Business & Finance Πέμπτη 13/05/2021, 20:30
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΒΒC: Περιμένοντας ξανά τους τουρίστες στην Ελλάδα

ΒΒC: Περιμένοντας ξανά τους τουρίστες στην Ελλάδα

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι άνθρωποι περιμένουν και ελπίζουν να μάθουν αν θα είναι εφικτές οι καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό. Πολλές χώρες επιβάλουν αυτή τη στιγμή περιορισμούς ή αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις στο εξωτερικό σε μεγάλο βαθμό, ενώ ακόμη ένα πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό πρέπει να μπούν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους. 

Η Ελλάδα είναι σαφώς μεταξύ των χωρών που στηρίζονται τα μέγιστα στον τουρισμό και σχεδιάζουν να ανοίξουν τα σύνορά τους σε ξένους τουρίστες που είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν αρνητικό μοριακό τεστ. Ομως, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, η κατάσταση προδιαγράφεται αβέβαιη. 

Ο Απρίλιος σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου για τους ιδιοκτήτες σκαφών, όμως οι δραστηριότητες παραμένουν στον «πάγο» λόγω της πανδημίας. Ο Ευγένιος Θεοδωρίδης και η ομάδα του νοικιάζουν καταμαράν και γιοτ για ταξίδια στα ελληνικά νησιά με πελάτες από Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία και Νότιο Αφρική. «Ολο το χειμώνα ετοιμάζαμε τα πλοία για να είναι έτοιμα για τους τουρίστες που θα έρθουν. Είμαστε έτοιμοι όταν θα ανοίξουν τα σύνορα για να καλωσορίσουμε όλους τους τουρίστες», αναφέρει στο BBC.  

Γιατί ο τουρισμός είναι τόσο σημαντικός για την Ελλάδα

Η Ελλάδα ευελπιστεί να ανοίξει τα σύνορά της για τους τουρίστες στα μέσα Μαίου, όμως ο κ.Ευγένιος δηλώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσες άλλες χώρες θα είναι έτοιμες να επιτρέψουν τα ταξίδια. «Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Θα πρέπει να συμφωνήσουν αρκετές χώρες σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα ούτως ώστε να επιτραπεί στους πολίτες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να προγραμματίσεις ο,τιδήποτε», συμπληρώνει. 

Παρότι τα κρούσματα του κορωνοϊού φαίνεται να μειώνονται στη Βρετανία, σε πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης εξακολουθούν να αυξάνονται. Εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στην χώρα μας και στο κέντρο της Αθήνας, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα τουριστικά καταστήματα είναι κλειστά. 

Τί θα πρέπει να περιμένουμε όταν επαναληφθούν τα ταξίδια

Προς το παρόν, οι απαιτήσεις ως προς τα τεστ του κορωνοϊού για τους ταξιδιώτες και το κόστος ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, σε ορισμένες χώρες επιτρέποναι τα rapid test για τους ταξιδιώτες, ενώ πάλι άλλες χώρες επιμένουν στα πιο ευαίσθητα τεστ PCR, τα οποία απαιτούν πιο χρονοβόρο διαδικασία. 

Τα τεστ PCR δεν πρέπει να γίνονται πριν από 72 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να κλείσει κάποιος ραντεβού σε κέντρα τεστ εκ των προτέρων, αφήνοντας περιθώριο έως και 24 ωρών ή και περισσότερο για να λάβει το αποτέλεσμα που θα επιτρέψει και την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Ωστόσο, δεν παρέχουν όλα τα εργαστήρια εγκαίρως τα αποτελέσματα των τεστ, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα για τα ταξίδια. Επίσης, εάν κάποιος ταξιδεύει Δευτέρα ή Τρίτη, σε ορισμένα μέρη μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν εργαστήρια που είναι ανοιχτά τις Κυριακές και αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στους ταξιδιώτες. 

Επιπλέον, ορισμένες χώρες επιμένουν προς το παρόν σε καραντίνες για άτομα που επιστρέφουν από ταξίδια στο εξωτερικό. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ευελπιστούν ότι αυτού του είδους οι περιορισμοί μπορούν να χαλαρώσουν, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και πάλι από τα ποσοστά μόλυνσης.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News