ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το «πείραμα» της Ρόδου άρχισε: Οι πρώτες εικόνες με τους Ολλανδούς

Το «πείραμα» της Ρόδου άρχισε: Οι πρώτες εικόνες με τους Ολλανδούς

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ένα πρωτοφανές πείραμα για τον ελληνικό τουρισμό με φόντο την πανδημία.

Το απόγευμα της Δευτέρας έφτασαν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου 189 Ολλανδοί τουρίστες, οι οποίοι θα διαμείνουν για οκτώ ημέρες στο πολυτελές Mitsis Grand Hotel, στο κέντρο της πόλης, με μια λεπτομέρεια που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν: Δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξέλθουν του ξενοδοχείου, παρά μόνο τη μέρα που θα αποχωρήσουν προς το αεροδρόμιο για την επιστροφή τους.

Η υποδοχή τους στο αεροδρόμιο δεν είχε τυμπανοκρουσίες, καθώς στη Ρόδο, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», υπάρχει καχυποψία ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να συνεχιστεί, κάτι που –όπως υποστηρίζουν- θα αποβεί σε βάρος των επαγγελματιών της πόλης.

Μιλώντας με τον αντιδήμαρχο Τουρισμό του δήμου Ροδίων, Κώστα Ταρασλιά, επανέλαβε ότι «δεν είναι το μοντέλο που εμείς επιθυμούμε. Το μοναδικό κέρδος είναι ότι θα ακουστεί το νησί».

«Δεν θέλουμε κλειδωμένους, όταν είναι όλα κλειστά κι εσύ κερδίζεις προβολή, λες ότι έχεις ένα κέρδος από αυτό», πρόσθεσε.

Φωτογραφίες από την άφιξη

Το «πείραμα» της Ρόδου άρχισε: Οι πρώτες εικόνες με τους Ολλανδούς-1

Το «πείραμα» της Ρόδου άρχισε: Οι πρώτες εικόνες με τους Ολλανδούς-2

Οι Ολλανδοί που λαμβάνουν μέρος σε αυτό το πείραμα είναι οι πιο διάσημοι τουρίστες αυτή τη στιγμή. Ρεπορτάζ για αυτούς αφιέρωσαν μεγάλα δίκτυα, όπως το BBC και το Reuters

«Απολαμβάνω πραγματικά να βρίσκομαι μακριά από τον συνηθισμένο μου χώρο και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα βγαίνω από το ξενοδοχείο θα πρέπει να το ρυθμίσω, αλλά είναι μια χαρά», δήλωσε στο Reuters η γραφίστρια, Έιμι Σμούλντερς, πριν από την αναχώρηση -μαζί με την αδελφή της- για το ταξίδι.

«Εξακολουθούν να είναι διακοπές, εξακολουθεί να υπάρχει ήλιος, αυτό είναι το πιο σημαντικό», πρόσθεσε.

Οι 189 Ολλανδοί θα αρκεστούν στο να βλέπουν τη θάλασσα από το δωμάτιό τους ή τους υπαίθριους χώρους του ξενοδοχείου. Αυτό αν μη τι άλλο θα είναι μια πρόκληση, καθώς η θάλασσα απέχει ελάχιστα μέτρα από την είσοδο του ξενοδοχείου. Θα πρέπει δε να κρατούν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους. 

Πριν την αναχώρηση του υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ, κάτι που θα επαναληφθεί όσο βρίσκονται στην Ρόδο (rapid test), αλλά και κατά την επιστροφή τους. Όταν φτάσουν στην Ολλανδία θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Το «πείραμα» της Ρόδου άρχισε: Οι πρώτες εικόνες με τους Ολλανδούς-3

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το προσωπικό του ξενοδοχείου θα παραμείνει εντός καθ’ όλη τη διάρκεια των πειραματικών αυτών διακοπών, ενώ ήδη υπεβλήθησαν σε μοριακό τεστ, κάτι που θα επαναληφθεί στο τέλος αυτού του πειράματος.

Παρά τους περιορισμούς, η ζήτηση για το ταξίδι ήταν μεγάλη, με περίπου 25.000 Ολλανδούς να εκδηλώνουν ενδιαφέρον με την ελπίδα να εξασφαλίσουν εισιτήριο. Το κόστος, άλλωστε, ήταν δελεαστικό. Μόλις 399 ευρώ.

Το Reuters μετέδωσε ότι το ολλανδικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Sunweb, που οργάνωσε το υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση ταξίδι, ελπίζει πως το πείραμα θα δείξει ότι ο κόσμος μπορεί να απολαύσει τις διακοπές, ακόμη και με ένα αυστηρό καθεστώς ασφάλειας, και πως θα ανοίξει ο δρόμος για την επαναλειτουργία του τουρισμού.

Το «πείραμα» της Ρόδου άρχισε: Οι πρώτες εικόνες με τους Ολλανδούς-4

«Για τη βιομηχανία ταξιδιών είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν νομίζω ότι πολλές εταιρίες θα επιβιώσουν άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς ταξίδια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunweb, Μάτις τεν Μπρινκ.

«Ο περιορισμός των ανθρώπων σε θέρετρα, ωστόσο, πιθανόν να μην είναι η λύση μακροπρόθεσμα», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Άρα στην επόμενη δοκιμή μπορεί πιθανόν ο κόσμος να μπορεί πράγματι με έναν ελεγχόμενο τρόπο να βγει από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου».

Το «πείραμα» της Ρόδου άρχισε: Οι πρώτες εικόνες με τους Ολλανδούς-5

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο τουριστικός πράκτορας Σάββας Καμπούρης ως υπεύθυνος του πρακτορείου που έφερε τους Ολλανδούς στη Ρόδο, είπε ότι «κανένας τουρίστας δεν θέλει να μένει κλεισμένος μέσα σε ένα ξενοδοχείο και ειδικά στη Ρόδο. Όμως πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Αντί λοιπόν να δώσουμε χρήματα σε μία καμπάνια μάρκετινγκ συμβάλαμε στο να δημιουργηθεί ένα πραγματικό σενάριο ταξιδιού υπό προϋποθέσεις που είναι εφικτό να υλοποιηθεί την παρούσα χρονική περίοδο».

Το «πείραμα» της Ρόδου άρχισε: Οι πρώτες εικόνες με τους Ολλανδούς-6

Ο ίδιος τόνισε: «Εκτιμώ ότι είναι μία εξαιρετική κίνηση που γίνεται από πλευράς τουρ οπερέιτορ και κατόπιν εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε μαζί του αλλά και με το ξενοδοχείο. Όλοι κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να έρθουν και να φύγουν οι πελάτες μας ασφαλείς και να μην έχουμε κανένα κρούσμα. Έχουμε λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο να προκύψει κρούσμα και μακάρι να γίνονται τέτοιες δράσεις στο νησί και γενικά στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να δείξουμε εκτός νησιού ότι αποτελούμε έναν ασφαλή προορισμό για όλο το καλοκαίρι».

Το «πείραμα» της Ρόδου άρχισε: Οι πρώτες εικόνες με τους Ολλανδούς-7

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News