Αναζητούνται λύσεις για την κρίση στέγης – Νέοι περιορισμοί για το Airbnb
Λύσεις στο μείζον θέμα της στεγαστικής κρίσης που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά, τους φοιτητές και όσους αναζητούν κατοικία για ενοικίαση τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια (καθηγητές, δασκάλους, γιατρούς κ.λπ.) αναζητεί η κυβέρνηση καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευτεί. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο ουσιαστικό μέτρο για να αναστρέψει την κατάσταση ή διαφορετικά, όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί (αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω») δεν έχουν αποδώσει καρπούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο πρωθυπουργός αναμένεται από το βήμα της ΔΕΘ να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο σε συνδυασμό με την ακρίβεια δημιουργεί ασφυξία σε χιλιάδες νοικοκυριά.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρξουν μεν αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις χωρίς ωστόσο να θιγεί ο θεσμός με σκληρά μέτρα καθώς αποφέρει σημαντικά έσοδα στην ελληνική οικονομία και στο Δημόσιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το «πακέτο» με τις αλλαγές στα ακίνητα αποτελεί τη μεγάλη «σπαζοκεφαλιά», με το οικονομικό επιτελείο να συνεδριάζει σε καθημερινή βάση αναζητώντας τις κατάλληλες λύσεις.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώματα με βάση τα σημερινά δεδομένα, επισημαίνοντας όμως ότι όλα μπορούν να αλλάξουν τις επόμενες 10 ημέρες. Παράλληλα, αναφέρουν ότι ενδεχομένως να θεσμοθετηθούν κίνητρα ή αντικίνητρα προκειμένου κάποιοι να μεταπηδήσουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση ή ενδεχομένως να υπάρξουν περιορισμοί ως προς τον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να εκμισθώνει κάποιος.
Το σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής με το «Σπίτι μου 2», ύψους 2 δισ. ευρώ, των νέων ζευγαριών μέσω του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής και το λίφτινγκ στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο δεν λειτούργησε.
Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν μεταξύ άλλων τη διεύρυνση του αριθμού των ιδιοκτητών ακινήτων με βραχυχρόνια μίσθωση, οι οποίοι θα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, την καθιέρωση χρονικών, αριθμητικών και γεωγραφικών περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση και ενδεχομένως κάποιου είδους έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος. Συγκεκριμένα, εξετάζονται:
1. Πλαφόν στα ακίνητα που μισθώνονται από κάθε ΑΦΜ, δηλαδή κάθε ιδιοκτήτης να μισθώνει μόνο ένα ακίνητο. Επί της ουσίας δεν θα επιτρέπεται σε φυσικά πρόσωπα η διάθεση σε βραχυχρόνια μίσθωση δύο ή περισσότερων ακινήτων. Οσοι εκμεταλλεύονται τουλάχιστον δύο ακίνητα θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και τέλος επιτηδεύματος. Σήμερα, για να θεωρηθεί ένας ιδιοκτήτης ακινήτου τύπου επαγγελματίας και να προχωρήσει σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει να διαθέτει τρία ή περισσότερα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
2. Η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
3. Εξετάζεται η παροχή κινήτρων όπως η έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος για όσους εγκαταλείψουν τη βραχυχρόνια και μεταπηδήσουν στη μακροχρόνια μίσθωση.
Στεγαστική πολιτική
• Η ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής με το «Σπίτι μου 2», ύψους 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων που θα επιδοτήσουν τη δόση στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια (έως 50 ετών) σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.
• Η ενίσχυση νέων ζευγαριών, πολύτεκνων οικογενειών και δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής, με σκοπό την παροχή κατοικιών έναντι χαμηλού αντιτίμου από τη «δεξαμενή» της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
• Λίφτινγκ στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με αύξηση της επιδότησης στο 60% από 40% σήμερα και του ανώτατου ορίου δαπανών. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται: α) Αύξηση του ανώτατου ορίου δαπανών για την ανακαίνιση της κατοικίας από 10.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα σε 15.000 ευρώ. β) Αύξηση του ποσοστού της επιδότησης στο 60% από 40% σήμερα, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις.
Με τις δύο αυτές αλλαγές η επιδότηση που θα κερδίζουν όσοι σχεδιάζουν να ανακαινίσουν τις κλειστές κατοικίες τους και τις διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση μπορεί να φθάσει τις 9.000 ευρώ (15.000 x 60%) από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα (10.000 x 40%).
Κλειστά διαμερίσματα
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι περίπου 650.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται. Από αυτά, υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 βρίσκονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων που φαίνονται σήμερα κενά, πολλά από αυτά είναι εγκαταλελειμμένα, ανήκουν σε πολλούς ιδιοκτήτες ή πρόκειται για δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες που έχουν να ανοίξουν χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Σχέδιο αύξησης της προσφοράς κατοικιών – Οι 4 άξονες
Φθηνά στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ για το «Σπίτι μου 2»
Για ένα δυάρι 30 ετών απαιτούνται σήμερα οι μισθοί 11,5 χρόνων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News