Business & Finance Σάββατο 6/02/2021, 17:22
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

WTTC: Οχι «χώρες υψηλού κινδύνου» αλλά «ταξιδιώτες υψηλού κινδύνου»

WTTC: Οχι «χώρες υψηλού κινδύνου» αλλά «ταξιδιώτες υψηλού κινδύνου»

Εκκληση στις κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν την αντίληψη των «χωρών υψηλού κινδύνου» και αντ΄αυτού να εστιάσουν στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι «ταξιδιώτες υψηλού κινδύνου» στους διασυνοριακούς ελέγχους, απηύθυνε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC).

Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να επανεξετάσουν τη συνολική τους προσέγγιση απέναντι στην αξιολόγηση του κινδύνου για την επανεκκίνηση του κλάδου ταξιδίων και ψυχαγωγίας. Σε συνδυασμό με μία κοινή διεθνή συμφωνία για τα μέτρα που θα χρησιμοποιούνται για την αποτίμηση του κινδύνου, τα προγράμματα γρήγορων αλλά αποτελεσματικών ελέγχων κατά την αποχώρηση και άφιξη όλων των τουριστών, θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για επιστροφή των ταξιδίων. Αυτό θα διασφαλίζει ότι μόνο όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα υποχρεώνονται σε απομόνωση, ενώ οι ταξιδιώτες με αρνητικά τεστ θα μπορούν να συνεχίζουν τα ταξίδια τους μέσω παρακολούθησης υγειονομικών πρωτοκόλλων και χρήσης μάσκας.

Η Γκλόρινα Γκουεβάρα, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της WTTC, ανέφερε ότι «η αντιμετώπιση κινδύνου σε ολόκληρες τις χώρες δεν είναι ούτε αποτελεσματική ούτε και παραγωγική. Αντιθέτως, η επανεξέταση του κινδύνου προς τους μεμονωμένους ταξιδιώτες θα είναι το κλειδί για να ανοίξει ξανά η πόρτα για ασφαλή ταξίδια. Θα πρέπει να μάθουμε από παλαιότερες εμπειρίες και κρίσεις, όπως η 11η Σεπτεμβρίου. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βάζουμε ταμπέλα σε ολόκληρες χώρες χαρακτηρίζοντάς τες «υψηλού ρίσκου» που σημαίνει ότι όλοι είναι μολυσμένοι. Ενώ η Βρετανία έχει αυτή τη στιγμή πολύ υψηλό επίπεδο κρουσμάτων, δεν έχουν μολυνθεί όλοι οι Βρετανοί. Το ίδιο ισχύει για τους Αμερικανούς, τους Ισπανούς ή τους Γάλλους», ανέφερε η Γκουεβάρα.

«Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Δν στιγματίζεις μόνο μία ολόκληρη χώρα, αλλά σταματάς και τα ταξίδια και την κινητικότητα όταν πολλά άτομα με αρνητικό τεστ κατά την άφιξη ή αποχώρηση θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν χωρίς κίνδυνο να εξάγουν τον ιό. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι εφαρμόζοντας ένα αποτελεσματικό σύστημα εξέτασης με την χρήση τεχνολογίας είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στα διεθνή ταξίδια», εξήγησε.

Φυσικά και η πρόεδρος του WTTC παραδέχθηκε ότι υπάρχει μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προτεραιότητα της δημόσιας υγείας και στην ανάγκη διατήρησης της οικονομικής δραστηριότητας. Μαζί με τις προσπάθειες για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας θα πρέπει να βάλουμε και την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας και την επαναδημιουργία των 174 εκατ. θέσεων στον κλάδο τουρισμού και ταξιδίων που επηρεάστηκε από την πανδημία, τόνισε.

Με βάση στοιχεία του 2019, ο τουρισμός και τα ταξίδια συνέβαλαν κατά 8,9 τρισ.δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, ήτοι κατά 10,3%. Εκπροσώπησε επίσης τη μία σε κάθε 10 θέσεις εργασίας διεθνώς, προσφέροντας εργασία σε 330 εκατ.άτομα μέσω του κλάδου ταξιδίων και τουρισμού. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News