ταξίδια προς αυτές θα πρέπει να είναι μόνο για λόγους ανάγκης. H σύσταση αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού έχει δημιουργήσει «κομφούζιο» με τις κρατήσεις, αφού κάποιοι επιχειρούν να τις αλλάξουν, αλλά οι ταξιδιωτικές εταιρείες αρνούνται να τους επιστρέψουν τα χρήματά τους πίσω. 

moneyreview. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News