ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης στο Αιγαίο

Ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης στο Αιγαίο

Ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης θα πετάνε τα επόμενα χρόνια μεταξύ μεγάλων τουριστικών –και όχι μόνο– προορισμών στην Ελλάδα. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος μεγάλης επένδυσης για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών, που ξεκινάει να υλοποιεί η Libra Group διά της θυγατρικής της στη φιλοξενία Aria Hotels. Ετσι, ενώ πολλοί στην Ελλάδα περιμένουν εδώ και δεκαετίες να πετάξουν τα υδροπλάνα, καθίσταται πλέον πιθανότερο στους αιθέρες του Αιγαίου να κινηθούν νωρίτερα τα ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη.

Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών υπόσχεται μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ικανού βεληνεκούς για να συνδέσει ελληνικούς προορισμούς και αθόρυβη λειτουργία. Εχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν πέντε επιβάτες και έναν πιλότο ή ωφέλιμο φορτίο έως 635 κιλά. Με μέγιστη εμβέλεια 250 ναυτικών μιλίων και τη δυνατότητα επαναφόρτισης σε λιγότερο από μία ώρα, κρίθηκαν από τη Libra ιδανικά για τη μεταφορά επισκεπτών από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο μεταξύ τους. Σχεδιασμένα από την BETA Technologies, τα Aria Hotels έχουν μισθώσει 10 αμιγώς ηλεκτρικά αεροσκάφη ALIA EVTOL μέσω συμφωνίας με την εκμισθώτρια αεροσκαφών LCI, θυγατρική της Libra.

Στα αεροσκάφη αυτά επενδύει και άλλη μια θυγατρική της Libra Group, η LCI, η οποία προ τριμήνου υπέγραψε στρατηγική συμφωνία για καινοτόμες λύσεις αεροπορίας και με την Airbus. Η LCI έχει στόλο περίπου 350 αεροσκαφών σε λειτουργία ή υπό παράδοση, που συνεχώς αυξάνεται και περιλαμβάνει 125 BETA Technologies ALIA-250 EVTOLS και 40 Elroy αυτόνομα VTOL μεταφοράς φορτίου. Παράλληλα η Aria Hotels, θυγατρική διαχείρισης ξενοδοχείων της Libra, δραστηριοποιείται σήμερα στην Ελλάδα με περίπου 70 ξενοδοχειακά συγκροτήματα και καταλύματα.

Επένδυση 50 εκατ. ευρώ

Εχει δε δρομολογήσει, όπως εξηγούν πηγές της διοίκησης της Libra στην «Καθημερινή», επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ στις οικοτουριστικές υποδομές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της οποίας θα προχωρήσει στον σχεδιασμό και την κατασκευή vertiports για ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (EVTOL). Κατάλληλους χώρους δηλαδή όπου θα μπορούν αυτά να σταθμεύουν, να επαναφορτίζονται και να ξεκινούν ή να καταλήγουν οι πτήσεις τους και χώρους αναμονής για τους επισκέπτες. Ο σχεδιασμός προβλέπει να κατασκευαστούν σε στρατηγικά σημεία, όπως η Αθήνα, η νότια ηπειρωτική

Ελλάδα και οι Κυκλάδες, με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής συνδεσιμότητας, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση εντός διετίας ή μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2026. Τα Aria Hotels θα γίνουν έτσι ένας από τους πρώτους ομίλους στον κλάδο της φιλοξενίας παγκοσμίως και ο πρώτος στην Ελλάδα που θα διαχειριστεί τη λειτουργία αυτής της νέας γενιάς αεροσκαφών, EVTOL.

Τα Aria Hotels θα επιβλέπουν τη λειτουργία των ειδικών «αεροδρομίων» και θα διαχειρίζονται τα 10 EVTOL, παρέχοντας ταξιδιωτικές επιλογές τόσο για τουρίστες όσο και για Ελληνες κατοίκους των τοπικών κοινωνιών και όχι μόνο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News