ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πόσο αυξάνονται τα τέλη σε ξενοδοχεία και Airbnb – Τι αλλάζει στην κρουαζιέρα

Πόσο αυξάνονται τα τέλη σε ξενοδοχεία και Airbnb – Τι αλλάζει στην κρουαζιέρα

Αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, που επιβάλλεται στα δωμάτια των ξενοδοχείων αλλά και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανά διανυκτέρευση, αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων, που καταβάλλεται στους δήμους, σημαντική αύξηση του τέλους αποβίβασης επιβατών κρουαζιέρας, σε κορεσμένους προορισμούς όπως η Μύκονος και Σαντορίνη, και «πάγωμα» του αριθμού των ακινήτων που διατίθενται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, στα τρία κεντρικά διαμερίσματα του ∆ήμου Αθηναίων, με παράλληλη επιβολή νέου αυξημένου τέλους στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών, αποτελούν τη βασική δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του τουρισμού.

Παράλληλα, προανήγγειλε και διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού μέσω περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης σε ολόκληρη την επικράτεια.

«Θεμέλιο της τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να είναι η προστασία του απαράμιλλου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Αλλωστε, αυτό είναι τελικά και το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ∆ιεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι «η μείωση των παρενεργειών μιας γρήγορης ανάπτυξης, όταν αυτή ενίοτε εκδηλώνεται χωρίς σχέδιο, έλεγχο και κανόνες», όπως συνέβη «με την κρουαζιέρα, ευτυχώς σε πολύ λίγα νησιά μας», αλλά και η μέριμνα «για τις υποδομές, ιδίως σε τόπους που δέχονται μεγάλα φορτία επισκεπτών για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα», συμπλήρωσε. «Γι’ αυτό και κάθε χωροταξική μεταβολή οφείλει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση, ειδικά των πανέμορφων οικισμών των νησιών και των βουνών μας», τόνισε.

Εν αναμονή λοιπόν των περιφερειακών τουριστικών χωροταξικών σχεδίων η κυβέρνηση αποφάσισε συγκεκριμένα μέτρα: το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση θα αυξηθεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, για τα πεντάστερα ξενοδοχεία από τα 10 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση σήμερα στα 15 ευρώ, στα τετράστερα ξενοδοχεία στα 10 ευρώ και στα τριάστερα στα 8 ευρώ. Στα 8 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαμορφωθεί και το πλαφόν του τέλους αυτού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων από το τέλος ανθεκτικότητας και κλιματικής κρίσης «θα επιστρέψει στις τοπικές κοινωνίες» και γι’ αυτόν τον λόγο τόνισε ότι «είναι σημαντικό αυτές να οργανωθούν καλύτερα, να στηρίξουν τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι».

Παράλληλα, με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αυξάνεται το τέλος παρεπιδημούντων που αποδίδεται στους δήμους και εισπράττεται ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση από 0,5% επί της τιμής στο 0,75% και όχι στο 2% όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.

Οσον αφορά το λιμενικό τέλος αποβίβασης επιβατών από τα 35 λεπτά του ευρώ σήμερα, που ισχύει οριζόντια για όλα τα λιμάνια της χώρας τόσο για την κρουαζιέρα όσο και για την ακτοπλοΐα, αυτό θα αυξηθεί για την κρουαζιέρα σε έως και 20 ευρώ ανά επιβάτη για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη –και ανάλογα με τον προορισμό και για τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας– και θα μειώνεται κλιμακωτά ανά περίοδο του έτους. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα κατά πόσον τα αυξημένα αυτά τέλη θα επιβάλλονται και στους χιλιάδες ημερήσιους επισκέπτες νησιών όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, που μετακινούνται συντεταγμένα από τουριστικούς πράκτορες μέσω ταχύπλοων σκαφών της ακτοπλοΐας, ειδικά στις γραμμές από την Κρήτη.

Διαβάστε επίσης: 

Διπλασιάστηκε η βραχυχρόνια μίσθωση σε μία 5ετία – Αντιπαράθεση Airbnb και ξενοδόχων

Μέτρα αντιμετώπισης του υπερτουρισμού – Οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News