Business & Finance Τετάρτη 3/07/2024, 20:16
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όλ. Κεφαλογιάννη: Σχεδιάζουμε τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών

Όλ. Κεφαλογιάννη: Σχεδιάζουμε τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών

«Η στρατηγική μας στο νέο κύκλο για τον ελληνικό τουρισμό, εστιάζει στην ποιοτική ανάπτυξη. Χτίζουμε πάνω στην παρούσα δυναμική και αξιοποιούμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη την ομιλία της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού που φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, και επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού».

Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας τη διασφάλιση των προϋποθέσεων, ώστε ο τουρισμός να αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για την εθνική οικονομία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

«Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σήμερα πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών, με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία με μέριμνα για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος με σεβασμό στον άνθρωπο και στις τοπικές κοινωνίες και με ξεκάθαρο στόχο τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος».

Η Υπουργός Τουρισμού έκανε αναλυτική παρουσίαση του νομοσχεδίου το οποίο όπως επεσήμανε αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού

 • για τη διασφάλιση της βιώσιμης και ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης
 • για την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του ελληνικού τουρισμού
 • τον εμπλουτισμό και διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς της χώρας με νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά
 • τη θωράκιση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος…
 • την ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
 • την προώθηση ενός νέου προτύπου διακυβέρνησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ως προς τη διαχείριση και προώθηση των προορισμών.

Όπως υπογράμμισε η Υπουργός Τουρισμού το νομοσχέδιο είναι προϊόν διαβούλευσης με τα συναρμόδια υπουργεία, τους κλαδικούς φορείς και τους πολίτες. Εξυπηρετεί τόσο βραχυπρόθεσμους όσο και μακροπρόθεσμους στόχους, και περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις που επιλύουν σημαντικά ζητήματα. και ευθυγραμμίζεται με την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική.

Βασικές ρυθμίσεις

 • Για την Οργανωμένη Τουριστική Κατασκήνωση πολυτελούς διαβίωσης (το λεγόμενο glamping), αναβαθμίζοντας τη δραστηριότητα αυτή, από Σήμα ποιότητας, σε ξεχωριστό είδος τουριστικής επιχείρησης. Δίνεται προθεσμία για τη συμμόρφωση των τουριστικών καταλυμάτων, και εγκαταστάσεων προς την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία.
 • Για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, που αφορούν στους τουριστικούς λιμένες εισάγονται ρυθμίσεις με γνώμονα την εξυπηρέτηση της αυξημένης ζήτησης για θέσεις ελλιμενισμού, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες,
 • Προβλέπεται η σύσταση Μητρώου Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού που θα τηρείται πλέον στο Υπουργείο Τουρισμού και βελτιώνεται υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώριση και προστασία των φυσικών ιαματικών πόρων. Επίσης προβλέπονται ρυθμίσεις για τα Κέντρα Αναζωογόνησης (spa). * Ενισχύεται η ανταγωνιστικότητά του Οινοτουρισμού, καθώς επεκτείνεται η δυνατότητα λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων και χώρων εστίασης, εντός των οινοποιητικών μονάδων, ενώ καθιερώνεται το Σήμα Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου και Ποτοποιείου, κατά το πετυχημένο μοντέλο που ακολουθείται στα οινοποιεία.
 • Αναβαθμίζεται η τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, η οποία αποτελεί για το Υπουργείο Τουρισμού κεντρική προτεραιότητα. Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στους σπουδαστές των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης. Με τις προτεινόμενες διατάξεις δημιουργούνται περαιτέρω δυνατότητες αναφορικά με την εξέλιξή τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Λαμβάνεται μέριμνα για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, παροχή σπουδαστικής ταυτότητας και παροχή συγγραμμάτων. Ενώ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ρυθμίζονται θέματα πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού.
 • Αναδιαμορφώνεται το πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, και εναρμονίζεται με τις σύγχρονες απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς, τις νέες τάσεις της τουριστικής ζήτησης, και βεβαίως με την μεγάλη αύξηση των επισκεπτών στη χώρα μας.
 • Επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τη χρονομεριστική μίσθωση καταλυμάτων βάσει και των ευρωπαϊκών πρακτικών.
 • Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, που αποτελούν στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού Οι Οργανισμοί αυτοί θα έχουν ενεργό συμμετοχή, όχι μόνο στην προβολή των προορισμών, αλλά, κυρίως, στην ορθολογική διαχείριση και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
 • Απλουστεύονται οι διοικητικές διαδικασίες και ελαφρύνονται τα διοικητικά βάρη των τουριστικών επιχειρήσεων, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Κλείνοντας την ομιλία της η κα Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο μία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της προσαρμογής στα δεδομένα που θέτουν οι αλλαγές στην τουριστική δραστηριότητα, ο διεθνής ανταγωνισμός, και η ανάγκη εξυπηρέτησης σύγχρονων αναγκών.

Και τόνισε ότι «μέσω των προτεινόμενων διατάξεων, μπορούμε να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο το στόχο μας… Την εδραίωση της Ελλάδας ως παγκόσμιας τουριστικής δύναμης, που διακρίνεται για την πολυσύνθετη τουριστική προσφορά, και τη βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος».

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News