Business & Finance Παρασκευή 2/06/2023, 08:36
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προ των πυλών του ΧΑ το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Προ των πυλών του ΧΑ το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το εγχείρημα της εισαγωγής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (∆ΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι συνθήκες στην αγορά παραμείνουν ευνοϊκές, η δημόσια εγγραφή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Με δεδομένη την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα και τα νέα επίπεδα-ρεκόρ στα οποία αναμένεται να αναρριχηθούν φέτος οι αφίξεις στην Αθήνα και την Ελλάδα εν γένει, το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ισχυρό. Εκτιμάται έτσι ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί αποτίμηση άνω των 3 δισεκατομμυρίων, επίπεδο που άλλωστε προσδιόρισε νωρίτερα φέτος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕ∆, Δημήτρης Πολίτης, όταν με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg μίλησε για αποτίμηση μεταξύ 2,7 και 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα βέβαια με τις συνθήκες της αγοράς. Διεθνής συντονιστές-ανάδοχοι έχουν οριστεί οι Morgan Stanley και η Bank of America.

Οι εξελίξεις επιταχύνονται επειδή την Πέμπτη το απόγευμα υπεγράφη μεταξύ των μετόχων του ∆ΑΑ το σχετικό μνημόνιο αλληλοκατανόησης για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Μέτοχοι του ∆ΑΑ εκτός από το ΤΑΙΠΕ∆, που κατέχει το 30% και το οποίο θα διατεθεί κατά τη δημόσια εγγραφή, είναι ακόμη το Υπερταμείο (με 25%, το οποίο και θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό του), οι Avi Alliance Gmbh (26,7%) και Avi Alliance Capital Gmbh (13,3%), αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments, και η οικογένεια ∆. Κοπελούζου (5%). Η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και PSP Investments (που ελέγχει συνολικά το 40% και το management) προβλέπει το δικαίωμα της δεύτερης να αποκτήσει, κατά την εισαγωγή των μετοχών του ΤΑΙΠΕ∆ στο Χρηματιστήριο, ένα επιπλέον ποσοστό 10%, αλλά με εύλογο υπερτίμημα (premium) σε σχέση με την τιμή της μετοχής που θα διαμορφωθεί κατά τη δημόσια εγγραφή.

Η υπογραφή του μνημονίου έρχεται μετά την αποσαφήνιση ενός αριθμού λεπτομερειών που αφορά κυρίως θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η σύνταξη του ενημερωτικού δελτίου της εισαγωγής, ώστε να πάρει τον δρόμο του προς έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πρέπει πρώτα πάντως να περάσει από τη Βουλή νέα τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2046. Η τροποποίηση είναι απαραίτητη για να συμπεριλάβει προβλέψεις περί εταιρικής διακυβέρνησης που απαιτούνται για μια εισηγμένη εταιρεία, μεταξύ άλλων, και για τις σχέσεις μεταξύ των μετόχων.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» διακίνησε περισσότερους από 22,7 εκατομμύρια επιβάτες το 2022, δηλαδή είχε αύξηση 84% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2022 τα λειτουργικά έσοδα του ∆ΑΑ ανήλθαν στα 478,1 εκατομμύρια, τα κέρδη EBITDA στα 329,5 εκατομμύρια και τα μετά φόρων κέρδη στα 168 εκατομμύρια.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News