Business & Finance Σάββατο 1/05/2021, 18:15
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα ανάμεσα στους πιο «ανοικτούς» και πολλά υποσχόμενους τουριστικούς προορισμούς

Η Ελλάδα ανάμεσα στους πιο «ανοικτούς» και πολλά υποσχόμενους τουριστικούς προορισμούς

Το λεξικό της Οξφόρδης είχε αναδείξει τον «υπερτουρισμό» ως λέξη της χρονιάς για το 2018, όμως το 2021 θα μπορούσε κάλλιστα να ανακηρυχθεί στο έτος «που απεγνωσμένα διψά για τουρισμό» – με ακόμη και μέρη όπως Βενετία, Βαρκελώνη και Ρέικιαβικ να θέλουν την επιστροφή των τουριστών. Μέρη που μέχρι πρότινος συνήθιζαν να προβάλουν σημεία ομορφιάς και ηλιοβασιλέματα ως πόλο έλξης τουρισμού, προβάλουν τώρα τους χαμηλούς αριθμούς μόλυνσης από κορωνοϊό και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού τους, προσθέτοντας δελεαστικές προσφορές από δωρεάν εμβολιασμούς έως οικονομικά κίνητρα για βίζες μακράς διαμονής για εργαζόμενους. Μερικά από τα μέρη, σύμφωνα με τους FT, που εργάζονται πιο σκληρά για να ξεκινήσει ο τουρισμός αυτό το καλοκαίρι:

Ελληνικά Νησιά

Η Ελλάδα, όπου το ένα πέμπτο των θέσεων εργασίας και του ΑΕΠ της εξαρτάται από τον τουρισμό, είναι σήμερα μια από τις πιο ανοιχτές χώρες στην Ευρώπη – με κατοίκους της ΕΕ, καθώς και από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα ΗΑΕ να τους επιτρέπεται ήδη να επισκεφθούν την χώρα υπό την προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 που έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη ή ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Τουρίστες από τον υπόλοιπο κόσμο θα επιτρέπεται να εισέρχονται από τις 15 Μαΐου.
Το Μάρτιο, ο υπουργός Τουρισμού Χάρι Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι, μόλις εμβολιαστεί η πιο ευάλωτη ομάδα, η χώρα θα δώσει προτεραιότητα σε όσους εργάζονται στον τουρισμό. Οι αρχές έχουν επίσης θέσει ως στόχο προγράμματα εμβολιασμού σε νησιά που εξαρτώνται από τον τουρισμό, χρησιμοποιώντας στρατιωτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και σκάφη ακτοφυλακής για τη διαχείριση του έργου του εμβολιασμού. Οι εμβολιασμοί σε νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους επρόκειτο να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου, με την προσπάθεια να επιταχύνεται και σε μεγαλύτερα νησιά. Τα σχέδια φαίνεται να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των αεροπορικών εταιρειών: Η Ryanair ξεκινά νέες υπηρεσίες από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Κω, τη Σαντορίνη και την Κέρκυρα. Η Delta πρόκειται να ξεκινήσει εκ νέου πτήσεις προς Αθήνα από τη Νέα Υόρκη στις 28 Μαΐου και μια νέα απευθείας διαδρομή από τον κεντρικό κόμβο της, Ατλάντα, στις αρχές Ιουλίου. «Είμαστε περισσότερο από αισιόδοξοι, είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Θεοχάρης σε πρόσφατο ταξιδιωτικό συνέδριο.

Ισραήλ

Η γρήγορη διάθεση εμβολίων του Ισραήλ σημαίνει ότι έχει σήμερα υψηλότερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων ατόμων από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τις Σεϋχέλλες, σε ποσοστό 56% (η ΕΕ, συγκριτικά, είναι στο 8%, οι ΗΠΑ στο 29%). Ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε σχέδια για την αξιοποίηση του πλεονεκτήματος των εμβολίων. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι βασικοί στόχοι, με διαφημίσεις  να ανεβαίνουν σύντομα στην Times Square, στο Piccadilly Circus και στο Ντουμπάι στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας καμπάνιας. Η κυβέρνηση θα προσφέρει επίσης κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες να πετάξουν στο Εϊλάτ και θα προωθήσει μια σειρά μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων, όπως το Pride Parade στο Τελ Αβίβ, ένα φεστιβάλ μουσικής στο Πάρκο Timna και έναν κοινό αγώνα ποδηλασίας Ισραήλ-ΗΑΕ.
Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα είναι σχετικά προσεκτικό, με τις πρώτες μικρές ομάδες εμβολιασμένων τουριστών να φτάνουν στις 23 Μαΐου, και οι εμβολιασμένοι ανεξάρτητοι ταξιδιώτες να επιτρέπεται να ακολουθήσουν τον Ιούλιο. Η American Airlines θα ξεκινήσει πτήσεις από τη Νέα Υόρκη τον Μάιο και από το Μαϊάμι τον Ιούνιο και στις αρχές Απριλίου η Etihad εγκαινίασε την πρώτη υπηρεσία από το Αμπού Ντάμπι στο Τελ Αβίβ. Γενικότερα, τα ταξιδιωτικά hotspot του Ισραήλ δεν φαίνονταν ποτέ πιο έτοιμα – από την ολοένα και πιο δροσερή αρχαία πόλη Jaffa έως την απέραντη και άγρια έρημο Negev, όπου το ξενοδοχείο Six Senses Shaharut πρόκειται τελικά να ανοίξει τον Αύγουστο.

Μάλτα

Η ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2018 και μια σειρά από φανταχτερά έργα αρχιτεκτονικής, συμπεριλαμβανομένου του επερχόμενου μουσείου τέχνης MICAS, έκανε πιο γνωστή την υποβλητική πρωτεύουσα, τη Βαλέτα και αύξησε το τουριστικό προφίλ της Μάλτας. Το νησί της Μεσογείου έχει σημειώσει επίσης μεγάλη πρόοδο στο πρόγραμμα εμβολιασμού του, με υψηλότερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων πολιτών από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με εξαίρεση το Μονακό και τον Αγιο Μαρίνο. Τα σύνορα είναι ήδη ανοιχτά σε τουρίστες από 50 χώρες παγκοσμίως, υπόκεινται σε αρνητικό τεστ και από τον Ιούνιο οι πλήρως εμβολιασμένοι επισκέπτες από αυτές τις χώρες θα είναι ελεύθεροι να εισέλθουν ελεύθερα χωρίς τεστ. Σύμφωνα δε, με τα σχέδια που έχει εκπονήσει ο υπουργός Τουρισμού, όποιος κάνει κράτηση για ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη Μάλτα θα λάβει ένα ποσό 200 ευρώ (χρηματοδοτείται το μισό από την κυβέρνηση, το μισό από το ξενοδοχείο), ενώ τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων προσφέρουν 150 και 3 – αστέρια 100 ευρώ.

Μαδέρα

Ενώ οι πολιτικοί στην Πορτογαλία εκφράζουν την ελπίδα να καλωσορίσουν τουρίστες χωρίς καραντίνα, η ηπειρωτική χώρα εξακολουθεί να υστερεί από την αυτόνομη περιοχή της Μαδέρας. Άνοιξε τα σύνορά της σε διεθνείς τουρίστες την 1η Ιουλίου του περασμένου έτους, με την προϋπόθεση είτε να έχουν αρνητικό τεστ εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη είτε να κάνουν δωρεάν τεστ κατά την προσγείωση. Τον Μάρτιο, εισήγαγε έναν «πράσινο διάδρομο», που σημαίνει ότι οι τουρίστες που έφτασαν με απόδειξη πλήρους εμβολιασμού θα ήταν ελεύθεροι να εισέλθουν χωρίς τεστ ή καραντίνα. Η Μαδέρα προσπαθεί να προσελκύσει σέρφερ, ταξιδιώτες περιπέτειας και ψηφιακούς νομάδες, προσφέροντας δωρεάν χώρους εργασίας για έως 100 άτομα που διαμένουν περισσότερο από ένα μήνα.

Ισλανδία

Ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί στην Ισλανδία από το 2010, σε βαθμό που ορισμένοι Ισλανδοί είδαν την περσινή πτώση του αριθμού των επισκεπτών κατά 75% ως μία ανάπαυλα στο συνωτισμό που παρατηρείται σε καταρράκτες και ιαματικές πηγές της χώρας. Ωστόσο, η χώρα είχε ανάγκη την επιστροφή του τουρισμού και τα 3,8 δισ.δολαρίων που έφεραν στη χώρα το 2019. Στις 18 Μαρτίου, η Ισλανδία άνοιξε τα σύνορά της σε επισκέπτες από οποιαδήποτε χώρα που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι έχουν πλήρως εμβολιαστεί, αποτελώντας μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που το έπραξαν. Στις αρχές Ιουνίου, οι κανονισμοί αναμένεται να χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι τουρίστες θα μπορούν να επισκέφτονται την χώρα χωρίς καραντίνα με αρνητικό τεστ Covid-19. Η Ισλανδία στοχεύει επίσης σε εργαζόμενους, προσφέροντας νέα μακροχρόνια βίζα με διαμονή 180 ημερών χωρίς υποχρέωση φόρου εισοδήματος σε κατοίκους τρίτων χωρών με μισθό τουλάχιστον 8.000 δολαρίων ανά μήνα. Επίσης, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Airlines προσθέτει μια νέα καθημερινή πτήση από Βοστώνη στο Ρέικιαβικ το Μάιο και ανοίγει ξανά δρομολόγια από τη Νέα Υόρκη και τη Μινεάπολη, ενώ η United Airlines ξεκινά μια νέο δρομολόγιο από το Σικάγο τον Ιούλιο.

Σεϋχέλλες

Η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, που εκπροσωπεί περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, καθοδήγησε το πρόγραμμα εμβολιασμού στις Σεϋχέλλες: με το 58% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως, αυτή τη στιγμή είναι αναφανδόν η χώρα που πρωπορεύεται. Το ποσοστό αυτό έδωσε τη δυνατότητα να ανοίξει ξανά τα σύνορά της στους τουρίστες στις 25 Μαρτίου, χωρίς να απαιτείται εμβολιασμός ή καραντίνα, αλλά η προϋπόθεση αρνητικού PCR που πραγματοποιείται 72 ώρες πριν από την άφιξη. Η πολιτική ισχύει για επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο, με εξαίρεση όσους προέρχονται από τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία, την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Ενώ οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 70% πέρυσι, υπάρχουν ενδείξεις ότι το 2021 θα είναι πολύ καλύτερο, με νέες αεροπορικές διαδρομές προς τα νησιά.

Μαλβίδες

Με τα νησιωτικά θέρετρα που είναι φυσικά κατάλληλα για κοινωνικές αποστάσεις, και με τον τουρισμό άμεσα και έμμεσα να αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του ΑΕΠ τους, οι Μαλδίβες άνοιξαν τα σύνορά τους σε όλους τους επισκέπτες τον Ιούλιο του 2020, με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ. Τον Απρίλιο η χώρα ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι τουρίστες θα μπορούν να εισέλθουν ελεύθερα χωρίς τεστ. Ο στόχος για εφέτος είναι τα 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες, σε σύγκριση με 1,9 εκατομμύρια το 2019.
Το ποσοστό των εμβολιασμένων κυμαίνεται στο 54%, υψηλότερο σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό των εργαζομένων στον τουρισμό που έχει εμβολιαστεί πλησιάζει το 90%. Μόλις εμβολιαστούν όλοι οι ντόπιοι, η χώρα θα αναπτύξει την τουριστική στρατηγική «3V»: «Επίσκεψη, Εμβολιασμός, Διακοπές», με τις αρχές να προσφέρουν δωρεάν εμβολιασμό στους τουρίστες κατά την άφιξη.

Πηγή: FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News