Από το Hilton Athens στο The Ilisian – Το ταξίδι ενός τοπόσημου της Αθήνας
Το ιστορικό κτίριο που στέγαζε το Hilton Athens για περισσότερο από μισό αιώνα, μετεξελίσσεται από ένα ξενοδοχείο σε ένα οικοσύστημα πολλαπλών χρήσεων και εμπειριών όπου θα συνυπάρχουν ένα νέο ξενοδοχείο και κατοικίες των βραβευμένων brands Conrad και Waldorf Astoria της Hilton, χώροι γαστρονομίας, ψυχαγωγίας, ευεξίας, shopping καθώς και μια σύγχρονη λέσχη μελών, συνδέοντας τον κόσμο με τη σύγχρονη Αθήνα.
Το όφελος για την ελληνική οικονομία σε ορίζοντα πενταετίας από την ανάπτυξη και λειτουργία του νέου ολοκληρωμένου αστικού προορισμού στο πρώην ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας, ως αποτέλεσμα της επένδυσης των 340 εκατ. ευρώ της Ionian Hotel Enterprises, θα ξεπεράσει το 1,25 δισ. ευρώ σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Το νέο όνομα του συγκροτήματος είναι The Ilisian, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια παρουσίασης στους χώρους του εργοταξίου ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ και βασικός μέτοχος της Ionian Hotel Enterprises, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, παρουσία του πρωθυπουργού και εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας. Το όνομα The Ilisian προέρχεται από την ονομασία της περιοχής, δηλαδή τα Ιλίσια που με τη σειρά τους βαφτίστηκαν έτσι από τον ποταμό Ιλισό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε το The Ilisian να γίνει ένα μνημείο της πόλης για τον 21ο αιώνα, όπως το Hilton υπήρξε τέτοιο μνημείο του 20ού αιώνα, ενώ εξήρε τη σημασία του έργου όπως και τη συνεισφορά του Αχιλλέα Β. Κωνσταντακόπουλου.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «το The Ilisian μετατρέπεται σε μία γέφυρα που ενώνει το παρόν με το παρελθόν, οδηγώντας συνολικά και την πρωτεύουσα σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Στο όραμα για μία Αθήνα φιλόξενη και επισκέψιμη 12 μήνες τον χρόνο έρχεται να συνδράμει αυτή η πολύ σημαντική επένδυση. Η σύγχρονη λειτουργία του θα ξαναγίνει και αυτή με τον τρόπο της ένα μέρος της νέας εικόνας μιας χώρας που έχει ξανά νέους και μεγάλους ορίζοντες. Με τη φροντίδα της πολιτείας, αλλά και την οραματική ματιά μιας υγιούς επιχειρηματικότητας, που με τη σειρά της εμπιστεύεται αυτή τη χώρα η οποία αλλάζει».
Και τόνισε πως «σήμερα, τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, πιστεύω ότι σύντομα θα ξαναβρεθούμε εδώ, στη μεγάλη χαρά των εγκαινίων, για να υποδεχθούμε τον διάδοχό του Hilton, το Τhe Ilisian, με μια ευχή: να γίνει το σπίτι όσων θέλουν να φιλοξενούνται ή να ζουν κάτω από το αττικό φως, αλλά, όπως έκανε και το Hilton το 1963, να γίνει ουσιαστικά το καμάρι όλων των Αθηναίων».
Το ξενοδοχείο Conrad Athens θα περιλαμβάνει 278 δωμάτια και σουίτες, καθώς και μια mega suite 400 τ.μ. Αναπτύσσονται επίσης 18 κατοικίες Conrad Residences καθώς και 37 κατοικίες Waldorf Astoria Residences, στους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου. Σε ό,τι αφορά αυτές τις κατοικίες σημειώνεται πως έχουν όλες ήδη πουληθεί.
Σύμφωνα με μελέτη του τμήματος τουριστικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η συνολική επίδραση της επένδυσης στον κλάδο της κατασκευής στην τοπική οικονομία θα είναι συνολικά 450 εκατ. ευρώ. Η συνολική επίδραση της επένδυσης στον κλάδο «Διαμονή και Εστίαση» θα είναι συνολικά 749 εκατ. ευρώ και στον κλάδο «Λιανικό Εμπόριο» επιπλέον 75 εκατ. ευρώ.
Ο νέος προορισμός αναμένεται, επίσης, να γίνει πυρήνας απασχόλησης, καθώς προβλέπεται η δημιουργία έως και 800 άμεσων νέων θέσεων εργασίας, δηλαδή τρεις φορές περισσότερες από τη λειτουργία που είχε μόνο ως ξενοδοχείο. Συνολικά, αναμένεται η δημιουργία 1.760 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες στο κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενούσε το ξενοδοχείο Hilton ξεκίνησαν το 2022, ενώ η έναρξη λειτουργίας του νέου προορισμού προγραμματίζεται για το δ΄ τρίμηνο του 2025.
Κατά την παρουσίαση του νέου προορισμού ο πρόεδρος της TEMEΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος υπογράμμισε πως «με μεγάλο σεβασμό στη μοναδική ιστορία αυτού του εμβληματικού κτιρίου, αισθανόμαστε την ευθύνη της αναγέννησής του, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό, δημιουργώντας αναμνήσεις για μια ζωή. Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και έμπνευσης όπου οι διεθνείς επιρροές δένουν αρμονικά με τον τοπικό του χαρακτήρα».
Εκ μέρους της Hilton, ο Senior Vice President & Global Category Head, Luxury Brands, Dino Michael, τόνισε την άφιξη των πολυτελών brands της Hilton στην Ελλάδα:
«Η Hilton έχει παρουσία στην Αθήνα για περισσότερες από έξι δεκαετίες, και είμαστε πολύ περήφανοι για την εξέλιξη ενός τόσο σημαντικού τοπόσημου, στον χώρο του εμβληματικού πρώην Hilton Athens. Η πόλη είναι ένας ιδανικός προορισμός για τον σύγχρονο ταξιδιώτη που αναζητεί την πολυτέλεια, καθώς διαθέτει μοναδικό πολιτισμό και πλούσια ιστορία – και η εκπληκτική τοποθεσία του κτιρίου με θέα την Ακρόπολη δένει αρμονικά με τον σύγχρονο πολυτελή σχεδιασμό του. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα υποδεχθούμε τους επισκέπτες του τον επόμενο χρόνο».
Ο σχεδιασμός του The Ilisian βασίστηκε στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης εφαρμόζοντας τις διεθνώς βέλτιστες πρακτικές ενεργειακής απόδοσης, με στόχο την επίτευξη πιστοποίησης LEED Gold. Σημειώνεται πως η εικαστική και αρχιτεκτονική ταυτότητά του διατηρεί και αναδεικνύει όλα τα εμβληματικά στοιχεία του κτιρίου, όπως τις προσόψεις που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Μόραλης.
Το «ταξίδι» του εμβληματικού κτιρίου – τοποσήμου της Αθήνας
Το Hilton Athens εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 1963 από τον ίδιο τον ιδρυτή της πολυεθνικής αλυσίδας ξενοδοχείων Conrad Nicholson Hilton και τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η ανοικοδόμησή του ξεκίνησε το 1958 έπειτα από μελέτη των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρου Στάικου και Αντώνη Γεωργιάδη. Σύμβουλοι αρχιτέκτονες ήταν οι Warners, Burus, Ioan και Lunde από τη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Hilton International.
Η ανέγερση του ξενοδοχείου έγινε επί οικοπέδου εκτάσεως 17.011,50 τ.μ. και αποτέλεσε ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο σε έκταση και τόλμη για την εποχή του, εισάγοντας παράλληλα στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά μια νέα μορφή συνεργασίας, αυτή του ιδιοκτήτη και του διαχειριστή. Κατά τη διάρκεια των εργασιών η οικογένεια Πεζά που είχε ξεκινήσει την επένδυση, εκδήλωσε αδυναμία να συνεχίσει και να αποπερατώσει το έργο.
Ετσι, το 1960 η κυριότητα των μετοχών της «Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΠΕΖΑ Α.Ε.» περιήλθε στην Ιονική Τράπεζα, η οποία χρηματοδότησε την κατασκευή του ξενοδοχείου. Τότε η εταιρεία μετονομάσθηκε σε «Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Η ΙΟΝΙΚΗ Α.Ε.». Το κόστος κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας του οικοπέδου (με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής εκείνης) ανήλθε σε 15.000.000 δολάρια.
Στα φαντασμαγορικά εγκαίνια, που συνοδεύτηκαν από τριήμερες εκδηλώσεις, ο Conrad Hilton δήλωσε ότι «το ξενοδοχείο Hilton Athens είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου». Το εμβληματικό συγκρότημα στην καρδιά της πόλης ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, φιλοξένησε δημοφιλείς προσωπικότητες και αρχηγούς κρατών, καλλιτέχνες και επιστήμονες διεθνούς κύρους. Από τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Φρανκ Σινάτρα, τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν έως τον Αντονι Κουίν.
Την περίοδο 2001-2003, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, προστέθηκε μια νέα εξαώροφη πτέρυγα στο ξενοδοχείο προς την οδό Βεντήρη, έργο των αρχιτεκτονικών γραφείων Αλ. Τομπάζη και Χ. Μπουγαδέλη. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 το ξενοδοχείο Hilton λειτούργησε ως το επίσημο ξενοδοχείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι κύριες όψεις του αρχικού κτιρίου αποτελούνται από τα κάθετα πτερύγια και τα στηθαία των μπαλκονιών στην οριζόντια διεύθυνση, ενώ στις δύο στενές όψεις διαμορφώθηκε σόκορο, δηλαδή τυφλές όψεις, οι οποίες φέρουν τις ανάγλυφες παραστάσεις του Γιάννη Μόραλη.
Οι παραστάσεις απεικονίζουν στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας και ιστορίας, όπως τη θεά Αθηνά, ένα καράβι, ένα βωμό με τις προσφορές ιερέων, αυλητρίδες που προσφέρουν διασκέδαση, έναν ίππο, καθώς και άλλα θέματα. Το σύνολο των παραστάσεων αυτών διατηρείται ατόφιο και μάλιστα πλήρως ανακαινισμένο κατά τη νέα περίοδο που ξεκινάει τώρα το συγκρότημα.
Ο νέος προορισμός The Ilisian που θα προκύψει από την επένδυση των 340 εκατ. (πλέον ΦΠΑ) της ΤΕΜΕΣ έχει στόχο να αναδείξει διεθνώς το σύγχρονο πρόσωπο της Αθήνας και να συμβάλει περαιτέρω στην καθιέρωση της ελληνικής πρωτεύουσας μεταξύ των κορυφαίων επιλογών στην Ευρώπη για ταξίδια ή ακόμα και για μόνιμη διαμονή, σημειώνουν πηγές της εταιρείας.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News