Business & Finance Πέμπτη 1/04/2021, 07:13
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξενοδοχεία: Μονομερής παράταση δύο ετών στις μισθώσεις

Ξενοδοχεία: Μονομερής παράταση δύο ετών στις μισθώσεις

Την δυνατότητα στους μισθωτές να να παρατείνουν με μονομερή τους δήλωση τη διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων- διαμερισμάτων δίνει τροπολογία, που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. 

H μονομερής δήλωση, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της τροπολογίας, δεσμεύει και τον εκμισθωτή. Ωστόσο προϋπόθεση για να ισχύσει η παράταση των 2 ετών είναι κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από μισθώματα – χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Η μονομερής δήλωση του μισθωτή μπορεί να υποβληθεί για τους επόμενους έξι μήνες από την δημοσίευση της τροπολογίας.

Σε περίπτωση παράτασης, η αναπροσαρμογή του μισθώματος για κάθε έτος της παράτασης θα είναι ίση με το 75% του δείκτη τιμών καταναλωτή και δεν μπορεί να ξεπεράσει το 4%.  Σε περίπτωση αρνητικού πληθωρισμού η ελάχιστη αναπροσαρμογή θα ανέρχεται σε 1%.

Η προαναφερθείσα αναπροσαρμογή θα ισχύει εφόσον δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο διαμόρφωσης του μισθώματος σε περίπτωση παράτασης της σύμβασης για οποιονδήποτε λόγο.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε όλες τις μισθώσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων και δωματίων στις οποίες εκμισθωτής είναι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου αλλά οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας, ή οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικό πρόσωπο Δημοσίου δικαίου. 

Να σημειώσουμε ότι στην ίδια τροπολογία ορίζονται μεταξύ άλλων ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα κάνουν υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού , αλλά και πώς αποζημιώνονται οι ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News