ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βρετανοί και Γερμανοί κρατούν σε «καραντίνα» τον ελληνικό τουρισμό

Βρετανοί και Γερμανοί κρατούν σε «καραντίνα» τον ελληνικό τουρισμό

Έως τα μέσα Ιουνίου περίπου θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε σημαντικές ροές τουριστών από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Αν και τα ελληνικά νησιά είναι στην κορυφή των προτιμήσεών τους, οι αποφάσεις Λονδίνου και Βερολίνου κρατούν προς το παρόν σε «καραντίνα» τον ελληνικό τουρισμό. 

Η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στο πρώτο στην πρώτη ομάδα χωρών τις οποίες θα μπορούν να επισκεφτούν οι Βρετανοί ταξιδιώτες από τις 17 Μαΐου και μετά οπότε απελευθερώνονται τα ταξίδια από την Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η σχετική κατηγοριοποίηση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου αλλά με βάση τις διαρροές που βλέπουν το φως δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα Ισπανία και Ελλάδα κατηγοριοποιούνται στην πορτοκαλί ομάδα και όχι στην πράσινη.

Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί τουρίστες που θα επισκέπτονται αυτές τις δύο χώρες θα χρειαστεί να υποβάλλονται σε καραντίνα 10 ημερών κατά την επιστροφή τους στη χώρας τους, κάτι το οποίο αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα και η Γερμανία αναμένεται να επιτρέψει τα χωρίς καραντίνα στην επιστροφή ταξίδια προς την Ελλάδα ενδεχομένως από τα μέσα Ιουνίου σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά την επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού Χάρης Θεοχάρη στο Βερολίνο.

Πόσο σημαντικές είναι οι δύο αγορές για την Ελλάδα 

Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία καθώς από εκεί η χώρα μας προσέλκυσε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι, που έφεραν 2,5 δισ. και 749 εκατ. εισπράξεις, το 2019 και 2020 αντίστοιχα. Αντίστοιχα από την Γερμανία ήρθαν 2,958 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και 1, 135 εκατομμύρια το 2020 που μεταφράστηκαν σε εισπράξεις 4,026 δισεκατομμυρίων και 1,526 δισεκατομμυρίων αντίστοιχα.

Ωστόσο βρετανικές αεροπορικές και ταξιδιωτικά γραφεία πιέζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την βρετανική κυβέρνηση να «μαλακώσει» τις σχετικές τις οδηγίες ανησυχώντας για σοβαρή υπονόμευση της δραστηριότητας τους με δεδομένο ότι οι δύο αυτές χώρες αποτελούν βασικά πεδία δραστηριοποίησής τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ακόμα ευνοϊκά για την Ελλάδα αν και αναμένεται να βελτιωθούν μέσα σε επόμενες εβδομάδες.

Κύκλοι της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας σημειώνουν πάντως στο «MR» και την «Κ» πως ούτως ή άλλως καθαρή εικόνα για την εξέλιξη της φετινής σεζόν δεν μπορεί να υπάρξει πριν τον Ιούνιο.

Ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισκέπτεται σήμερα, μετά τη Γερμανία, και την Πολωνία προκειμένου να διευκολύνει τις μετακινήσεις τουριστών από εκεί προς την χώρα μας.

Ο φωτεινός σηματοδότης των Βρετανών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sun οι βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς καραντίνα στην επιστροφή τους στο Γιβραλτάρ και τη Μάλτα, αλλά όχι στην Ισπανία και την Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο «φωτεινού σηματοδότη» του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον. «Η Ισπανία και η Ελλάδα πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την αναθεώρηση του Ιουνίου», σημειώνει η The Sun. «Αυτές οι δύο χώρες είναι πιθανό να περιλαμβάνονται στην πορτοκαλί ομάδα», που σημαίνει καραντίνα για 10 ημέρες κατά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιθέτως για όσες χώρες είναι στην πράσινη ομάδα προβλέπεται επαναπατρισμός των βρετανών από εκεί με μόνο δύο COVID-19 test κατά την επιστροφή. Οι περισσότεροι κορυφαίοι προορισμοί των βρετανών , συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, θα λάβουν τα πράσινα ταξίδια πριν από τις σχολικές καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούλιο, ανέφερε η The Sun. Η Βρετανία είναι έτοιμη να ανακοινώσει την πράσινη λίστα για χώρες στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν σε διακοπές σύντομα και θα εφαρμόσει τις σωστές διαδικασίες για να διασφαλίσει ότι τα ταξίδια μπορούν να συμβούν με ασφάλεια, δήλωσε η υπουργός εμπορίου Λίζ Τρους.

Εντωμεταξύ επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποίησε εχθές και προχθές ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ροής από τη Γερμανία προς την Ελλάδα ενόψει του ανοίγματος του Ελληνικού Τουρισμού , χωρίς καραντίνα για τους εμβολιασμένους ή φέροντες αρνητικό τεστ, στις 14 Μαΐου . Ο υπουργός συναντήθηκε με τον ομόλογο του για θέματα Τουρισμού, Thomas Bareiß, τον επικεφαλής της TUI Sebastian Ebel και κορυφαία στελέχη του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου (DRV).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News